ΣΙΝΕ

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Tο έργο των πρωτοπόρων του Ελληνικού και Βαλκανικού κινηματογράφου, αδελφών Μανάκια (video)

Ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία και το έργο των πρωτοπόρων του Ελληνικού και Βαλκανικού κινηματογράφου, αδελφών Μανάκια.

Το βιογραφικό ντοκιμαντέρ Αδελφοί Μανάκια παρουσιάζει τη ζωή και το έργο των αδελφών Μανάκια.

Η ταινία ξεκινάει με ένα οδοιπορικό στη γενέτειρα των αδελφών Μανάκια την Αβδέλλα Γρεβενών.
Η αφήγηση της ιστορίας των αδελφών Μανάκια συνοδεύεται με πλάνα από το χωριό και το φυσικό τοπίο, καθώς και αρχειακό υλικό όπως φωτογραφίες αλλά και μαρτυρίες-συνεντεύξεις των Αβδελλιωτών.
Συγκεκριμένα παρουσιάζονται φωτογραφίες των αδελφών Μανάκια καθώς και φωτογραφίες από την ταινία «Υφάντρες».
Η αφήγηση περιγράφει τη σταδιοδρομία των αδελφών ενώ παράλληλα βλέπουμε πλάνα από τα σοκάκια και τα σπίτια της πόλης των Ιωαννίνων όπου άνοιξαν το πρώτο φωτογραφείο τους.
Η ταινία συνεχίζει με το άλμα των αδελφών στον κινηματογράφο και την άφιξη της πρώτης κινηματογραφικής μηχανής στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα βλέπουμε πλάνα από το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τη πλατεία του χωριού Αβδέλλα όπου έκαναν τα πρώτα τους γυρίσματα.
Ακολουθούν πλάνα από την ταινία τους «Μακεδονίτικος Γάμος» ενώ ο αφηγητής αναφέρεται στο πλήθος των ταινιών που γύρισαν.
Ακολούθως παρουσιάζονται μαρτυρίες-συνεντεύξεις από κατοίκους του χωριού καθώς και πλάνα από την ταινία των Μανάκια «Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος».
Επίσης μαθαίνουμε για την εγκατάσταση των αδελφών στο Μοναστήρι και την ενασχόλησή τους με την λειτουργία κινηματογραφικής αίθουσας, ενώ παράλληλα βλέπουμε φωτογραφίες τους από εκείνη την περίοδο.
Η ταινία επιστρέφει στη σύγχρονη εποχή και παρουσιάζει το Σύλλογο Αβδελλιωτών «Η Βασιλίτσα» που προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία για το έργο και τη ζωή των αδελφών καθώς και μια μαρτυρία-συνέντευξη μέλους του συλλόγου.
Βλέπουμε την αναμνηστική πλάκα στα ερείπια της Οικίας των Αδελφών Μανάκια και τις προτομές τους που στήθηκαν από το σύλλογο στην Αβδέλλα.
Ακολουθεί άλλη μια μαρτυρία κατοίκου του χωριού ενώ εμφανίζονται στιγμιότυπα από τη ζωή των κατοίκων εκεί αλλά και πλάνα από το εσωτερικό του Ναού του Αγίου Αθανάσιου.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα μητρώα των αδελφών Μανάκια στην Κοινότητα της Αβδέλλας και μαρτυρίες συγγενών.
Το τελευταίο μέρος της ταινίας παρουσιάζει φωτογραφίες από τις ταινίες των αδελφών και από την ταινία «Η επίσκεψη του Σουλτάνου Εσράτ Β’ στη Θεσσαλονίκη».

Πηγή : Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο
επιμελεια Δερπάνης Γ.Δημήτριος
πρόεδρος Κοινότητας Αβδέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: