ΣΙΝΕ

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Η αλήθεια για την Απλή Αναλογική

Ακούμε κάθε μέρα από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και από κομματικούς σχηματισμούς, επιχειρηματολογία για την επικινδυνότητα να εφαρμοστεί ο ψηφισμένος νόμος της...
απλής αναλογικής.

Να αναφέρω ότι, για να μην εφαρμοστεί η απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να βρεθεί αριθμός διακοσίων (200) βουλευτών που θα περάσει έναν άλλο εκλογικό νόμο.

Η επιχειρηματολογία για την επικινδυνότητα της απλής αναλογικής είναι η εξής:

- Θα υπάρχει ακυβερνησία. - Θα γίνεται συναλλαγή κάτω από το τραπέζι. - Στην Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμοστούν αυτά τα συστήματα. - Αλλά και η εύλογη αντίδραση από πολίτες «η απλή αναλογική θα μας δώσει να φάμε;».

Η άποψη μου για τις συνέπειες εφαρμογής της απλής είναι η εξής:

  1. Όλοι οι κομματικοί σχηματισμοί θα έχουν τόσους βουλευτές όσους τους έδωσε ο λαός χωρίς κλεμμένες έδρες.
  2. Η απλή αναλογική επιβάλλει συνεννόηση και συνεργασία.
  3. Η συζήτηση προεκλογικά και μετεκλογικά θα γίνεται υποχρεωτικά για συγκεκριμένα θέματα και όχι για αοριστίες που κυριαρχούν σήμερα.
  4. Η συζήτηση μεταξύ των κομμάτων θα θεωρείτε δεδομένη (τα γνωστά Ντιμπέιτ), αφού ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης και συνεργασίας.
  5. Η επιβολή της συνεννόησης αποτρέπει τις αλαζονικές συμπεριφορές και βάζει ουσιαστικό φραγμό στο πελατειακό κράτος.
  6. Η συνεννόηση μεταξύ των κομματικών σχηματισμών στην Κύπρο, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία τους βοήθησε να βγουν γρήγορα από τα μνημόνια και να καταφέρουν να διαφυλάξουν το βιοτικό επίπεδο των λαών τους.
Θα περιοριστώ στα παραπάνω συνοψίζοντας:
  • Η απλή αναλογική αλλάζει το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας.
  • Επιβάλλει διαφορετικό πολιτικό διάλογο.
  • Επιβάλλει πολιτικό πολιτισμό.
  • Θα αποδειχθεί στην πράξη ότι μπορούμε και στην Ελλάδα να εφαρμόσουμε συστήματα συνεννόησης και συνεργασιών που αποδεδειγμένα βοήθησαν τους λαούς να ζήσουν καλύτερα.
Οι μόνοι που δε θέλουν απλή αναλογική είναι όσοι στην ουσία επιθυμούν να μην αλλάξει τίποτα στη χώρα.
Θέλουν την διατήρηση των συστημάτων διαπλοκής που τους εξασφαλίζει την επανεκλογή στη βουλή για πολλά χρόνια όμως, ταυτόχρονα, κρατούν τη χώρα καθηλωμένη στη φτώχια και στην εξαθλίωση.

Χρέος, λοιπόν, του προοδευτικού χώρου είναι να αποτρέψει κάθε πλειοψηφία που θα προσπαθήσει να ανατρέψει την απλή αναλογική, τόσο σε επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.


Νούτσος Αθανάσιος
Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: