ΣΙΝΕ

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

ΟΡΛΙΑΚΑΣ, ΦΥΣΗ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΚΟ: ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Του Γιώργου Νούτσου
Αντιπροέδρου του Συλλόγου Φίλων ΕΑΠΟ

Από τις 1 Σεπτεμβρίου οι νεοεκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους…

μαζί και την ευθύνη διαχείρισης των πραγμάτων του τόπου μας, που όλοι αναγνωρίζουν, πως έχει πάει πολύ πίσω και χρειάζεται προσπάθεια μεγάλη, συνεργασία, σχέδιο και συνεννόηση για να καταφέρει να αξιοποιήσει το πλούσιο ανθρώπινο και φυσικό απόθεμά του, χαράσσοντας μια καινούργια πορεία ανάτασης, ανάπτυξης και αειφορίας.

Στις σημερινές μου σκέψεις, θα προσπαθήσω να συνθέσω ένα αναπτυξιακό παζλ, γύρω από τον μοναδικό Όρλιακα, τις υπάρχουσες φυσικές καλλονές στις παρυφές του (Φαράγγι της Πορτίτσας), τις προυπάρχουσες υποδομές (Κατασκήνωση Ζιάκα με την πασίγνωστη βρύση και το παγωμένο νερό της πηγής, που διαχρονικά καλωσορίζει τους ταξιδιώτες), καθώς και τους σχεδιασμούς για τα μελλούμενα (Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα), που χρέος έχουμε να αξιοποιήσουμε.

Αυτές μου τις σκέψεις θα τις συνθέσω, αξιοποιώντας το μόνιμο πάθος μου για ενασχόληση με τα κοινά του τόπου μου, τη διάθεση για προσφορά, καθώς και την νεοαποκτηθείσα ιδιότητά μου, ως αντιπροέδρου του Συλλόγου Φίλων του ΕΑΠΟ (Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα)

Ο Όρλιακας, βουνό μυθικό, με μοναδική γεωλογική ιστορία, καθώς αποτελεί ίσως και την πρώτη κορυφή στον κόσμο, που αναδύθηκε από τα νερά του ωκεανού της Τηθύος, όταν αυτά πριν από 300 εκ. χρόνια άρχισαν να υποχωρούν… σε μεγάλο μέρος του ακόμα ανεξερεύνητο, με κρυφά σπήλαια να κρατάνε ακόμα καλά κρυμμένους τους θησαυρούς τους, με θρύλους και παραδόσεις να τον περιβάλλουν, αποτελεί από μόνος του, ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό project προς αξιοποίηση.

Χλωρίδα και πανίδα μοναδική, τόπος ανεύρεσης για περισσότερα από 1000 διαφορετικά ήδη μανιταριών, τόπος εξαιρετικός για την φιλοξενία της καφέ αρκούδας της Πίνδου, με κωνοφόρα να σκαρφαλώνουν στα απόκρυμνα βράχη του και πλατύφυλλα δέντρα (οξυές, πλατάνια, σφένδαμοι, δρυς κλπ) στις ρίζες του, αποτελεί χώρο μοναδικό για εναλλακτικές περιπατητικές διαδρομές και την διοργάνωση ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων.

Αποτελεί την είσοδο για την προσέγγιση, από την μια, του μοναδικού σε ομορφιά Φαραγγιού της Πορτίτσας που ανέκαθεν προσέλκυε κι εξακολουθεί να το κάνει, χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο… κι από την άλλη, την φυσική είσοδο προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα και το Γεωπάρκο της Τηθύος, που ανέγγιχτα ακόμα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, μπορούν και προσφέρουν στους επισκέπτες τους με τις οργανωμένες εκδρομές που οργανώνονται, εμπειρίες μοναδικές.

Ανηφορίζοντας τον δρόμο μετά τον Ζιάκα, στα 2 χλμ συναντάμε τις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων του Ζιάκα και την βρύση με το καταπληκτικό νερό της τοπικής πηγής που θα μας ξεδιψάσει. Η εικόνα παραίτησης και εγκατάληψής τους αποκαρδιωτική… κι αποτελεί το μεγάλο contrast από την ειδυλλιακή εικόνα, που πριν λίγο περιέγραψα και αποτελεί ίσως και την αφετηρία της σκέψης μου να γράψω, να προβάλλω, να ευαισθητοποιήσω και να προτείνω στους τοπικούς άρχοντες δράσεις , άμεσες και καταλυτικές, δραστικής αξιοποίησης τους.

Είναι αδιανόητο η φύση πλουσιοπάροχα να μας τα παρέχει όλα κι εμείς να μην πράττουμε το στοιχειωδώς αυτονόητο !

Αν όλα πάνε καλά και σύμφωνα με την προετοιμασία και τον σχεδιασμό, που έχει γίνει, μέχρι τέλους του χρόνου θα δημοπρατηθεί το έργο για την κατασκευή του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου του Όρλιακα, προυπολογισμού 10 εκ. ευρώ, που οραματίστηκε ο συντοπίτης μας αστροφυσικός και συνεργάτης της NASA, Θανάσης Οικονόμου κι εμείς ως Σύλλογος Φίλων του ΕΑΠΟ, στηρίζουμε με την δράση μας.

Θα προστεθεί λοιπόν σύντομα, ένα ακόμα τεράστιο, στα προυπάρχοντα αναπτυξιακό ατού, που όλα δείχνουν πως θα εκτοξεύσει το ενδιαφέρον του κόσμου να επισκεφτεί τον τόπο μας, καθώς στον φυσιολατρικό, εναλλακτικό και περιπατητικό-αθλητικό τουρισμό, θα έρθει και θα προστεθεί ο εξειδικευμένος επιστημονικός και εκπαιδευτικός τουρισμός.

Το ερώτημα που αυτομάτως τίθεται λοιπόν και μας διασυνδέει με όσα πιο πάνω περιέγραψα, είναι το εξής… Εμείς είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Πως ενεργούμε για να συνθέσουμε και να αξιοποιήσουμε όλα τα παραπάνω; Πόση προσοχή έχουμε δώσει σε παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν τις υπάρχουσες υποδομές, ώστε να ελκύουν κι όχι να αποδιώχνουν τους επισκέπτες;

Θεωρώ, πως στο σημείο αυτό δραματικά υστερούμε και πρέπει επιτέλους να αναληφθούν πρωτοβουλίες…

Και προτρέπω…

Ο χώρος της βρύσης, πάνω από τις κατασκηνώσεις, οφείλει να δεχτεί μια καθολική παρέμβαση ανάπλασης και εξωραισμού κυριολεκτικά εκ θεμελίων, καθώς τίποτα χρόνια τώρα δεν έχει απομείνει όρθιο. Από χώρος εγκατάλειψης οφείλει να γίνει χώρος φιλοξενίας και πολιτισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται και είμαι βέβαιος πως οι Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, μπορούν με επάρκεια να προχωρήσουν στην σύνταξη μιας τέτοιας μελέτης και να κατασκευάσουν το έργο αυτό, χωρίς την ανάγκη πολλών χρημάτων.

Τις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων του Ζιάκα - μέρος των οποίων, λίγα χρόνια πριν είχε ριζικά ανακαινιστεί για να φιλοξενήσει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γρεβενών - οφείλουμε καθ ολοκληρίαν να τις αξιοποιήσουμε, ώστε να γίνουν λειτουργικές και ικανές να φιλοξενήσουν και πάλι το απίστευτο πολιτιστικό απόθεμα του Νομού μας και τις δημιουργίες τοπικών καλλιτεχνών που θα επέλεγαν να προβάλλουν το έργο τους, στους επισκέπτες του Νομού μας.

Ο χώρος του γηπέδου μπορεί να διαμορφωθεί σε ένα λειτουργικό χώρο στάθμευσης που να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κόσμου όταν θα διοργανώνονται μεγάλες εκδηλώσεις, με την προσέγγιση του χώρου των Κατασκηνώσεων με τα πόδια μέσα από τα κατάλληλα διαμορφωμένα και φωτισμένα μονοπάτια του δάσους.

Ο τοπικός πρόεδρος του Ζιάκα, ο Σύλλογός μας και ο Δήμος Γρεβενών, μπορούμε να συνθέσουμε την πρόταση εκείνη, που θα καταστήσει τις υποδομές της Κατασκήνωσης, έναν ανανεωτικό πολυχώρο, για την διοργάνωση εκδηλώσεων και συναυλιών σ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και την δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων έκθεσης και διάθεσης δημιουργιών καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα, που θα ζωντανέψουν την περιοχή και θα αποτελέσουν το κάλεσμα για ακόμα περισσότερους επισκέπτες να μας επισκεφτούν.

Προτείνω επιπλέον, στον ίδιο χώρο, να εδραστεί κι ένα καλά οργανωμένο Γραφείο πληροφόρησης, που θα βοηθά τους επισκέπτες να γνωρίσουν το τόπο μας και θα τους κατευθύνει στα επόμενα περιηγηματικά βήματα τους στο νομό μας.

Στα πλαίσια λοιπόν, μιας ενιαίας μελέτης, που θα συμπεριλαμβάνει την ανάπλαση της βρύσης, την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Κατασκήνωσης και τον τρόπο αξιοποίησης του βουνού, προτείνω να προστεθεί και η ανάγκη της «σηματοδότησης» του χώρου (είσοδος Γεωπάρκου Τηθύος και Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα) στον οποίο οι επισκέπτες θα εισέρχονται με τα αυτοκίνητά τους, με την κατασκευή μιας εντυπωσιακής, καλαίσθητης και αρμόζουσας στην φυσιογνωμία της περιοχής «Πύλης» , στον δρόμο, επάνω από την Κατασκήνωση, που ταυτόχρονα θα καλωσορίζει, θα οριοθετεί και θα πληροφορεί τον επισκέπτη για το που ακριβώς βρίσκεται.

Στίγμα μόνο σκέψεων και προθέσεων δίνω… ως ερέθισμα για πρωτοβουλίες. Συν Αθηνα και χείρα κίνει, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αποδεικνύοντας πως χωρίς πρωτοβουλίες, φαντασία και τόλμη, τίποτα από μόνο του δεν μπορεί να πραγματωθεί….

Είθε λοιπόν, να γίνουν άμεσα τα πρώτα βήματα… κι εγώ, σαν άτομο… κι εμείς, σαν Συλλογος Φίλων του ΕΑΠΟ, θα είμαστε εδώ, αρωγοί και συμπαραστάτες να συνθέσουμε την πολυδιάστατη δύναμη του τόπου μας, ώστε η ολοκλήρωση του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου του Όρλιακα να μας βρει έτοιμους να την αξιοποιήσουμε πολύπλευρα, για το καλό των Γρεβενών…!


Δεν υπάρχουν σχόλια: