ΣΙΝΕ

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Το Πολιτιστικό κομμάτι από την υλοποίηση του προγράμματος Erasmus+ 2018 των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ Γρεβενών

Σκοπός των προγραμμάτων Erasmus+, εκτός των άλλων, είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με μια νέα κουλτούρα, έναν άλλο πολιτισμό, και να αναπτύξουν το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Κατά την υλοποίηση του σχεδίου οι μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ Γρεβενών ήρθαν σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Καταλονίας. Επικοινωνήσαν με τους κατοίκους της Βαρκελώνης και είδαν πως συμπεριφέρονται στην καθημερινότητά τους. Παράλληλα, η Βαρκελώνη είναι μία πόλη με εκπληκτική αρχιτεκτονική και με εκπληκτικά, παγκοσμίου φήμης αξιοθέατα. Τα μεσαιωνικά κτίρια, η γοτθική συνοικία στο κέντρο της παλιάς πόλης, τα απίστευτης έμπνευσης έργα του Αντόνιο Γκαουντί, μέχρι και τα υπερ-σύγχρονα μοντέρνα κτίρια όπως ο πύργος (Torre) Agbar, που συναντούσαμε σχεδόν καθημερινά στο δρόμο μας για το ξενοδοχείο, είναι μερικά από τα αξιοθέατα αυτής της πανέμορφης πόλης.

Η αρχή έγινε με την επίσκεψή στα κτίρια του Αντόνι Γκαουντί, το Casa Batllõ και το Casa Mila ή La Pedrera. Βρίσκονται στην πιο εμπορική οδό της Βαρκελώνης, την Passeig de Gracia, και σε εντυπωσιάζουν από την πρώτη ματιά.
Επισκεφθήκαν το Park Guell στα Δυτικά της πόλης, ένα από τα πιο γνωστά πάρκα του κόσμου με πάνω από δύο εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Δημιούργημα και αυτό του Αντόνι Γκαουντί ύστερα από παραγγελία του φίλου του επιχειρηματία Eusebi Guell. Χαρακτηριστικό του πάρκου ο ψηφιδωτός δράκος που βρίσκεται στην είσοδο.

Άλλο ένα φανταστικό δημιούργημα του Αντόνι Γκαουντί, η Σμαράγδα Φαμίλια. Δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια το δέος που αισθάνεσαι όταν στέκεσαι στην είσοδο αυτής της γιγάντιας εκκλησίας. Είναι τεράστια σε μέγεθός, καθώς το ύψος της ξεπερνά τα 150 μέτρα και διαθέτει τρεις προσόψεις, την πρόσοψη της Γέννησης προς την Ανατολή, την πρόσοψη των Παθών προς τη Δύση και την πρόσοψη της Δόξας προς το Νότο. Το εσωτερικό της είναι εξίσου εντυπωσιακό με αρκετούς επιπλέον χώρους, φανερούς και μη, με τέλεια ακουστική και εντυπωσιακό φυσικό φωτισμό. 

Επίσης επισκεφθήκαμε το μουσείο του Picasso, το οποίο φιλοξενεί 3.500 έργα του μεγάλου ζωγράφου, από τα πρώιμα χρόνια της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Το Ναυτικό Μουσείο, που είναι ένα μουσείο ναυτικής παράδοσης και στο οποίο υπάρχει διατηρημένο σε άριστη κατάσταση ένα πλοίο που πήρε μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571. Το Μουσείο Ιστορίας το οποίο περιέχει εκθέματα από την ίδρυση του Ισπανικού κράτους μέχρι σήμερα.

Τέλος, εκτός από τη Βαρκελώνη επισκεφθήκαμε και δύο άλλες πόλεις της Καταλονίας τη Besalu και τη Girona. Η Μπεσαλού είναι μία μικρή όμορφη μεσαιωνική πόλη. Υψώνεται δίπλα στον ποταμό Φλούβια και διαθέτει μία οχυρωμένη ρωμανική γέφυρα. Έχει πολλούς στενούς δρόμους οι οποίοι έχουν κατεύθυνση την εβραϊκή συνοικία. Στην κεντρική της πλατεία υπάρχει ο Καθεδρικό ναός και το μουσείο μινιατούρας. 

Η Ζιρόνα είναι από τις ομορφότερες πόλεις της Καταλονίας. Η περιήγησή μας στο ιστορικό της κέντρο μας εντυπωσίασε. Σε κάθε στενό που διασχίζαμε μας περίμενε και από μία καινούρια έκπληξη στη γωνία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως εκεί γυρίστηκε η 6η σεζόν του Game of Thrones. Επιβλητικός ο Καθεδρικός ναός της Παναγίας της Ζιρόνας, Γοτθικού ρυθμού, με ένα μόνο κλίτος πλάτους 22 μέτρων, το πλατύτερο κλίτος από οποιουδήποτε ρυθμού στον κόσμο, μετά από αυτό του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
Οι επισκέψεις συνοδεύτηκαν από μαθήματα Ισπανικής ιστορίας και μαθήματα Ισπανικής γλώσσας στο χώρο της moveu (Οργανισμός υποδοχής). Πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες από την επιστροφή μας στην Ελλάδα αλλά οι εικόνες θα μείνουν για πάντα στο μυαλό μας. Ευχαριστούμε για άλλη μία φορά τους εκπροσώπους του φορέα υποδοχής (Moveu), τον Θανάση Γιαμά και τη Νατάσα Χαλκιαδάκη, για την άψογη οργάνωση και την πλήρη ενημέρωση και στο κομμάτι των πολιτισμικών.








Δεν υπάρχουν σχόλια: