ΣΙΝΕ

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν: Συνετρίβη αεροσκάφος με 100 επιβάτες

Αναστέλλεται η λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας έως ότου διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος. 

Ημέρα εθνικού πένθους το Σάββατο.

Επιβατικό αεροσκάφος Fokker-100 της Bek Air με 95 επιβάτες και πέντε μέλη πληρώματος συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του σε διώροφο κτίριο κοντά στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 35 να τραυματιστούν - 22 εκ των οποίων σοβαρά - ανακοίνωσαν το διεθνές αεροδρόμιο της Αλμάτι και το υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών του Καζακστάν.

Η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων της χώρας αναθεώρησε προς τα κάτω τον απολογισμό που έκανε λόγο για 15 νεκρούς.
Οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο πιλότος, σκοτώθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, δύο πέθαναν καθώς δέχονταν τις πρώτες βοήθειες στο αεροδρόμιο του Αλμάτι και δύο κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ εξέφρασε μέσω Twitter τα συλλυπητήριά του στις «οικογένειες και τους φίλους» των θυμάτων του δυστυχήματος. Επίσης, ανακήρυξε το Σάββατο ημέρα εθνικού πένθους.Συστήθηκε ειδικό κλιμάκιο αντιμετώπισης της κρίσης υπό τον πρωθυπουργό Άσκαρ Μάμιν, πρόσθεσε ο πρόεδρος Τοκάγεφ, τονίζοντας ότι εάν διαπιστωθεί πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το δυστύχημα, «όλοι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν αυστηρά βάσει του νόμου».Το Φόκερ κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση κατεπείγουσας απομάκρυνσης των κατοίκων της, είχε ανακοινώσει νωρίτερο το υπουργείο Βιομηχανίας. Το δικινητήριο, εκατονταθέσιο επιβατικό αεροσκάφος επρόκειτο να εκτελέσει πτήση προς τη Νουρ-Σουλτάν, την πρωτεύουσα της κεντρασιατικής χώρας. Το υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών έδωσε εντολή να ανασταλούν όλες οι πτήσεις με Φόκερ-100 μετά το δυστύχημα.Οι αρχές αναστέλλουν τη λειτουργία της Bek Air

Οι αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται η λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας Bek Air έως ότου διαλευκανθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το πολύνεκρο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη νωρίτερα σήμερα αεροσκάφος Fokker-100 με 100 επιβαίνοντες που θα εκτελούσε πτήση από την Αλμάτι στη Νουρ-Σουλτάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πώς χτύπησε τον τσιμεντένιο φράχτη και την δυόροφη κατοικία και κατέληξε κομμένο στα δύο. Πρώτες μαρτυρίες επιβατών και αυτοπτών μαρτύρων.

Επιβατικό αεροσκάφος με 95 επιβάτες και πέντε μέλη πληρώματος συνετρίβη κοντά στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν ενώ υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον 12 νεκρούς (μεταξύ αυτών και ο πιλότος) αλλά και για δεκάδες επιζώντες. Δυστυχώς όμως αρκετοί από τους δεκάδες τραυματίες που έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια του αεροσκάφους είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Το αεροσκάφος, ένα δικινητήριο Fokker -100 που ανήκει στην αεροπορική εταιρεία Bek Air, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται να έχασε ύψος λίγο μετά την απογείωση του και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις αρχές, «χτύπησε» έναν τσιμεντένιο φράχτη και μια διώροφη κατοικία.

Ένας επιζών δήλωσε στο News Tengrinews ότι άκουσε έναν «τρομακτικό ήχο» πριν το αεροπλάνο αρχίσει να χάνει ύψος. «Το αεροπλάνο πετούσε με κλίση. Όλα ήταν σαν σε ταινία: άνθρωποι ούρλιαζαν, φώναζαν έκλαιγαν».

Δημοσιογράφος του Reuters που ταξίδευε λίγο μετά την πτήση του αεροσκάφους που συντριβή και βρισκόταν στο αεροδρόμιο την ώρα που συνέβη το δυστύχημα, αναφέρει ότι στην περιοχή είχε πολύ ομίχλη και η ορατότητα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη ενώ δηλώνει πως είδες το αεροσκάφος κομμένο στα δύο.

Σε κάθε περίπτωση οι αρχές δεν έχουν κάνει καμία εκτίμηση μέχρι στιγμής για τις αιτίες του δυστυχήματος.
Ωστόσο η Επιτροπή Αεροπορικών Μεταφορών δήλωσε ότι αναστέλλει επί τους παρόντος όλες τις πτήσεις των αεροσκαφών Fokker 100 της εταιρείας Bek Air. Πρόκειται για συνολικά 100 αεροσκάφη.
Στο μεταξύ ένας άλλος επιζών, ο επιχειρηματίας Ασλάν Ναζαραλίγιεβ είπε στην εφημερίδα Vremya ότι το αεροπλάνο άρχισε να τρέμει περίπου δύο λεπτά μετά την απογείωση και αφού είχε πάρει ύψος. «Κάποια στιγμή αρχίσαμε να πέφτουμε, όχι κάθετα, αλλά υπό γωνία. Φάνηκε ότι ο έλεγχος του αεροσκάφους είχε χαθεί» όπως ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ εξέφρασε μέσω Twitter τα συλλυπητήριά του στις «οικογένειες και τους φίλους» των θυμάτων του δυστυχήματος ενώ τόνισε πως εάν διαπιστωθεί πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το δυστύχημα, «όλοι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν αυστηρά βάσει του νόμου».

Στο μεταξύ έχει συσταθεί ειδικό κλιμάκιο αντιμετώπισης της κρίσης υπό τον πρωθυπουργό Άσκαρ Μάμιν ενώ ο πρόεδρος κήρυξε το Σάββατο ως ημέρα εθνικού πένθους.

Крушение самолёта авиакомпании «Bek Air» во время вылета из аэропорта Алматы. Сегодня утром. Есть жертвы. Информация уточняется. Видео Инстаграм: @maral_yerman

41 people are talking about this

PAVEL MIKHEYEV / REUTERSheyev
PAVEL MIKHEYEV / REUTERS
PAVEL MIKHEYEV / REUTERS
PAVEL MIKHEYEV / REUTERS
PAVEL MIKHEYEV / REUTERS
PAVEL MIKHEYEV / REUTERS
PAVEL MIKHEYEV / REUTERS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
TASS VIA GETTY IMAGES
RUSLAN PRYANIKOV VIA GETTY IMAGES
TASS VIA GETTY IMAGES
TASS VIA GETTY IMAGES
ALEXANDER PAVSKY VIA GETTY IMAGES

Δεν υπάρχουν σχόλια: