ΣΙΝΕ

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Καινοτομία στην αρπαχτή !

Άλλη μία καινοτομία στην απατεωνιά και κλεψιά παρουσιάζει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής εν μέσω πανδημίας. Με την τελευταία ΠΝΠ προστέθηκαν οι εν λόγω εταιρίες στην λίστα με τις...
σημαντικά πληττόμενες επιχειρήσεις. Σκανδαλώδες από μόνο του και χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, καθώς είναι οι εταιρίες που κατεξοχήν μπορούν να συνεχίσουν την λειτουργία τους με τηλε-εργασία. Από την άλλη οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς τηλε-εργασίας συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό να δουλεύουν (που μπορεί να υπερβαίνει και το συμβατικό ωράριο) με δικά τους πλέον τα λειτουργικά έξοδα, τα μέσα ατομικής προστασίας, την ευθύνη των εταιρικών δεδομένων, κλπ.


Οι καταγγελίες των εργαζομένων από εταιρίες του κλάδου είναι χαρακτηριστικές της διάθεσης των εργοδοτών να αρπάξουν ότι μπορούν με την πρώτη ευκαιρία. Ενώ η δουλειά συνεχίζεται με καθεστώς τηλεργασίας, δηλωμένο ή αδήλωτο, μετά την δημοσίευση της τελευταίας ΠΝΠ μπαίνουν σε αναστολή εργασίας. Χωρίς δισταγμό όμως οι εργοδότες ζητάνε(και πολλές φορές εκβιάζουν) τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να δουλεύουν για τις 45 μέρες που θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ και αυτοί απλά θα συμπληρώσουν την διαφορά του μισθού. Δηλαδή αρπάζουν τα 800 ευρώ για την μισθοδοσία και άλλα τόσα για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Οι εργοδότες βρήκαν μια χρυσή ευκαιρία στην περίοδο του κορονοϊού, με τις αντεργατικές ΠΝΠ που ψήφισε η κυβέρνηση, να εκμεταλλευτούν ακόμα πιο άγρια τους εργαζόμενους. Με την μονομερής επιβολή της τηλε-εργασίας και την απομόνωση των εργαζομένων, άνοιξε ο δρόμος για την κλοπή του επιδόματος και την μετάθεση του δώρου Πάσχα για το καλοκαίρι.

Ακόμα και με τηλε-εργασία εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε επαφή, να σπάσουμε την απομόνωση και να απαντήσουμε συλλογικά στις επιθέσεις της εργοδοσίας.
·   Άμεση καταβολή του δώρου Πάσχα
·   Αυστηρή τήρηση του ωραρίου
·   Απόλυτος διαχωρισμός της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή
· Αποζημίωση για την χρήση του προσωπικού εξοπλισμού και των λειτουργικών εξόδων

Πρέπει να αποφύγουμε την παγίδα της ατομικοποίησης που κρύβει η τηλε-εργασία, γιατί μέσα από αυτήν προσφέρεται η ευκαιρία για δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού, δυσμενή μεταβολή των συμβάσεων εργασίας, υπονόμευση της συλλογικής οργάνωσης και δράσης που μειώνει την αποτελεσματικότητα των συλλογικών διεκδικήσεων.
Να μην πληρώσουμε εμείς ξανά την κρίση τους! Με ενότητα, αλληλεγγύη και οργάνωση να προετοιμάσουμε την μαχητική υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Να σταματήσουμε την αντεργατική επίθεση και την ασυδοσία των εργοδοτών. Να επιβάλουμε την κατάργηση των μνημονίων και του Νέου Σύστηματος Εκμετάλλευσης, που οδηγούν τους εργαζόμενους σε ασθένειες, στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: