ΣΙΝΕ

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Περαία: Γενέθλια μέρα και συγγραφή βιβλίου "100 χρόνια"

Του Γιώργου Νικολαΐδη

Τα 96α γενέθλια της πόλης μας (1923-2019) γιορτάσαμε φέτος στην Περαία. Ήταν το 1923 που πρόσφυγες από Ανατολική Θράκη και Σμύρνη, έφτασαν ως πρώτοι έποικοι οι πρόγονοι με βάρκες από την Θεσσαλονίκη που...

είχαν ως προσωρινό τόπο διαμονής τους (σημερινή Ν. Κρήνη), εδώ, σ΄αυτόν τον τόπο, κάνοντάς τον νέα τους πατρίδα. Και προόδευσαν, δουλεύοντας σκληρά και κτίζοντας με ζήλο και αλληλοϋποστήριξη, πάλι απ΄την αρχή το νέο τους χωριό. Τι ήταν η πρώτη τους εκκλησία; Ένα δωμάτιο ήταν με λίγες μικρές εικόνες… Η πρώτη τους κολυμβήθρα; Ένας ντενεκές… Η σκέψη μας πήγε για ένα τριήμερο σε εκείνους, τους "πρώτους". 

Και θυμηθήκαμε την επέτειο της εγκατάστασης , αναλογιζόμενοι έστω για μερικές στιγμές ίσως, τις δυσκολίες και τα πέτρινα χρόνια της αδυσώπητης προσφυγιάς… Με διάφορες εκδηλώσεις. Την πρώτη βραδιά με την πρόσκληση 9 χορευτικών συγκροτημάτων από τον Δήμο μας, την Θέρμη, Βότση και Ν. Τρίγλια, και λαμπαδηφορία (πρόσκοποι και αθλητές του Γ.Ο. «ΑΙΑΣ» Θερμαϊκού) καθώς και την καθιερωμένη «Φασουλάδα» στο Πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής την άλλη μέρα. 

Πλάνα με παραδοσιακή μουσική περιλαμβάνονται στο πρώτο μέρος του σχετικού μας βίντεο, παραβλέποντας να σχολιάσουμε τις όποιες οργανωτικές αβλεψίες, συμπαρατασσόμενοι στην επιθυμία και μεγαθυμία του αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Παναγιώτη Τροκάνα.

Στο δεύτερο μέρος ο πρώην δήμαρχος Περαίας, μαθηματικός στο επάγγελμα και συγγραφέας κ. Αντώνης Ματζάρης, μας μιλά για την τέταρτη εν σειρά συγγραφική του προσπάθεια. Πρόκειται για ένα βιβλίο, για τα εκατό χρόνια της Περαίας, που θα περιέχει μαρτυρίες, καταγεγραμμένες και μη, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, διασωθέντα κείμενα, αφηγήσεις και άλλα στοιχεία που θα συλλέξει ο ίδιος και με την συμμετοχή των συνδημοτών καθώς και από άλλες πηγές. Το βιβλίο θα εκδοθεί το 2023, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 ετών ύπαρξης της πόλης μας.


Δείτε το σχετικό μας βίντεο πατώντας εδω









Δεν υπάρχουν σχόλια: