ΣΙΝΕ

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Υπόμνημα Δημάρχου Βοΐου κ. Ζευκλή Χρήστου στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Χατζηδάκη Κ. για το θέμα των αιολικών στο Μπούρινου

Στο νοτιοανατολικό τμήμα των διοικητικών ορίων του Δήμου Βοΐου εντοπίζεται ο ορεινός όγκος του Βούρινου. Αποτελείται από δύο –περίπου- παράλληλες κορυφογραμμές, τη νότια με τις κορυφογραμμές...
Νεράιδα ή (Τσάμια) (1.621m), Ντριστινίκος (1.866m), και Παλιομανάστηρο (1.606m) και τη βορειοδυτική, αποτελούμενη από τις –χαμηλότερες- κορυφογραμμές, Τσουτσουλιάνος (1.350m) και Ασπροβούνι (1.550m).

Μεταξύ των παράλληλων αυτών κορυφογραμμών δημιουργούνται από τη μια μεριά το ρέμα «Φοράδας» και η «Κοιλάδα» του «Μεσιανού νερού» και από την άλλη μεριά το ρέμα «Τσάμια».

Η περιοχή αυτή προστατεύεται και εντάχθηκε στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000), χαρακτηρισμένη ως εξής:

·         SACSpecial Area of Conservation (Ειδική Ζώνη Διατήρησης - ΕΖΔ) GR 1330001 «Όρος Βούρινος (Μεσσιανό Νερό)»
·         SPASpecial Protection Area (Ζώνη Ειδικής Προστασίας - ΖΕΠ) της ορνιθοπανίδας GR 1330002 «Όρη Βόρειου Βούρινου και Μέλλια»

Γεωλογική και φυσική σημασία της περιοχής

Ανάμεσα στις κορυφές του ορεινού όγκου του Βούρινου, σχηματίζεται μια μεγάλη κοιλάδα, αυτή του Μεσσιανού Νερού, που συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον βοτανολόγων, ζωολόγων, εντομολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων, καθώς το οικοσύστημα εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες βλάστησης για πολυάριθμα είδη φυτών και ειδών ορνιθοπανίδας. Μάλιστα πολλά από τα είδη φυτών είναι ενδημικά στην Ελλάδα αλλά ακόμη και τοπικά ενδημικά, μοναδικά δηλαδή σε όλον τον κόσμο. Ως εκ τούτων, η περιοχή αποτελεί αντικείμενο μεγάλου αριθμού επιστημονικών ερευνών.
Η περιοχή του όρους Βούρινου εντάσσεται στην μεγάλη περιοχή που αποτελεί το «Γεωπάρκο Τηθύος» που βρίσκεται στην περιοχή της Κοζάνης, των Γρεβενών και του Βοΐου. Το Γεωπάρκο αυτό βρίσκεται στην τελική ευθεία των αξιολογήσεων, ως υποψήφια για ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Δεν υπάρχουν σχόλια: