ΣΙΝΕ

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Η τρομακτική αλήθεια που συμβαίνει σε όλους τους μπάρμαν

Υπάρχει ζωή για έναν μπάρμαν μετά τα 50;

Ένα από τα πιο παρεξηγημένα επαγγέλματα παγκοσμίως, ψάχνει ακόμα την απάντηση.


Η Barbara Simpson, 59 ετών, κάποτε είχε παρουσιαστεί από το αφεντικό της στον John Travolta, ως η καλύτερη μπαργούμαν στον κόσμο. Μετά από πολλά χρόνια ορθοστασίας και πολλά κουνήματα shaker, είδε την πόρτα της εξόδου από τους δύο χώρους διεξαγωγής μουσικών εκδηλώσεων στο Μανχάταν όπου εργαζόταν. Πλέον, προσλαμβάνουν άτομα 40 ετών και κάτω. Αυτό δεν είναι όμως αμερικανικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο και φυσικά δεν έχει να κάνει μόνο με γυναίκες, αλλά και με άντρες. 

Το γενικότερο συμπέρασμα, είναι πως κανείς δεν κέρδισε τον χρόνο. Και γιατί να το κάνει άλλωστε;

Η δουλειά του μπάρμαν, είναι ένα κανονικό επάγγελμα και μπορεί να είναι η δουλειά που θα μας συντηρεί οικονομικά για όλα τα χρόνια της εργασιακής και μη ζωής μας. Σκέψου πόσα μπαρ, κλαμπ, εστιατόρια και καζίνο λειτουργούν και πόσες κρουαζιέρες και γάμοι πραγματοποιούνται καθημερινά. Ο αριθμός είναι τεράστιος, όπως ακριβός και ο αριθμός αυτών που εργάζονται ως μπάρμαν.

Σε πολλούς όμως έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως το να είσαι μπάρμαν, έχει ημερομηνία λήξης και οι περισσότεροι που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο, η ηλικία του ξεκινά με το νούμερο δύο και τελειώνει όταν μπει μπροστά το τρία ή το τέσσερα.

Σε αυτό το σημείο θα βοηθούσε αν εσύ ο ίδιος έφερνες στο μυαλό την τελευταία φορά που πήγες, ας πούμε, σε ένα μπαρ. Το άτομο που σε σέρβιρε στην μπάρα ήταν πάνω από 50; Δύσκολο. Αυτό γίνεται γιατί έχουν επικρατήσει και συντηρηθεί κάποιοι μύθοι που κάνουν ένα από τα πιο γνωστά επαγγέλματα στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο, να μοιάζουν περιστασιακά και να μην συγκαταλέγονται στη λίστα με τα «κανονικά» επαγγέλματα.

Ένας ακόμα μύθος και μάλιστα ίσως ο πιο δυνατός, είναι πως αυτός ή αυτή που βρίσκεται πίσω από τη μπάρα, πρέπει να είναι όμορφος (και φυσικά νέος) ή όμορφη, με πλούσια προσόντα τόσο εξυπηρετικά, όσο και εξωτερικά. 

Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως αυτό ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες. Φέρε στο μυαλό σου διάφορες ταινίες που να είχαν σκηνές με γυναίκες να σερβίρουν πίσω από τη μπάρα. Ήταν όμορφες και πληρούσαν συγκεκριμένες προδιαγραφές ναι ή όχι; Ξέρεις ήδη την απάντηση.

Φτάνουμε στο σημαντικό ερώτημα: Υπάρχει ζωή για έναν μπάρμαν ή μια μπαργούμαν μετά τα 50; Για να είμαστε δίκαιοι, στο εξωτερικό θα δεις αν όχι πολλές, τότε αρκετές φορές άτομα πάνω από 50 να σερβίρουν και να δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους σε νέα κοκτέιλ. Στην Ελλάδα, (με ελάχιστες λαμπρές εξαιρέσεις) τους μόνους που θα δεις πίσω από τη μπάρα και θα είναι πάνω από 50, είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες. Το να είσαι μπάρμαν ή μπαργούμαν είναι κανονικό επάγγελμα, κάτι που δεν θέλουμε ή δεν είμαστε έτοιμοι να παραδεχτούμε σαν χώρα, άσχετα αν οι μισοί από εμάς έχουμε εργαστεί ή γνωρίζουμε άτομα που έχουν εργαστεί στον κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: