ΣΙΝΕ

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Χάθηκαν κοινοτικά κονδύλια 968 εκ. ευρώ το 2019!

Τεράστια επενδυτική τρύπα 1,1 δισ. ευρώ, από την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – κίνδυνος για ΑΕΠ και ισοζύγιο

Βαθύ «κούρεμα» στις δημόσιες επενδυτικές δαπάνες του 2019, πραγματοποίησε η κυβέρνηση προκειμένου να...
διογκώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, μια εξέλιξη, η οποία μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική για την οικονομία.

Ταυτόχρονα χάθηκαν, τουλάχιστον για το 2019, κοινοτικοί πόροι ύψους 968 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν εισπράχθηκαν εντός του 2019 και φυσικά δεν χρηματοδοτήθηκαν οι ανάλογες επενδύσεις στη χώρα.
Τα απογοητευτικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, που δείχνουν πρωτοφανή «σφαγή» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Το οξύμωρο είναι ότι η δραστική περικοπή των δημοσίων επενδύσεων έρχεται από μια κυβέρνηση, η οποία έχει αναδείξει σε ζήτημα μείζονος προτεραιότητας, την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα. Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία είναι απογοητευτικά.
Αναλυτικότερα, το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2019 είχε προσδιοριστεί σε 6.750 εκατ. ευρώ. Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2020, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ανακοινώθηκε η πρώτη περικοπή του ΠΔΕ, καθώς εκτιμήθηκε τότε, ότι το ύψος πληρωμών για τις δημόσιες επενδύσεις περιοριστεί σε 6.150 εκατ. ευρώ, ήτοι μειωμένο κατά 600 εκατ. ευρώ.
Όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ χειρότερο, καθώς το ύψος του ΠΔΕ συρρικνώθηκε περαιτέρω και περιορίστηκε σε 5.642 εκατ. ευρώ.
Προκύπτει δηλαδή μια μείωση κατά 1.108 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών και κατά 508 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την εκτίμηση του περασμένου Νοεμβρίου.

Χάθηκαν κοινοτικοί πόροι

Οι πόροι του ΠΔΕ είναι κατά μεγάλο ποσοστό κοινοτικά κονδύλια. Από τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ προκύπτει ότι το 2019, τα έσοδα του ΠΔΕ, παρουσίασαν δραματική υστέρηση έναντι του αρχικού στόχου.
Ειδικότερα ενώ είχαν προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν 3.740 εκατ. ευρώ, εντός του 2019, τελικά εισπράχθηκαν μόλις 2.772 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 968 εκατ. ευρώ.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κονδυλίων που χάθηκαν είναι κοινοτικοί πόροι, και είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Οι επιπτώσεις

Η μείωση των δημοσίων επενδυτικών δαπανών του 2019, αποτελεί ένα αρνητικό μήνυμα για το ΑΕΠ του περασμένου έτους. Εκκρεμεί η ανακοίνωση της μεταβολής του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, για το οποίο, οι κυβερνητικές προσδοκίες είναι αυξημένες.
Όμως, οι αυξημένες προσδοκίες είχαν στηριχθεί στην πραγματοποίηση επενδύσεων, κατά 1,1 δισ. ευρώ, υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που τελικά υλοποιήθηκαν και η αναμένεται η καταγραφή της επίπτωσής τους.
Ακόμη, η μη εισροή κοινοτικών κονδυλίων, σχεδόν 1 δισ. ευρώ, σημαίνει παράλληλα και επιβάρυνση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών της χώρας.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: