ΣΙΝΕ

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Πριν από την 28η Οκτωβρίου η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης

Με την επίσημη έγκριση της δέσμης μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται και τυπικά μέσα στις επόμενες ημέρες, ξεκίνησαν ήδη στη χώρα μας να διατυπώνονται οι πρώτες εικασίες για την ημερομηνία χορήγησης της προκαταβολής της...
βασικής ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς. Στόχος - όπως προκύπτει με βάση πληροφορίες μας - είναι να ακολουθηθεί η ιδια διαδικασία με πέρυσι, ώστε οι εν λόγω πληρωμές να πραγματοποιηθούν την εβδομάδα πριν από την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να καταβληθεί το 70% της βασικής έως τις αρχές Οκτωβρίου, όπως είχε διαρεύσει αρχικά, εξαιτίας της λαθεμένης μετάφρασης στα ελληνικά της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Κομισιόν.

Οι προκαταβολές των άμεσων ενισχύσεων (έως και το 70%) θα δοθούν στις δικαιούχες των κρατών - μελών από τα μέσα του Οκτώβρη και μετά και το 85% των ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης αμέσως μόλις εγκριθεί επισήμως η δέσμη μέτρων. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην "Η", ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσανατολίζεται προς το τέλος του μήνα, αλλά πριν από την αργία της 28ης Οκτωβρίου (την εβδομάδα δηλαδή που προηγείται της ελληνικής εορτής). Βασική προϋπόθεση όμως παραμένει σε πρώτη φάση η επίσημη έγκριση της δέσμης μέτρων, ώστε αμέσως μετά να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διεργασίες και να ακολουθηθούν τα υποχρεωτικά από το νόμο σχέδια προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πληρωμή.

Προς το παρών, πάντως, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Οργανισμού συνεχίζουν να διενεργούν τον διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων μεταβίβασης Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης έτους 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: