ΣΙΝΕ

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

''Διαχωρισμός Κράτους - Κυβέρνησης''

Από παιδί με προβλημάτιζε το γεγονός ότι η δημοκρατία στην σύγχρονη Ελλάδα είναι μια ψευδαίσθηση , για να μη πω ένα μεγάλο ψέμα . Κι αυτό γιατί δεν τηρούνται τουλάχιστον δύο από τις τρεις βασικές της αρχές....
Η ΙΣΟΝΟΜΙΑ και η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ . Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στούς νόμους ? Σίγουρα όχι . Δέν ήμασταν ποτέ . Ένας μεγιστάνας ιδιοκτήτης ομάδας μπορούσε πάντα να μπουκάρει σε δημόσιο χώρο οπλοφορώντας και απειλώντας χωρίς καμία συνέπεια . Αντί για τιμωρία μπορεί να πάρει και 7,5 εκ. δωράκι απ'την απερχόμενη κυβέρνηση . Ενώ μια γιαγιάκα που τολμάει να πουλήσει ραδίκια στη λαϊκή χωρίς άδεια , συλλαμβάνεται πάραυτα . Οι μεγαλοεπιχειρηματίες - καναλάρχες , άλλα και οι εκάστοτε βουλευτές - υπουργοί μπορούν ελεύθερα να εξαπατούν και να πλαστογραφούν , ενώ μια φτωχή καθαρίστρια , πάει φυλακή για παραποίηση εγγράφου .

Οπότε η ισονομία πάει περίπατο . Και πάμε στην αξιοκρατία . Εδώ γελάμε . Το μόνο εφόδιο που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να αναλάβει μια υπεύθυνη θέση ή οποιοδήποτε αξίωμα είναι να διαθέτει άκρη ( δόντι ) στην εκάστοτε κυβέρνηση . Τίποτε άλλο δε μετράει συνήθως . Ούτε στο δημόσιο άλλα και στον ιδιωτικό φορέα . Κι αυτό γιατί το κράτος είναι παντού , όπως και η κυβέρνηση αφού αυτά τα δύο είναι ένα . Ότι ίσχυε και επί χούντας δηλαδή . Εάν δε σπάσει αυτός ο άρρηκτος δεσμός κράτους - εξουσίας - αντιπολίτευσης , δε θα ζήσουμε ποτέ καλές ( πραγματικά ελεύθερες ) μέρες . Ούτε με ΣΥΡΙΖΑ , ούτε με Κ.Κ.Ε. , ούτε με ΠΑΣΟΚ , ούτε βέβαια με Ν.Δ.

Το θέμα λοιπόν της απερχόμενης κυβέρνησης δε θα έπρεπε να είναι ο δήθεν διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας , άλλα ο πλήρης διαχωρισμός κράτους - κυβέρνησης . Αυτός με την ( υποτιθέμενη ) αριστερή κυβέρνηση έγινε μάλλον ισχυρότερος .

Τις θέσεις εξουσίας και ευθύνης ανά την επικράτεια , τις διαχειρίστηκαν πάλι οι κυβερνώντες βουλευτές , βολεύοντας αδιακρίτως φίλους και ημετέρους . Στους δημόσιους οργανισμούς μπήκαν διευθυντές όλα τα παιδιά του Σύριζα ή οι Φίλοι των βουλευτών , χωρίς να εξεταστεί πρώτα αν αυτός που αλλάχτηκε έκανε δουλειά και έπρεπε να παραμείνει στο πόστο του ( όπως και τώρα δηλαδή ) .

Η δημόσια τηλεόραση έγινε το φερέφωνο της κυβερνητικής προπαγάνδας και άνδρο ρουσφετιού για τους νονούς του ελληνικού ποδοσφαίρου . Δοθήκαν περι τα 8 εκ. για τηλεοπτικά δικαιώματα της football leauge , που δεν την παρακολουθούν ούτε οι γονείς των παικτών . Την ώρα που δεν καλυπτόταν τηλεοπτικά όλες οι προσπάθειες της Εθνικής Volley Γυναικών π.χ. , ή ο δρόμος της Εθνικής Κωφών Μπάσκετ πρός την κορυφή του κόσμου .

Πρέπει λοιπόν κάποτε να διαχωριστεί πλήρως και στη χώρα μας αυτός ο δεσμός κράτους - κυβέρνησης και το κράτος να είναι εκεί για να την ελέγχει και όχι για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της . Μόνο τότε θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για πλήρη δημοκρατία . Όταν θα υπάρχει ΙΣΟΝΟΜΙΑ και ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ για όλους .

Και όταν όπως είπε η καλή μας ηθοποιός Μαριάννα Τουμασάτου :

'' Η πολιτική θα φύγει απ'τα χέρια των επαγγελματιών και θα πάει στα χέρια των άξιων ''

Υ.Γ. Το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 81 ήταν να απολύσει τον Μάνο Χατζιδάκι απ'την τότε ΕΡΤ . Το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2009 , ήταν να διώξει απ'το υπουργείο πολιτισμού τον άνθρωπο που άλλαξε προς το καλύτερο το ελληνικό θέατρο , μόνο και μόνο επειδή τον είχε τοποθετήσει εκεί η απερχόμενη κυβέρνηση Ν.Δ. ( κι ας ήταν απ'τους πιο μαχόμενους αριστερούς της Ιστορίας ) .

Όσο ισχύουν αυτές οι λογικές δε θα δούμε προκοπή πουθενά . Ειδικά σε παιδεία - υγεία - κοινωνική ασφάλιση , που επιβάλλεται επιτέλους ένα 20ετές πλάνο που θα συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές και θα τηρηθεί από όλους .



Λιοσάτος Δ. Θωμάς

Καλλιτεχνικός διευθυντής

Καθηγητής Μαγειρικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: