ΣΙΝΕ

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

ΣΕΒ: Προσφυγή κατά των αυξήσεων στις τριετίες που προκύπτουν από τον κατώτατο μισθό

Η… παλινόρθωση της Δεξιάς στην εξουσία, «άνοιξε την όρεξη» στους εργοδότες. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΣΕΒ να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, σε βάρος του...
κατώτατου μισθού, μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, η ΝΔ!

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος των Ελλήνων Βιομηχάνων κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας να ακυρωθούν οι αυξήσεις στις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτές δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο. Πρόκειται για μια προσφυγή – βόμβα στα θεμέλια της θεσμοθέτησης του νέου, αυξημένου κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και εφάρμοσε με επιτυχία εδώ και περίπου ένα εξάμηνο…

Η προσφυγή κινείται σε βάρος της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, που εκδόθηκε για το συγκεκριμένο θέμα στις 18 Φεβρουαρίου 2019. Σύμφωνα με το ΣΕΒ, η εγκύκλιος δεν δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, άρα είναι παράτυπη και πρέπει να ακυρωθεί.

Παράλληλα ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι έτσι και αλλιώς στην εγκύκλιο, το υπουργείο Εργασίας δεν έπρεπε να έχει συμπεριλάβει συγκεκριμένες αυξήσεις στις κατώτατες αποδοχές, ανά τριετία. Αιτία οι μνημονιακές διατάξεις από το 2012 και από το 2013, οι οποίες τονίζουν ότι οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, λειτουργούν ως μοναδιαία αξία (ποσό) αναφοράς. Επίσης, οι τριετίες μένουν «παγωμένες» μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει σε μονοψήφια ποσοστά. Πρόκειται για διατάξεις μνημονιακών νόμων, που θεσμοθετήθηκαν όταν υπουργός Εργασίας ήταν ο Γιάννης Βρούτσης, που μόλις χθες ανέλαβε και πάλι το ίδιο πόστο…

Η προσφυγή έγινε γνωστή στο υπουργείο Εργασίας μόλις την περασμένη Τρίτη, 2 Ιουλίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Προκαλεί εντύπωση μάλιστα, το γεγονός ότι η απελθούσα ηγεσία του υπουργείου, δεν αντιλήφθηκε την σπουδαιότητα του γεγονότος και απέφυγε να δημοσιοποιήσει το θέμα! Ακόμα και έτσι πάντως, οι δύο πλευρές (ΣΕΒ, υπουργείο Εργασίας) θα καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα στις 8 Οκτωβρίου, όταν και θα εκδικαστεί από το ΣτΕ η συγκεκριμένη προσφυγή.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ισχύουσα εγκύκλιο από τον Φεβρουάριο ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στα 650 ευρώ μικτές αποδοχές, από 586 ευρώ που ήταν έως τότε. Επίσης, έχει καταργηθεί ο υπο – κατώτατος μισθός των 511 ευρώ που ίσχυε για νέους έως 25 ετών. Αντίστοιχα, τα 650 ευρώ δίνονται και σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με προϋπηρεσία έως τρία έτη. Για εκείνους που έχουν προϋπηρεσία από τρία έως έξι χρόνια, οι κατώτατες αποδοχές αυξάνονται στα 715 ευρώ. Όσοι έχουν προϋπηρεσία από έξι έως εννέα έτη θα λαμβάνουν 780 ευρώ, ενώ εκείνοι με προϋπηρεσία άνω των εννέα ετών, θα αμείβονται με μισθό 840 ευρώ.

Το θέμα αφορά δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Από τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ στην προσφυγή του φαίνεται ότι υπάρχουν 409.162 εργαζόμενοι που αμείβονται με τα κατώτατα όρια που έχει θεσπίσει η Πολιτεία. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν προϋπηρεσία και θα έπρεπε να αμείβονται με τις πιο υψηλές αμοιβές που έχει θεσμοθετήσει η επίμαχη εγκύκλιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: