ΣΙΝΕ

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Κοζάνη:Η Έξυπνη Γεωργία στο επίκεντρο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική ημερίδα για το πρόγραμμα sMart fArming with dRoneS – MARS, στο πλαίσιο της δράσης Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ που υλοποιήθηκε στο τμήμα...
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του ΠΔΜ.
Συγκεκριμένα, το MARS, αναφέρεται στην ευφυή γεωργία, όπου πραγματοποιούνται πτήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).


Μέσω των πτήσεων συλλέγονται πολυφασματικές φωτογραφίες, οι οποίες αναλύονται και τα δεδομένα που προκύπτουν εξετάζονται από το αρμόδιο γεωπονικό επιτελείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Ήδη πραγματοποιήθηκαν δύο πτήσεις σε περιοχές των Γρεβενών και της Δεσκάτης. 

Οι πτήσεις αφορούν καλλιέργειες σιτηρών, οσπρίων, καπνών και δένδρων κερασιάς. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε μια πληθώρα γεωμορφολογικών δεδομένων, όπως επίσης και κάποιες μυκητολογικές ασθένειες, οι οποίες και αντιμετωπίστηκαν. Στο μέλλον θα εγκατασταθούν μετρητές pH εδάφους αλλά και μετεωρολογικοί σταθμοί.
Επίσης θα πραγματοποιηθούν περισσότερες και πιο εντατικές πτήσεις με drone, με σκοπό την πρόληψη ασθενειών, την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συγκεκριμένα σημεία στο χωράφι, με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους και την παράλληλη αύξηση της παραγωγής.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους και την συνεισφορά τους στην εκδήλωση ο Γιώργος Λιβανός του Πολυτεχνείο Κρήτης, όπου συνέβαλε στην κατανόηση όρων όπως οπτικοποίηση καλλιεργειών & τις μεθόδους διασύνδεσης και απεικόνισης καθώς και ο Βασίλης Πολύχρονος της GEOSENSE όπου παρουσίασε το λογισμικό πρόγραμμα της Pix4D για την συλλογή φωτογραμμετρικών δεδομένων και πιλοτική επίδειξη στην περιοχή του Κρόκου Κοζάνης.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γρεβενών ευχαριστεί όλους τους εταίρους που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για την άψογη συνεργασία.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια: