ΣΙΝΕ

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Τα μερομήνια για το υπόλοιπο του καλοκαιριού 2019. Τι προβλέπουν

Τα μερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο τον χρόνο και αποτελούν διαχρονικά ένα σημαντικό εργαλείο για τους παρατηρητές των καιρικών φαινομένων.


Η μέθοδος είναι πολύ απλή. Όσοι γνωρίζουν παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.

Δηλαδή, η πρώτη ημέρα μας δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη για τον Σεπτέμβριο, η τρίτη για τον Οκτώβριο, κ.ο.κ.

Δείτε λοιπόν τι καιρό θα κάνει το υπόλοιπο του καλοκαιριού
Όταν είχαν βγει τα μερομήνια ο παρατηρητής καιρικών φαινομένων-Δημήτρης Τσούλης, σημείωνε:

«Ο Ιούλιος για το πρώτο μισό του, ζεστός στα όρια του καύσωνα, ενώ για το υπόλοιπο του μήνα, αστάθειες κατά διαστήματα και ειδικά το διάστημα 21-26/7 (μπόρες και καταιγίδες). Μελτέμι το διάστημα 27-31/7.

Ο Αύγουστος αρχικά με λίγες αστάθειες 2-4/8.Εν συνεχεία μελτέμι κατά διαστήματα μέχρι της 15/8.Πολλή ζέστη το υπόλοιπο του μήνα (και καύσωνας), με εξαίρεση τη περίοδο 25-27/8, όπου θα έχουμε αστάθειες και πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας».

Συμπερασματικά, εκτιμούσε, πως θα έχουμε ένα ζεστό καλοκαίρι με θερμοκρασία πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Τις δικές του εκτιμήσεις είχε κάνει ο πρακτικός μετεωρολόγος Νίκος Βογιατζής από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, ο οποίος έμαθε τα μυστικά και τον τρόπο να διακρίνει τα σημάδια του καιρού από τον πατέρα του, που για 50 χρόνια έγραφε τα μερομήνια.

Αναλυτικά ο πρακτικός μετεωρολόγος κ. Νίκος Βογιατζής είχε προβλέψει για το καλοκαίρι του 2019:

«Ιούλιος: 1-7/7 ο καιρός προβλέπεται άστατος με βροχές και μπουρίνια, 8-16/7 ήπιος προς ζεστός, 17-24/7 καλοσυνάτος με αέρα, 25-31/7 άστατος με αέρα, μπουρίνια και καταιγίδες.

Αύγουστος: 1-8/8 προβλέπεται ο καιρός να είναι άστατος με αέρα, βροχές, μπουρίνια και καταιγίδες, 9-13/8 συνεχίζεται ο άστατος καιρός με αέρα, βροχές και μπουρίνια».

Σημειώνεται ότι τα μερομήνια δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή μέθοδο πρόβλεψης καιρικών συνθηκών και πόσο μάλιστα να αντικαταστήσουν τις επιστημονικές προγνώσεις του καιρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: