ΣΙΝΕ

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Μισέλ - Φον Ντερ Λάιεν: Αυτά συμφωνήσαμε με τον Ερντογάν

Οι Πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Τουρκίας συμφώνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στη δημιουργία μιας ομάδας τεχνικού πολιτικού διαλόγου υπό τον...
Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορρέλ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, με αντικείμενο να εξηγήσει τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό του 2016 και να εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις σε όλες τις σχετικές πρόνοιες.

Σε αυτή την ανακοίνωση προχώρησε τη Δευτέρα το βράδυ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντηση των τριών, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και πρώτο βήμα στενών επαφών, που θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες και στο επίπεδο του Προέδρου Ερντογάν με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από το μεταναστευτικό και την διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Αναλυτικά, μετά το πέρας της συνάντησης ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως “ήταν σημαντικό να ανταλλάξουμε απόψεις” για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και την εφαρμογή της δήλωσης του 2016. Σημείωσε ότι “μοιραστήκαμε τις διαφορετικές απόψεις μας σε σχέση με την εφαρμογή του της δήλωσης” και “ξεκαθαρίσαμε μια σειρά θέσεις (διαφορετικές ερμηνείες) για τη συμφωνία”.

Όπως εξήγησε η πλευρά της ΕΕ επικαιροποίησε τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί και δεσμευθεί σε προγράμματα για τους πρόσφυγες και τόνισε ότι συζητήθηκε και η ασφάλεια της περιοχής , ειδικά στη Συρία, με την πλευρά της ΕΕ να μεταφέρει τις ανησυχίες της για την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης στο idlib και τα σύνορα με τη Συρία.

Ο Σάρλ Μισέλ τόνισε ότι έγινε συζήτηση και για άλλα θέματα της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας και αποφασίστηκε η εντολή στην ομάδα εργασίας υπό τον Μπορρέλ, ώστε οι δύο πλευρές να εργαστούν για να αποκτήσουν την ίδια ανάγνωση.

Σημείωσε δε ότι θα ενημερώσει τα Κράτη Μέλη για τα σημερινά αποτελέσματα, όπως τα είχε συμβουλευτεί και πριν τη συνάντηση. Τόνισε ότι η ΕΕ θα διατηρήσει τον πολιτικό διάλογο με τον Ερντογάν, και πως το σημερινό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα σε καλή κατεύθυνση και “θα προχωρήσουμε και άλλο στο μέλλον”.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ξεκαθάρισε ότι είναι σημαντικό πως οι γραμμές επικοινωνίας είναι ανοιχτές και ενεργές και αυτό είναι προϋπόθεση για την βελτίωση της κατάσταση των μεταναστών στον Έβρο.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη, αλλά και η Τούρκία όμως χρειάζεται στήριξη για το μεταναστευτικό. Τόνισε ότι ο σημερινός διάλογος ήταν εποικοδομητικός και οδήγησε σε χαρτογράφηση, διευκρινίζοντας ότι η δήλωση του 2016 παραμένει επίκαιρη και τώρα οι δύο πλευρές θα δουν τι λείπει και πως θα την εφαρμόσουν.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η ΕΕ εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει με την εφαρμογή της δήλωσης μόνο αν αυτό είναι αμοιβαίο από την πλευρά της Τουρκίας. Η εξέταση των στοιχείων της συμφωνίας θα γίνει για το σύνολο των προβλέψεων του 2016.

Τέλος ερωτηθείσα σχετικά με την επιχειρησιακή κατάσταση στα σύνορα με την Ελλάδα, επανέλαβε πως κάθε υπερβολική βία είναι απαράδεκτη, κάθε πράξη των αρχών πρέπει να είναι αναλογική, τα σύνορα πρέπει να προστατεύονται και το δικαίωμα αίτησης για άσυλο να είναι σεβαστό, εξηγώντας πως αυτά πάνε χέρι χέρι.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη τη Δευτέρα για τον πόλεμο στη Συρία και για τους Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της, ωστόσο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον ενημέρωσαν ότι πρέπει πρώτα να σταματήσει να ενθαρρύνει τους μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα, μετέδωσε το Reuters.

Η συνάντηση του Τούρκου προέδρου στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό δίκτυο TRT, το οποίο δεν μετέδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, αποχώρησε χωρίς να λάβει μέρος στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Δημοσιογραφικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως η αποχώρηση του Ερντογάν είναι ενδεικτικό του κλίματος που υπήρξε στη συνάντηση με τους επικεφαλής της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το TRT, ο Τούρκος πρόεδρος αμέσως μετά τη συνάντηση κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο για να επιστρέψει στην Τουρκία.

Πριν από τη συνάντηση η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε σαφές μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο ότι η Τουρκία θα πρέπει να απομακρύνει πρόσφυγες και μετανάστες μακριά από τα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο.

«Η εξεύρεση λύσης στην κατάσταση θα απαιτήσει ανακούφιση της πίεσης στα σύνορα» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών της προεδρίας της.

Όπως ανέφερε ακόμα για τη διασφάλιση του δικαιώματος ασύλου, χρειάζονται «υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων - ιδιαίτερα των ανηλίκων - που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά».

Η συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να δείξει την Ελλάδα ως υπεύθυνη για την μεταναστευτική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σε δηλώσεις του στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην ΕΕ και παρουσία του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «πέρα από τη λογική και την κατανόηση» ένας σύμμαχος και μία γειτονική χώρα να δείχνει την Τουρκία ως υπεύθυνη για το κύμα παράτυπης μετανάστευσης.

«Καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει αμέτοχη έναντι των συγκρούσεων και του ανθρωπιστικού δράματος στη Συρία» ανέφερε και ζήτησε να επιδείξει η Συμμαχία την αλληλεγγύη της στην Τουρκία.

«Είναι κρίσιμο οι σύμμαχοί μας να επιδεικνύουν αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις ή πολιτικούς όρους, και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις», είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι «το σύνορο της Τουρκίας με τη Συρία είναι το νοτιοανατολικό σύνορο του ΝΑΤΟ».

«Η Τουρκία πολεμάει εδώ και εννιά χρόνια στη Συρία μόνη της και με μεγάλες θυσίες» είπε, προσθέτοντας: «Είμαστε το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που έχει πολεμήσει σώμα με σώμα με το ISIS, έχουμε μάρτυρες» από τις μάχες αυτές και «φιλοξενούμε 3,7 εκατ. πρόσφυγες».

Στο πλευρό του Ερντογάν ο Στόλτενμπεργκ

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε πως η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, που συμβάλλει στην κοινή ασφάλεια.

«Η εκεχειρία στην Ιντλίμπ τηρείται και έχουμε δει μείωση της βίας. Η προστασία των αμάχων και η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια είναι καθοριστικής σημασίας. Η Τουρκία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από αυτή τη βία και αναταραχή. Κανένας άλλος σύμμαχος δεν έχει επηρεαστεί τόσο πολύ. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να τη βοηθά την Τουρκία με μια σειρά μέτρων. Αυτά περιλαμβάνουν αμυντικά αεροπορικά συστήματα που θα βοηθήσουν την Τουρκία να προστατευτεί από επιθέσεις από τη Συρία. Υποστηρίζουμε, επίσης, την Τουρκία με αεροπορική και ναυτική παρουσία, συμπεριλαμβανομένων ναυτικών βάσεων και εγκαταστάσεων ραντάρ. Το ΝΑΤΟ έχει δώσει μέχρι σήμερα στρατιωτική βοήθεια στην Τουρκία ύψους άνω των 5 δισ. δολαρίων. Όλα αυτά αποδεικνύουν τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της Τουρκίας. Οι βομβιστικές επιθέσεις από το καθεστώς Άσαντ χωρίς καμία διάκριση και που προκάλεσε η Ρωσία έγιναν αιτία για την ανθρωπιστική κρίση. Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν μετακινήσεις (πληθυσμών) προς την Τουρκία».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και είπε πως η Συμμαχία στηρίζει Τουρκία. Είπε επίσης ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Γνωρίζουμε η Τουρκία φέρει ένα βαρύ φορτίο στην Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της για την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης σε αυτή την κρίση. Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τις τελευταίες ημέρες. Η κρίση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών είναι κοινή πρόκληση, η οποία απαιτεί από κοινού λύση. Καλωσορίζουμε τον διάλογο Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχω πίστη ότι θα βρεθεί μία διέξοδος. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο που του αναλογεί. Στην παρούσα φάση έχουμε αναπτύξει δυνάμεις στο Αιγαίο για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν στηρίζουν την Τουρκία και ερευνούμε τι επιπλέον μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: