ΣΙΝΕ

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Ερώτηση Βουλευτή Ν. Γρεβενών για το κόστος φύλαξης του οικισμού Κυρακαλή Γρεβενών

Σε κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση προχώρησε την Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών, κ. Ανδρέας Πάτσης αναφορικά με το κόστος φύλαξης του...
ημιτελούς οικισμού εργατικών κατοικιών Κυρακαλής Γρεβενών. Οι εργασίες στον οικισμό Κυρακαλή έχουν σταματήσει εδώ και έντεκα χρόνια, από τις αρχές του 2008. 

Παρόλα αυτά, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ τον Ιούλιο του 2014, εγκρίθηκε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης για επταήμερη, εικοσιτετράωρη εποχούμενη φύλαξη του οικισμού, η οποία βρίσκεται σε ισχύ ως και σήμερα, με τη συνολική δαπάνη να επιβαρύνει το ελληνικό Δημόσιο κατά €421.593.
Εύλογα προκύπτει το ερώτημα για τη σκοπιμότητα μιας τόσο υψηλής δαπάνης που επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους, καθώς επίσης και της επίσημης τοποθέτησης εκ μέρους του Υπουργείου σχετικά με την πρόθεση της σημερινής Διοίκησης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού να ανανεώσει ή όχι την εν λόγω σύμβαση. 

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση του Βουλευτή Ν. Γρεβενών Ανδρέα Πάτση: 
…………………………………………………………………………………..
Προς
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: Κόστος υπηρεσιών φύλαξης του ημιτελούς οικισμού Κυρακαλή Γρεβενών του ΟΑΕΔ
Το 2003 ξεκίνησε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας η κατασκευή του
οικισμού εργατικών κατοικιών «Κυρακαλή» στον Νομό Γρεβενών. Μάλιστα, τον
Ιανουάριο του 2007 πραγματοποιήθηκαν οι κληρώσεις των κατοικιών σε 80
δικαιούχους, παρά τις διαφαινόμενες ήδη καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του
1 έργου. Στις αρχές του 2008, οι εργασίες σταμάτησαν οριστικά και το έργο παραμένει έκτοτε σε ημιτελή κατάσταση, στο έλεος της εγκατάλειψης και των φυσικών φθορών του χρόνου και των καιρικών συνθηκών.
Στις 15 Ιουλίου του 2014 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Αρ.2230/34/15.07.2014), εγκρίθηκε δαπάνη υπηρεσιών φύλαξης για τον οικισμό –μεταξύ άλλων- Κυρακαλή Γρεβενών και ανατέθηκε το έργο αυτό σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία προέβλεπε - αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου του 2014 και η οποία βρίσκεται σε ισχύ ως σήμερα - επταήμερη, εικοσιτετράωρη εποχούμενη φύλαξη με έναν φύλακα και όχημα. Η συνολική χρέωση της εν λόγω υπηρεσίας ανερχόταν στα €6.452,23 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) ανά μήνα. 

Συνεπώς, το συνολικό κόστος ανά έτος με το οποίο επιβαρύνθηκε το ελληνικό Δημόσιο ανήλθε στα €32.261 για το έτος 2014, στα €77.426 για το έτος 2015, στα €77.741 για το έτος 2016, στα €78.055 για τόσο έτος 2017 όσο αντίστοιχα και για το 2018, ενώ στο ανάλογο ύψος αναμένεται να ανέλθει το κόστος και για το 2019. Βάσει των παραπάνω στοιχείων, η συνολική δαπάνη για τη φύλαξη των ημιτελών εργατικών κατοικιών της Κυρακαλής, για το διάστημα από 01.08.2014 ως και την 31.12.2019 θα έχει κοστίσει στους Έλληνες φορολογούμενους €421.593 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Ποια η σκοπιμότητα μιας τόσο υψηλής δαπάνης που επιβαρύνει το ελληνικό
Δημόσιο τα τελευταία πέντε χρόνια και εν μέσω οικονομικής ύφεσης, για ένα
έργο στο οποίο οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και έντεκα χρόνια;
- Προτίθεται ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού να ανανεώσει
τη σύμβαση για τη φύλαξη του οικισμού Κυρακαλή;





Ο ερωτών, 

Ανδρέας Πάτσης 
Βουλευτής Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια: