ΣΙΝΕ

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Ιατρικό μυστήριο: Γιατί το αίμα αυτής της γυναίκας είναι μπλε;

Κυριολεκτικά γαλαζοαίματη έγινε μία 25χρονη κοπέλα εξαιτίας μιας εξαιρετικά σπάνια

διαταραχής Φαίνεται πως το αυτός είναι «γαλαζοαίματος» δεν είναι μόνο σχήμα λόγου.


Μία 25χρονη γυναίκα έδωσε πραγματικά νέο νόημα στον όρο «γαλαζοαίματος» όταν μεταφέρθηκε σε ένα νοσοκομείο του Rhode Island στης Νέας Υόρκης με το αίμα της να έχει μπλε χρώμα.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο New England Journal of Medicine, η γυναίκα είπε στους γιατρούς ότι χρησιμοποίησε τοπικά κάποιο αναλγητικό για να ανακουφιστεί από τον πονόδοντο. Το επόμενο πρωί ξύπνησε και πήγε στο νοσοκομείο λέγοντας: «Νιώθω αδύναμη και είμαι μπλε». Η ασθενής είχε κυάνωση.

Ο Δρ. Otis Warren, που εξέτασε τη νεαρή κοπέλα στον χώρο των επειγόντων περιστατικών διέγνωσε μεθαιμοσφαιριναιμία, μία σπάνια διαταραχή του αίματος όπου ο οργανισμός παράγει ασυνήθιστη ποσότητα μεθαιμοσφαιρίνης (ένα είδος αιμοσφαιρίνης). Κατά τη μεθαιμοσφαιριναιμία, η αιμοσφαιρίνη μπορεί να μεταφέρει οξυγόνο, αλλά δε μπορεί να το απελευθερώσει αποτελεσματικά στους ιστούς.

Ο Δρ. Warren δήλωσε πως είχε δει ακόμα μία αντίστοιχη περίπτωση ασθενούς που θεραπεύθηκε με αντιβιοτικά. «Το χρώμα ήταν ακριβώς το ίδιο. Είναι κάτι που όταν το δεις, δεν το ξεχνάς».

Η σπάνια διαταραχή προκλήθηκε από τη βενζοκαΐνη, ένα αναισθητικό που δρα εμποδίζοντας την μετάδοση των νευρικών ώσεων κατά μήκος των νευρικών ινών και στις νευρικές απολήξεις. «Δεν χρησιμοποίησε όλο το φάρμακο, αλλά αρκετό από αυτό», δήλωσε ο Δρ. Warren.

Τελικά, στη νεαρή κοπέλα χορηγήθηκε αντίδοτο και εντός λίγων λεπτών άρχισε να αισθάνεται καλύτερα. Ακολούθως της χορηγήθηκε δεύτερη δόση και πέρασε το βράδυ της στο νοσοκομείο παρακολουθούμενη από τους γιατρούς πριν λάβει εξιτήριο.

«Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως κάτι τόσο ειδικό και τόσο επικίνδυνο μπορεί να προκύψει από τη χρήση βενζοκαΐνης. Δεν πρόκειται για μία ήπια παρενέργεια», κατέληξε ο Δρ. Warren.

Δεν υπάρχουν σχόλια: