ΣΙΝΕ

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Ευρωεκλογές 2019

Οι ευρωεκλογές πραγματοποιούνται με άμεση καθολική ψηφοφορία κάθε πέντε χρόνια.

Οι πρώτες ευρωεκλογές πραγματοποιήθηκαν το...

1979. Προηγουμένως, οι ευρωβουλευτές διορίζονταν από τα εθνικά κοινοβούλια και διέθεταν ταυτόχρονα και την ιδιότητα του εθνικού βουλευτή.

Οι Ευρωεκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα την Κυριακή 26 Μαϊου 2019 από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ.

Όσοι Έλληνες έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν σε μία από τις 27 χώρες της Ε.Ε, ψηφίζουν την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο 24 Μαϊου, αλλά τα αποτελέσματα της ψήφου τους μετρώνται ταυτόχρονα με την Ελλάδα.

Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου αυτών των ευρωεκλογών, είναι στις 25 Απριλίου.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες της Ε.Ε άνω των 18 ετών, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων της Ελλάδας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν. Στο ψηφοδέλτιο μπορούν να συμμετάσχουν από την ηλικία των 25 ετών και άνω. Η ψήφος θεωρείται υποχρεωτική, ωστόσο δεν έχουν επιβληθεί ποτέ κυρώσεις.

Μόνο κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων μπορούν να προτείνουν υποψηφίους. Οι εκλογικές λίστες (ψηφοδέλτια) μπορούν να συμπεριλαμβάνουν έως 21 υποψηφίους, όσους και εκλέγει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με βάση τον πληθυσμό της

Οι νομοθετικές εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, είναι ισότιμες με αυτές του Συμβουλίου Υπουργών των 27 κρατών μελών. Ακόμη και σε τομείς, όπως η γεωργία ή η εξωτερική πολιτική, όπου το Κοινοβούλιο μόνο ενημερώνεται ή γνωμοδοτεί, οι συζητήσεις και τα ψηφίσματά του συχνά δίνουν τον τόνο και επηρεάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Το ΕΚ διαθέτει ακόμη ευρείες δημοσιονομικές εξουσίες, ενώ ασκεί και δημοκρατικό έλεγχο σε όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά όργανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: