ΣΙΝΕ

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

6 κάδοι σε κάθε γειτονιά για τον διαχωρισμό σκουπιδιών

Τέλος η συλλογή απορριμμάτων όπως την ξέραμε

Αναδιοργάνωση στους Δήμους όλης της χώρας αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Σκοπός είναι να...

μειωθεί το θάψιμο στις χωματερές. Έτσι, θα πρέπει να οργανωθεί εκ νέου, η κατάσταση από τους Δήμους. Μάλιστα, θα πρέπει να έχουν έως και έξι διαφορετικούς κάδους για τη συλλογή των απορριμάτων.

Από εκεί και πέρα, κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να έχει ξεχωριστά δοχεία για τα οργανικά, τα ανακυκλώσιμα και τα μη αξιοποιήσιμα απόβλητα. Τα συναρμόδια Υπουργεία και η Περιφέρεια Αττικής έχουν ανακηρύξει το 2020 σε έτος ανακύκλωσης. Όμως δεν έχουν ξεκαθαρίσει πως θα οργανωθεί όλο αυτό το σύστημα σε κάθε περιοχή.

Πάντως, θέση πήρε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (σ.σ. EOAN) και πρώην δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης. Ο ίδιος μίλησε στο Περιστέρι στην ημερίδα με θέμα «Κοινωνία χωρίς απορρίμματα». 

Αναλυτικότερα τα όσα ανέφερε, ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς:

Νίκος Χιωτάκης: Τι δήλωσε για τη συλλογή απορριμάτων και όχι μόνο
«Ίσως χρειαστεί να έχουμε έξι διαφορετικούς κάδους. Άλλους για τα ανακυκλώσιμα χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικό, άλλον για τα σύμμικτα, άλλον για οργανικά βιοαπόβλητα (κουζίνας-κήπου). Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοσθεί. Θα πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερα σημεία για να πηγαίνει μόνο το γυαλί, όχι σε κάθε δρόμο ή σε κάθε πλατεία. Άλλα σημεία για το πλαστικό κοκ.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουμε διαχωρισμό μέσα στο σπίτι. Για τα οργανικά απόβλητα επίσης, δεν μπορεί να έχουμε καφέ κάδο σε κάθε σημείο της πόλης. Εάν καταφέρουμε να έχουμε τον διαχωρισμό ”στην πηγή”, μέσα στο σπίτι και μετά πηγαίνουμε στα σημεία που τοποθετούμε τα απορρίμματα, αυτά που θα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ θα είναι το 25% όσων πηγαίνουν σήμερα. Αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος.

Ήδη μπει στη ζωή μας χωρίς να το καταλάβουμε.Έως πρότινος, παίρναμε σακούλες τζάμπα όσες θέλαμε, ήρθε η κοινοτική οδηγία και μετά η ελληνική νομοθεσία και είπε πως η σακούλα θα έχει περιβαλλοντικό τέλος. Αμέσως ο κόσμος άλλαξε, παίρνει από το σπίτι σακούλα ή χρησιμοποιεί άλλους τρόπους.

Σταμάτησε αυτή η μεγάλη κατανάλωση γιατί χρειάστηκε να πληρώσει ένα τέλος 5 λεπτών ανά σακούλα. Ήταν ένα αντικίνητρο στο να αλλάξουμε συνήθεια. Τέτοιες συνήθειες πρέπει να αλλάξουμε πολλές. Οι πολλές συσκευασίες και κοστίζουν και έχουν περιβαλλοντικό κόστος. Μπορούμε να αγοράζουμε προϊόντα χύμα, όπως τις πατάτες στο σούπερ μάρκετ. Αυτό το κομμάτι της πρόληψης πρέπει να συνεχίσει και να γίνει συνήθεια σε όλους μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: