ΣΙΝΕ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

”Μένουμε Σπίτι – Μαγειρεύουμε Σπιτικά” του μάγειρα Μάκη Λιοσάτου

Αφού ”Μένουμε Σπίτι” πρέπει και να μαγειρεύουμε σπιτικά. Και μπορούμε να το διασκεδάσουμε, βάζοντας σε αυτή τη διαδικασία και τα μικρά παιδιά μας. Υπάρχουν πολλές μαγειρικές διαδικασίες στις οποίες...
μπορούν να συμμετέχουν και να το χαρούν πολύ, όπως το πλάσιμο, το γέμισμα, το αλεύρωμα και πολλά άλλα. Ξεκινάμε σήμερα φτιάχνοντας αγαπημένα, σπιτικά, κλασικά, εύκολα και απλά ”Γιουβαρλάκια” ή όπως τα έλεγε μικρός ο γιος μου ”Γιουβουρλάκια”. 

Πάμε λοιπόν:
ΥΛΙΚΑ ( για 4 άτομα ) :
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά, 200 γρ. ρύζι νυχάκι (πάντως όχι Καρολίνα), λίγη φρέσκια ξερή ρίγανη, λίγη αποξηραμένη Λουίζα, ένα μικρό ποτηράκι λάδι, αλάτι ακατέργαστο ( χοντρό ), χυμό ενός λεμονιού, χυμό ενός μικρού πορτοκαλιού, λίγο πιπέρι, 1 μικρή κανάτα ζωμό κότας ( κανονικό όχι σκόνες κ.λ.π. ), λίγη φρυγανιά.

Για το αυγολέμονο :
3 αυγά μεγάλα βιολογικά, χυμό ενός μεγάλου λεμονιού, αλάτι, λίγη ζάχαρη .

Εκτέλεση :

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό. 

Παράλληλα αρχίζουμε μαζί με το παιδί μας το πλάσιμο των γιουβαρλακίων. Σε ένα ευρύχωρο μπώλ βάζουμε τον κιμά, λίγο απ’το ρύζι (για να μη φουσκώσει μέσα στα γιουβαρλάκια), λίγο απ’το λεμόνι, το μισό λάδι, λίγο αλάτι και όλα τα υπόλοιπα υλικά πλην της λουίζας και φυσικά του ζωμού κότας.

Πλάθουμε με χαρά τον κιμά, ρίχνοντας και μικρές μπουνίτσες στο μείγμα για να δέσει, άλλα και για εκτόνωση απ’ την κλεισούρα.

Αφού φτιάξουμε ένα ωραίο δεμένο μυρωδάτο μείγμα, αρχίζουμε να πλάθουμε όλοι μαζί γιουβαρλάκια μιλώντας, γελώντας άλλα και τραγουδώντας.

Στη συνέχεια τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τα βράζουμε για τουλάχιστον μία ώρα. Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε . Μετά ρίχνουμε το λάδι, τη λουίζα, λίγο αλάτι, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το ζωμό κότας. Βράζουμε για άλλη μισή ώρα ή μέχρι να γίνουν. Αφαιρούμε τα Γιουβαρλάκια και προσθέτουμε το ρύζι, βράζοντας το αναλόγως μέχρι να γίνει. 
Αφαιρούμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ξεκινάμε το αυγολέμονο.

Ρίχνουμε τα αυγά, το λεμόνι, λίγο αλάτι και μια σταλιά ζάχαρη και αφήνουμε το παιδί μας να τα ανακατέψει, να το χαρεί.


Μετά ακολουθούμε την εξής διαδικασία

Παίρνουμε σιγά σιγά και λίγο λίγο , από τη σούπα μας και τη ρίχνουμε σιγά σιγά στο αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς. Αν μπορούμε με το ανακάτεμα φτιάχνουμε μια δύνη. Αυτό που θέλουμε είναι να μην πάρουν βράση τα αυγά από τη ζεστή σούπα που ρίχνουμε και μας κόψουν. Σιγά Σιγά, κορδόνι – κορδόνι που λέμε, μέχρι το αυγολέμονο σχεδόν να διπλασιαστεί. Στη συνέχεια ακολουθούμε την ίδια ακριβώς διαδικασία ρίχνοντας σιγά σιγά το αυγολέμονο μέσα στη σούπα. Ξαναβάζουμε και τα γιουβαρλάκια και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.

Ξέρω ότι φαίνεται λίγο πολύπλοκο άλλα αν ακολουθήσετε ακριβώς τα βήματα και τις οδηγίες, θα σας φανεί σχετικά απλό. Και τα παιδιά σας θα λατρέψουν σίγουρα τη διαδικασία.

Tip : H μαγειρική είναι θέμα ισορροπιών και τα γιουβαρλάκια – αυγολέμονο βασίζονται ακριβώς σε αυτές τις ισορροπίες. Μόνοι σας θα βρείτε ακριβώς τις δοσολογίες που σας ταιριάζουν για να πετύχετε τη γεύση που σας αρέσει.

Θα συνεχίσουμε τη στήλη με πιο απλές και λιτές συνταγές

Με αγάπη και τιμή:
Λιοσάτος Δ. Θωμάς
Καθηγητής Μαγειρικής του ΙΕΚ Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις