Σίγουρα έχεις ακούσει για την γλώσσα του σώματος. Το πως κινούμαστε μέσα σε έναν χώρο ή κατά την διάρκεια μιας συνάντησης, παίζει σημαντικό ρόλο.
Αλλά πως μπορείς να αξιοποιήσεις την γλώσσα του σώματος προς όφελος σου;
Ο Μιχάλης Μάρκου μιλά για όλα στο It’s Possible. Ο ίδιος είναι είναι ο εισηγητής του επιτυχημένου βιωματικού σεμιναρίου «Γλώσσα του Σώματος» που πραγματοποιεί εδώ και 12 χρόνια σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς, έχοντας εκπαιδεύσει εκατοντάδες σπουδαστές και στελέχη επιχειρήσεων στη σημασία που έχει η Γλώσσα του Σώματος στις επαγγελματικές & διαπροσωπικές σχέσεις και ποιες είναι οι σωστές τεχνικές αποκωδικοποίησης της. Είναι επίσης Σύμβουλος/Επιστημονικός Συνεργάτης του ομίλου FCA (FCA Capital Hellas-FCA Bank) με περισσότερα από 19 χρόνια στον χώρο του αυτοκινήτου/χρηματοδοτικών υπηρεσιών σε διάφορες διευθυντικές θέσεις, είτε στον Όμιλο της FIAT (Fiat Credit/FGA Capital Hellas), είτε στον Όμιλο της CREDIT AGRICOLE (Emporiki Rent).
Ο κος Μάρκου εξηγεί τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο «γλώσσα του σώματος», ενώ εξηγεί και τις σωστές (ή τις λάθος) κινήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος.
Ο Μιχάλης Μάρκου μιλά για όλα στο It’s Possible. Ο ίδιος είναι είναι ο εισηγητής του επιτυχημένου βιωματικού σεμιναρίου «Γλώσσα του Σώματος» που πραγματοποιεί εδώ και 12 χρόνια σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς, έχοντας εκπαιδεύσει εκατοντάδες σπουδαστές και στελέχη επιχειρήσεων στη σημασία που έχει η Γλώσσα του Σώματος στις επαγγελματικές & διαπροσωπικές σχέσεις και ποιες είναι οι σωστές τεχνικές αποκωδικοποίησης της. Είναι επίσης Σύμβουλος/Επιστημονικός Συνεργάτης του ομίλου FCA (FCA Capital Hellas-FCA Bank) με περισσότερα από 19 χρόνια στον χώρο του αυτοκινήτου/χρηματοδοτικών υπηρεσιών σε διάφορες διευθυντικές θέσεις, είτε στον Όμιλο της FIAT (Fiat Credit/FGA Capital Hellas), είτε στον Όμιλο της CREDIT AGRICOLE (Emporiki Rent).
Ο κος Μάρκου εξηγεί τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο «γλώσσα του σώματος», ενώ εξηγεί και τις σωστές (ή τις λάθος) κινήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος.
Ακούμε συχνά για την γλώσσα του σώματος. Αν προσπαθούσατε να δώσετε έναν απλό ορισμό για αυτή την έννοια, πως θα το εξηγούσατε;
Όταν αναφερόμαστε στη Γλώσσα του Σώματος, εννοούμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε για να στείλουμε μηνύματα με χειρονομίες, κινήσεις του σώματος και εκφράσεις του προσώπου που μπορεί να γίνονται συνειδητά, υποσυνείδητα ή ακόμα και ασυνείδητα. Επίσης, περιλαμβάνει την εμφάνιση, τον προσωπικό χώρο που έχει ανάγκη ο καθένας γύρω του, το βλέμμα, αλλά και την αντίδραση στη σωματική επαφή. Σύμφωνα με έρευνες, η μη λεκτική επικοινωνία (γλώσσα σώματος) αντιπροσωπεύει το 55% του μηνύματος που στέλνουμε, ενώ μόνο το 7% είναι η λεκτική επικοινωνία (φράσεις, λέξεις) και το 38% η ένταση της φωνής μας (χρωματισμός, τόνος, χροιά).
Ποιες είναι οι κινήσεις του σώματος που μπορούν να μας κάνουν πιο συμπαθή σε έναν άνθρωπο που μόλις γνωρίσαμε;
Η ζεστασιά του βλέμματος, το χαμόγελο, η δύναμη της χειραψίας, και η κλίση του κεφαλιού και του σώματος, έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα σε μια πρώτη επαφή με έναν άνθρωπο που μόλις γνωρίσαμε.
Οι κινήσεις αυτές, μπορούν να κερδίσουν τις πρώτες εντυπώσεις, να «σπάσουν» τον πάγο με τον συνομιλητή μας, και να προκαλέσουν οικειότητα και ζεστασιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν όσα ακούμε δεν συμφωνούν με τα σιωπηρά σήματα που μας στέλνει ο συνομιλητής μας, τότε έχουμε την τάση να βασιζόμαστε κατά κύριο λόγο στα δεύτερα για να ερμηνεύσουμε τις προθέσεις του, και βέβαια για να τον χαρακτηρίσουμε συμπαθητικό ή αντιπαθητικό.
Μπορείτε να μας δώσετε 3 tips που αφορούν τη γλώσσα του σώματος και μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε μια συνέντευξη για δουλειά;
Ένα πρώτο tip είναι η σωστή οπτική επαφή. Όσοι κοιτούν στα μάτια κερδίζουν μεγαλύτερη αξιοπιστία από όσους δεν το κάνουν. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να κοιτάτε έντονα ή με ενοχλητικό τρόπο τον συνομιλητή σας. Θα πρέπει να προσφέρετε στον καθένα την οπτική επαφή που τον κάνει να νιώθει άνετα και να αποφύγετε τις νευρικές κινήσεις των ματιών και τα «περίεργα» βλέμματα.
Ένα δεύτερο tip είναι η σωστή στάση του σώματος. Έχοντας την κοιλιά «μέσα», το στήθος προτεταμένο, τη πλάτη ίσια και το κεφάλι ψηλά, εκπέμπουμε μια σιγουριά για τον εαυτό μας και αυτοπεποίθηση. Το περήφανο περπάτημα (στητό, καμαρωτό) φανερώνει αυτοπεποίθηση, αίσθηση υπεροχής. Όταν αφήνουμε ακάλυπτο το στήθος και την κοιλιά δηλώνουμε άνεση και ελευθερία, ότι δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε, ότι είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και ειλικρινείς σε όσα λέμε.
Τέλος, ένα τρίτο tip που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά σε μια συνέντευξη είναι το χαμόγελο. Το χαμόγελο αποτελεί την κυριότερη έκφραση σε ένα πρόσωπο και αποτελεί ένδειξη αποδοχής προς τον συνομιλητή μας.
Ένα αυθεντικό χαμόγελο δεν παρακινεί μόνο την δική σας αίσθηση του να νοιώθετε καλά, αλλά επίσης λέει στους συνομιλητές σας ότι είστε προσιτοί, συνεργάσιμοι, και αξιόπιστοι. Το χαμόγελο επηρεάζει το πώς οι άλλοι άνθρωποι ανταποκρίνονται προς εσάς. Όταν χαμογελάς σε κάποιον, σχεδόν πάντα σου επιστρέφουν το χαμόγελο. Το χαμόγελο πάντα κάνει μια ζεστή πρώτη εντύπωση οπότε κοιτάξτε τον συνομιλητή κατευθείαν στα μάτια και χαμογελάστε πλατιά στα σωστά σημεία της συζήτησης έχοντας ως οδηγό την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα σας.
Εν κατακλείδι, διακριτικό χαμόγελο και eye-contact οδηγούν στη δημιουργία μιας καλής ατμόσφαιρας μεταξύ των δυο πλευρών, ενώ η σωστή στάση του σώματος προδιαθέτει θετικά τον συνομιλητή μας σε μια συνέντευξη.
Ποιες είναι, κατά την γνώμη σας, οι λάθος κινήσεις που ασυναίσθητα κάνουμε όταν είμαστε σε μια επαγγελματική συνάντηση ή σε μια επαγγελματική παρουσίαση;
Η πιο συνηθισμένη κίνηση που ασυναίσθητα κάνουμε όταν είμαστε σε μια επαγγελματική συνάντηση ή σε μια επαγγελματική παρουσίαση, είναι η έλλειψη ή η αποφυγή της οπτικής επαφής με τους συνομιλητές.
Η πολύ λίγη βλεμματική επαφή δηλώνει έλλειψη προσοχής, ή ότι δεν σε ενδιαφέρει η συζήτηση είτε ότι έχεις κάτι να κρύψεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη οπτικής επαφής είναι ο 2ος κυριότερος λόγος για την απόρριψη ενός υποψηφίου σε μια συνέντευξη.
Επίσης, η χειραψία είναι άλλη μια λάθος κίνηση που ασυναίσθητα κάνουμε όταν είμαστε σε μια επαγγελματική συνάντηση ή σε μια επαγγελματική παρουσίαση. Οι χειραψίες, παρόλο που διαρκούν ελάχιστα (συνήθως 2-3 δευτερόλεπτα) μπορούν να φανερώσουν πολλά στοιχεία για εμάς και την προσωπικότητα μας. Τα άτομα που χρησιμοποιούν τη χειραψία όπου η παλάμη κοιτάει προς τα επάνω δείχνουν ότι παραχωρούν τον έλεγχο, που δηλώνει ότι δίνετε στον άλλο τον έλεγχο ή του επιτρέπεται να έχει τον πρώτο λόγο. Η συγκεκριμένη μορφή χειραψίας ονομάζεται χειραψία υποταγής. Συνήθους προέρχεται από άτομα που φοβούνται εύκολα και δηλώνει μια ανασφάλεια. Στην χειραψία της κυριαρχίας το άτομο που θέλει να δείξει ότι έχει το πάνω χέρι στην μετέπειτα συζήτηση, δίνει το χέρι με την παλάμη να είναι στραμμένη προς τα κάτω, ενώ όταν δύο άτομα που έχουν αμοιβαία εκτίμηση ο ένας για τον άλλον, θα πραγματοποιήσουν την χειραψία της ισότητας όπου και τα δύο χέρια βρίσκονται σε μια κάθετη θέση εξισώνοντας ο ένας την δύναμη της χειραψίας του άλλου.
Άλλη μια λάθος κίνηση που ασυναίσθητα κάνουμε, είναι η κίνηση των ποδιών μας. Tα πόδια και τα άκρα τους αποτελούν μια σημαντική πηγή πληροφοριών σχετικά με τη διάθεση κάποιου, επειδή οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται τι τα κάνουν και ποτέ δεν θα σκέφτονταν να προσποιηθούν κάποιες κινήσεις τους, όπως κάνουν με τις εκφράσεις του προσώπου τους. Ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο χρησιμοποιεί τα πόδια του και τα πέλματα του αποκαλύπτει προς τα πού θέλει να πάει, δηλαδή δείχνει πόσο πολύ θέλει να συνεχίσει ή να εγκαταλείψει μια επαγγελματική συνάντηση ή μια επαγγελματική παρουσίαση. Πόδια ανοικτά και όχι σταυρωμένα αποκαλύπτουν μια δεκτική ή αυταρχική στάση, ενώ τα κλειστά και σταυρωμένα πόδια, αποκαλύπτουν επιφυλακτικότητα ή αβεβαιότητα.
Όσον αφορά τα χέρια, επειδή συνήθως κρατάμε τα χέρια μπροστά στο σώμα μας, τα σήματα αυτά είναι εύκολα ορατά και οι περισσότεροι έχουμε συγκεκριμένες θέσεις για τα χέρια μας που χρησιμοποιούμε συνεχώς. Τα σφιγμένα χέρια δείχνουν μια συγκρατημένη, αγχώδη ή αρνητική στάση.
Έρευνες, αποδεικνύουν ότι τα σφιγμένα χέρια μαρτυρούν ότι το άτομο προσπαθεί να συγκρατήσει μια αρνητική ή αγχώδη κατάσταση. Αντίθετα, το τέντωμα των χεριών προς τα εμπρός με τις παλάμες προς τα κάτω δηλώνουν βεβαιότητα για τις απαντήσεις που θα δώσεις ως ομιλητής σε μια επαγγελματική συνάντηση ή σε μια επαγγελματική παρουσίαση, ενώ τα χέρια με τις παλάμες επάνω δηλώνει ειλικρίνεια. Συγκεκριμένα, οι ειλικρινείς θα κρατήσουν τη μία ή και τις δύο παλάμες ανοιχτές προς το μέρος του άλλου.
Το σταύρωμα των χεριών σημαίνει φραγμός, άμυνα, ανάγκη αυτοπροστασίας, αντεπίθεση, αδιαφορία, αβεβαιότητα, νευρικότητα, φραγή στα λεγόμενα του συνομιλητή, συνήθεια και μαζί με χαμήλωμα του κεφαλιού υποδηλώνει κατηγορηματικότητα. Με τα χέρια σταυρωμένα στο ύψος του στήθους κλείνουμε ουσιαστικά κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τον συνομιλητή μας και φράζουμε ή προστατεύουμε την καρδιά μας από έμμεσα χτυπήματα. Ένας καλός τρόπος να αλλάξετε τις ισορροπίες σε μια συνάντηση είναι να κάνετε κάποιες ερωτήσεις. Θα αναγκαστεί να αλλάξει στάση και να έρθει προς το μέρος σας.
Τέλος, η στάση & κίνηση κεφαλιού είναι άλλη μια λάθος κίνηση που ασυναίσθητα κάνουμε. Το κεφάλι κινείται όταν μιλάμε και όταν ακούμε και η πιο συχνή κίνηση που κάνουμε είναι το νεύμα. Το νεύμα δείχνει συμφωνία, επιβεβαίωση, επιδοκιμασία. Η ταχύτητα του γνεψίματος μπορεί να φανερώσει την υπομονή ή την έλλειψη υπομονής του ακροατή. Το αργό γνέψιμο δείχνει πως ο ακροατής ενδιαφέρεται για όσα λέει ο ομιλητής, ενώ το γρήγορο γνέψιμο δείχνει στον συνομιλητή σας ότι έχετε ακούσει αρκετά ή ότι θέλετε να τελειώσει μια συνάντηση ή ότι ζητάτε την ευκαιρία να μιλήσετε και εσείς. Το γνέψιμο με το κεφάλι είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για να δημιουργηθεί φιλική ατμόσφαιρα και να επιτευχτεί μια συμφωνία και συνεργασία σε μια επαγγελματική συνάντηση ή παρουσία.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η γλώσσα του σώματος είναι η μόνη μορφή επικοινωνίας που μπορούμε να εμπιστευτούμε, καθώς εκφράζεται από το υποσυνείδητο, ασυναίσθητα και κρύβει πολλά μυστικά. Δίνει νοήματα και όποιος γνωρίζει τα μυστικά της αποκωδικοποίησης της, κατέχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον επαγγελματικό στίβο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου