ΣΙΝΕ

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Προσοχή! Γιατί δεν πρέπει να βγάζετε τις μέδουσες στις παραλίες

Τι πρέπει να προσέξετε
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη παρουσία μεδουσών στις παραλίες της Κύπρου, γι' αυτό το λόγο πρέπει να... είμαστε ιδιαιτέρα προσεκτικοί.

Αφού σε κάποιες περιπτώσεις είδαμε κόσμο να της βγάζει στις παραλίες κάτι που εγκυμονεί κινδύνους

Γιατί δεν πρέπει να βγάζουν οι πολίτες τις μέδουσες έξω στην παραλία:
* Οι μέδουσες έτσι και βγουν έξω στην παραλία με την ζέστη αρχίζουν να μυρίζουνε άσχημα μετά από λίγη ώρα. Άρα είναι μια ακόμα εστία μόλυνσης που δεν πρόκειται να κάτσει κανένας να την καθαρίσει.

* Έτσι και κάποιος πατήσει τα πλοκάμια της μέδουσας ακόμα και εάν είναι ελαφρά θαμμένα στην άμμο εκκρίνει ένα υγρό το οποίο προκαλεί τσούξιμο και κνησμό. Και τα άτομα που τσιμπηθούν από μέδουσα χρειάζονται απαραίτητα πρώτες βοήθειες.

* Σε άτομα με ευαίσθητο ή με βεβαρημένο πρόβλημα υγείας μπορεί να αποβεί και μοιραίο, εξαρτάται βεβαίως πάντα από το είδος της μέδουσας αλλά και από το πρόβλημα υγείας του κάθε ανθρώπου.

* Οι μέδουσες τρώνε μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν αλλά αποτελούν και τροφή για άλλα θαλάσσια είδη.

​* Και στην τελική οι μέδουσες θα μείνουν για λίγες ημέρες και μετά θα παρασυρθούν από τα ρεύματα μακριά από τις παραλίες.

Πάντως σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, οι παραλίες έχουν πλέον καθαριστεί.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Θεόδωρος Πυρίλλης «τα άμεσα μέτρα που έλαβαν χθες οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα και συγκεντρώθηκαν όλες οι μέδουσες που είχαν εγκλωβιστεί σε μικρούς κόλπους του Πρωταρά».

Εξήγησε ότι μεταξύ των παραλιών που καθαρίστηκαν ήταν της Αγίας Τριάδας, Κάππαρη, Σκουταρόσπηλιοι, Βρυσούδια, Λούμα, Νησιά, Λομπάρδη, Νησί και Fig Tree Bay.

Δεν υπάρχουν σχόλια: