ΣΙΝΕ

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Η επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τα άμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας μας και η συζήτηση της στη βουλή

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ Θ΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ A΄



ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΔ΄

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Τώρα θα συζητήσουμε την τρίτη, με αριθμό 621/6-4-2020, επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου της Βουλευτού Β΄ Πειραιά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, κυρίας Διαμάντως Μανωλάκου, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Άμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας μας».
Ορίστε, κυρία συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Βεβαίως έχει προηγηθεί η ερώτηση, όπως και οι απαντήσεις και αυτό μας δίνει μία δυνατότητα και να τις αξιολογήσουμε. Μέτρα στήριξης έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όμως, κλάδοι έχουν μείνει έξω -και αυτήν την έννοια έχει η ερώτησή μας- και αυτοί οι κλάδοι πλήττονται. Μιλάμε για τους παραγωγούς ευπαθών προϊόντων που στερηθήκανε να τα πουλάνε οι ίδιοι στις λαϊκές. Το ξέρετε.
Μάλιστα, κύριε Υπουργέ, ζητήσατε να επανεξεταστεί αυτή η απόφαση περιορισμού και βγήκε πάλι η ίδια. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει άμεση ενίσχυση αυτών των ανθρώπων, όχι μόνο γιατί καταστράφηκε η παραγωγή τους, δεν βγάλανε μεροκάματο, αλλά ταυτόχρονα είναι και θύματα εκβιασμών από τους εμπόρους, για να ρίξουν ακόμα χαμηλότερα τις τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής.
Επίσης, προβλήματα υπάρχουν και στην αιγοπροβατοτροφία και στο γάλα και στο κρέας και εδώ οι μεγαλέμποροι εκβιάζουν. Έχουμε μπροστά τις γιορτές του Πάσχα. Έχουν σχεδόν μειωθεί και οι εξαγωγές προς το καθολικό Πάσχα -μιλάω για την Ιταλία και την Ισπανία- και πιέζουν κι εκβιάζουν, ενώ αυτήν την περίοδο τα αγοράζουν κάτω από τέσσερα ευρώ και το ξέρετε. Άρα, υπάρχει μία αβεβαιότητα στην απορρόφηση της παραγωγής και παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια. Τα ξέρετε, τα είπατε. Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι εκβιασμοί προέρχονται από τους μεγαλέμπορους και βέβαια η εκτόξευση των τιμών είναι μεγάλη στην Αττική. Το είπε και ο συνάδελφος πριν. Όταν, δηλαδή, η ντομάτα αγοράζεται 0,10 ή 0,20 λεπτά το κιλό και καταλήγει στο ράφι με 1,50 ευρώ,  πρέπει να πάρετε μέτρα. Αυτό σας ζητάμε.
Οι ανακοινώσεις που δώσατε είναι ουσιαστικά για μεγάλους επιχειρηματίες. Έχετε μια ιδιαίτερη αναφορά στην ιχθυοκαλλιέργεια. Βεβαίως, μειωθήκανε δραστικά οι εξαγωγές, το αναγνωρίζουμε, όπως επίσης και στον επισιτισμό σε ταβέρνες οι οποίες είναι κλειστές δεν υπάρχει απορρόφηση. Όμως, ξέρετε, στις ταβέρνες είχαν και παϊδάκια και μπριζόλες, συνεπώς, και για τους κτηνοτρόφους πρέπει να πάρετε μέτρα. Δεν γίνεται.
Άρα, εμείς αυτό που βλέπουμε -και αν θέλετε αυτήν την έννοια έχει και η σημερινή επίκαιρη ερώτηση- είναι ότι έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους έχετε βγάλει συγκεκριμένα ποσά. Για αυτούς που έχουν πραγματικό πρόβλημα, και μιλάμε για τους αυτοαπασχολούμενους γεωργούς ευπαθών προϊόντων και κτηνοτρόφους, εδώ δεν υπάρχουν ανακοινώσεις μέτρων. Άρα, εμείς τις σας ζητάμε;
Πρώτον, με κρατική ευθύνη θα διοχετεύεται η εγχώρια παραγωγή ευπαθών γεωργικών προϊόντων και αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών στη λαϊκή κατανάλωση, χωρίς την κερδοσκοπία των διαφόρων μεσαζόντων, ώστε να είναι και προσιτές οι τιμές στην κατανάλωση. Άρα, εξασφαλίζουμε και το εισόδημα αυτών των ανθρώπων και υπάρχει δυνατότητα να το ελέγξετε.
Επίσης, να διασφαλιστούν οι κτηνοτρόφοι με δωρεάν χορήγηση ζωοτροφών, ειδικά σε αποκλεισμένες περιοχές. Να καλύψετε το χαμένο εισόδημα μικρομεσαίων αγροτών και κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία και των παραγωγών λαϊκών αγορών και να εξασφαλιστεί και άδεια μετακίνησης ανάμεσα στις περιφέρειες, με μια συνεργασία βεβαίως με τους ειδικούς. Είναι γεγονός, τους βάζουμε πάνω απ’ όλα και το σεβόμαστε.
Και να δοθεί έκτακτο επίδομα για παραγωγούς που νοσούν ή αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι για τις ανάγκες των παιδιών. Αυτό ισχύει για άλλους εργαζόμενους, ενώ γι’ αυτούς που είναι αυτοαπασχολούμενοι, δεν υπάρχει τίποτα.
Σε περίπτωση που υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορείτε εσείς να πάρετε και μιλάμε για αναστολή χρεών και για κάθε είδους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που υπάρχουν -μιλάω για διακοπές ρεύματος, νερού- όσο διαρκέσει η κρίση.
Επίσης, την καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για το 2019, την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μέσα, τη μείωση του αγροτικού ρεύματος, τη χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου. Και βέβαια, επειδή άνοιξε το σύστημα για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, ας είναι δωρεάν. Είναι κι αυτή μια ανακούφιση.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα απλώς να προσθέσω κάτι, αν μου επιτρέπετε, γιατί νομίζω ότι είναι σημαντικό. Ξέρετε και πολλοί αγρότες νοικιάζουν είτε αγροτεμάχια είτε κατοικίες είτε οτιδήποτε άλλο. Νομίζω, λοιπόν, θα ήταν πολύ σημαντικό να υπάρχει κι εκεί το  μείον 40%, όπως υπάρχει και στους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ίσως, δεν είπα κάτι καινούργιο, θα το έχετε σκεφτεί.
Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία ερώτηση. Για ποιους μονοπωλιακούς αγροτικούς ομίλους έχω φροντίσει και πόσα λεφτά τους έχω δώσει; Γιατί δεν έχω δώσει καθόλου και τίποτα. Είναι πολύ απλό. Άρα, γιατί το λέτε αυτό;
Δεύτερον, κάνετε αυτήν τη διάκριση, στην οποία λέτε ότι φροντίζουμε για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και δεν φροντίζουμε για τους αγρότες. Οι ανθοκαλλιεργητές που παίρνουν τώρα 10 εκατομμύρια, τους κατατάσσετε στους μονοπωλιακούς ομίλους; Όταν θα υπάρξουν τα ποσά τα οποία θα πάρουν οι αλιείς της μικρής παράκτιας αλιείας, οι μικροί παράκτιοι -και θα υπάρξουν ποσά, σας το λέω ότι θα υπάρξουν- τους βάζετε και αυτούς σ’ αυτήν την κατηγορία; Γιατί το λέτε αυτό; Κάνετε αυτήν τη διάκριση. Καταλαβαίνω ότι στην πολιτική φιλοσοφία και ιδεολογία του ΚΚΕ, πρέπει οπωσδήποτε να υπηρετείται ένα σχήμα ταξικότητας, αλλά πρέπει εδώ να το υποστηρίζετε με στοιχεία, όταν το λέτε, εν προκειμένω τουλάχιστον. Δεν ανοίγω τη μεγάλη συζήτηση, αλλά στη συγκεκριμένη συζήτηση πρέπει να το κάνετε.
Άρα, λοιπόν, αυτό το λέτε, το βλέπω και σε κάποιες ανακοινώσεις αγροτικών συλλόγων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, από πού στηρίζεται, από πού βγαίνει; Τα μόνα ποσά, τα οποία έχω υπογράψει αυτήν τη στιγμή και σας λέω συγκεκριμένα αυτήν την περίοδο, είναι 1 εκατομμύριο που θα πάρουν οι τευτλοπαραγωγοί -δεν πάνε στους μεγάλους- 2 εκατομμύρια τα οποία θα πάνε στα θερμοκήπια στην Κρήτη για τις καταστροφές που έγιναν -δεν πάνε στους μεγάλους- 10 εκατομμύρια τα οποία πάνε στους ανθοπαραγωγούς -δεν πάνε στους μεγάλους- 5 εκατομμύρια που θα πάρει ο Έβρος και οι βαμβακοπαραγωγοί για τις ζημιές του 2018 και θα πάρει 1,5 εκατομμύριο το σιτάρι. Πού είναι η επιχορήγηση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων; Άρα, να το τελειώσουμε αυτό.
Πάμε τώρα στο δεύτερο. Σας είπα ότι δεν είναι ο πρωτογενής τομέας κατάλληλος για οριζόντιες πολιτικές. Για την αντιμετώπιση της κρίσης  συζητώ. Μία σειρά ζητημάτων τα οποία θέτετε, βεβαίως, είναι σημαντικά ζητήματα για τη μείωση του κόστους παραγωγής ως οριζόντιες πολιτικές, όπως το αγροτικό πετρέλαιο και είναι πράγματα τα οποία εξετάζονται, αλλά δεν έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης και την αντιμετώπιση των πληττομένων από τον κορωνοϊό.
Εδώ, λοιπόν, όλη η δομή που φτιάχνουμε τώρα συνδέεται με το να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην πρωτογενή παραγωγή. Και ξανά θέτω το ερώτημα: Θεωρείτε ότι με τον ίδιο τρόπο πρέπει να μεταχειριστούμε τα στάρια τα οποία παίρνουν ιστορικό υψηλό σε τιμή και σε ποσότητα, τα ρύζια τα οποία παίρνουν ιστορικό υψηλό σε τιμή και σε ποσότητα, τα πορτοκάλια που παίρνουν ιστορικό υψηλό σε τιμή και σε ποσότητα εξαιτίας αυξημένης ζήτησης, αυξημένων εξαγωγών και με τον ίδιο τρόπο πρέπει να μεταχειριστούμε, για παράδειγμα, την αλιεία, η οποία έχει μία μείωση που μπορεί να φτάνει και το 40% και το 50%;
Υπάρχει μία ιδιαιτερότητα που θέλω να την εξηγήσω. Τι έχει υποστεί ο  διατροφικός κλάδος; Έκλεισαν τα καταστήματα εστίασης. Σωστά. Άρα, τι κάνουμε; Δεν τρώμε έξω. Σωστά, αλλά δεν σημαίνει ότι σταματήσαμε να τρώμε. Τρώμε, στο σπίτι. Άρα, τι θέλω να σας πω. Ε, δεν ξέρω εάν τρώμε περισσότερο ή λιγότερο, αυτό μένει να το δούμε ή δεν ξέρω, επίσης, εάν τρώμε διαφορετικά πράγματα απ’ αυτά που τρώγαμε έξω. Για παράδειγμα, η επίπτωση στην αλιεία σε διεθνές επίπεδο συμβαίνει γιατί; Γιατί οι καταναλωτικές μας συνήθειες είναι ότι το ψάρι το τρώμε σε χώρους εστίασης, σε ταβέρνες και σε εστιατόρια. Δηλαδή, το τρώμε πολύ λιγότερο έξω, άρα δεν μπορεί να αναπληρωθεί η ζήτηση στο σπίτι. Άρα, δεν αναπληρώνεται η ζήτηση με το ότι έχουμε κρατήσει ανοιχτά τα ιχθυοπωλεία ή τις υπεραγορές που έχουν αλιεύματα, γιατί υπάρχει κατάρρευση της ζήτησης εκεί. Άρα, λοιπόν, να μια ασυμμετρία.
Επίσης, υπάρχουν και άλλου τύπου ασυμμετρίες. Αυξημένη ζήτηση, ξαναλέω, -το είπα και προηγουμένως- σε χοιρινό τις πρώτες δύο εβδομάδες, γιατί πήγαν όλοι να πάρουν μπριζόλες να τις βάλουν στον καταψύκτη. Τις έβαλαν και τώρα έχουν φτιάξει ένα απόθεμα και άρα, έχουμε μια μείωση της ζήτησης. Αυτό, όμως, αυτήν την ισορροπία –ας το πω έτσι- θα πρέπει να την δούμε συνολικά, δεν μπορούμε να την βλέπουμε εβδομάδα-εβδομάδα.
Εγώ εκείνο που λέω είναι κάτι απλό, ότι δεν είναι ο κλάδος για τον οποίο πρέπει να κάνουμε οριζόντιες πολιτικές. Θα ήταν άδικο αυτό. Πρέπει να κάνουμε στοχευμένες πολιτικές στήριξης και αυτό κάνουμε.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Για να μην καταχραστώ τον χρόνο, θα απαντήσω στα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κυρία Μανωλάκου, έχετε τον λόγο.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κύριε Υπουργέ, μπορεί να μην τα έχετε υπογράψει ακόμα τα ποσά, όμως έχετε ανακοινώσει τους κλάδους που θα τα δώσετε. Με αυτήν την έννοια οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας κλάδος σχεδόν μονοπωλιακός ή οι εκκοκιστές ή οι βιομήχανοι παγωτού. Μιλώ για αυτούς τους κλάδους που έχετε εντάξει.
Όμως, δεν έχετε ανακοινώσει, για παράδειγμα, για τον κλάδο των λαϊκατζήδων, που έρχονται από άλλους νομούς στην Αττική. Αυτούς, λοιπόν, σας ζητάμε να τους εντάξετε και με αυτήν την έννοια δεν μας απαντήσατε και στα συγκεκριμένα ερωτήματα, αυτά που μπορείτε να δώσετε με άμεσο τρόπο ή και με έμμεσο, δηλαδή με μηδενισμό του ΦΠΑ, που να μειώνει το κόστος κλπ.
Βεβαίως, δεν σας ζητάμε για όλους τους παραγωγούς και για όλες τις καλλιέργειες. Το σκληρό στάρι θα ευνοηθεί, το πορτοκάλι ήδη ευνοείται, τα ακτινίδια έχουν πάρει την ανηφόρα. Δεν ζητάμε για αυτά, ζητήσαμε για συγκεκριμένα.
Είναι θετικό, βεβαίως, ότι δώσατε «de minimis» στην Κρήτη, αλλά δεν είναι μόνο η Κρήτη. Είναι και άλλες περιοχές. Δηλαδή, οι λαϊκατζήδες παραγωγοί, αυτοί που έρχονται στην Αττική, είναι από τους γύρω νομούς, σχεδόν απ’ όλη την Πελοπόννησο και από τη Στερεά Ελλάδα. Αυτοί οι άνθρωποι τι θα απογίνουν;
Εδώ τα στοιχεία που δίνονται για αυτές τις ημέρες, είναι ότι ο τζίρος στους πάγκους των λαϊκατζήδων έχει υποστεί μία μείωση του 60%. Ταυτόχρονα, τι έχουμε; Αυτοί οι άνθρωποι είχαν προγραμματίσει κάποια πράγματα, έχουν μία παραγωγή η οποία θα σαπίζει. Και δεν είναι ότι έχασαν το μεροκάματο, είναι ότι έχουν δώσει λεφτά για αυτήν την παραγωγή. Έχουν ανάγκη από ρευστότητα; Ναι, έχουν, γιατί αρχίζει η θερινή περίοδος και πρέπει να αγοράσουν τα κατάλληλα εφόδια, για να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα. Πρέπει να τη συνεχίσουν; Μα, όταν λέτε -και σωστά το λέτε- ότι πρέπει να έχουμε εγχώρια αυτάρκεια και ασφάλεια, βεβαίως πρέπει να έχουμε. Όμως, πώς θα βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής αδιάθετο; Γι’ αυτά τα μέτρα εμείς σας ζητάμε συγκεκριμένες απαντήσεις.
Ξέρετε, έχουν και άλλες, παράπλευρες επιπτώσεις. Υπάρχουν έμποροι που έχουν δώσει τις επιταγές, που θα πρέπει να εξαργυρωθούν αυτήν την περίοδο. Με την παράταση που δίνετε πάει ακόμα παραπέρα. Δείτε τι στενότητα ρευστότητας έχει αυτός ο κλάδος και όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν. Αυτό ζητάμε.
Με τους κτηνοτρόφους κοιτάξτε να δείτε τι έχει γίνει. Τα ξέρετε. Έχουν κλειστεί συμφωνίες με τους εμπόρους ενόψει του Πάσχα. Παίρνουν τηλέφωνα, για να δώσουν την παραγωγή και τα τηλέφωνα δεν τα σηκώνουν, βεβαίως, γιατί πιέζουν και εκβιάζουν. Σας ρωτάμε: Πώς θα τους προστατεύσετε αυτούς τους ανθρώπους, τους κτηνοτρόφους;
Στην Ισπανία -το ξέρετε- η κρατική επιδότηση ήταν 30 ευρώ ανά ζώο, για θηλυκά ζώα πάνω από τεσσάρων μηνών, για να συνεχιστεί η αναπαραγωγή στο κοπάδι. Γιατί εδώ δεν προχωράμε; Νομίζετε ότι θα φθάσουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ; Όχι. Εμείς με τα συγκεκριμένα ερωτήματα και τις προτάσεις που βάλαμε -και δίκαια τα βάζουν και αγροτικοί συνεταιρισμοί και σύλλογοι και ας επηρεάζονται από το ΚΚΕ- σας ζητάμε να κάνετε έναν συνολικό σχεδιασμό και τους πιο αδύναμους να τους ενισχύσετε. Είναι γιατί; Για το συμφέρον της επιβίωσής τους.
Κοιτάξτε να σας πω, εγγυημένες τιμές που ήταν, εάν θέλετε, και από τα πρώτα αιτήματα των κινητοποιήσεων, είναι σωστό τώρα να τις βάλετε; Πρέπει να βάλετε κατώτατη εγγυημένη τιμή, ξέρετε γιατί; Για να μην κερδοσκοπούν οι μεσάζοντες. Έχουν βρει χρυσή ευκαιρία, είναι σαν το λύκο που στην αναμπουμπούλα χαίρεται.
 Εμείς ζητάμε, λοιπόν, να ανακοινώσετε μέτρα –εργαλεία, τα είπατε- ανακούφισης, να μην τα κρατάτε σε καραντίνα, αλλά να τα δώσετε και να κοινοποιήσετε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Έρχομαι λίγο στα πιο συγκεκριμένα ζητήματα. Παραγωγοί λαϊκών αγορών, πράγματι, από τις 22 Μαρτίου έχει εκδοθεί απόφαση, η οποία απαγόρευσε τη μετακίνηση για λόγους υγειονομικούς.
Σήμερα, θα υπάρξει, όπως σας είπα, μία μερική αντιμετώπιση του ζητήματος. Νομίζω ότι θα ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό η ρύθμιση που θα φέρουμε. Πράγματι, όμως, για αυτό το διάστημα των ημερών από τις 22 μέχρι και σήμερα, θα πρέπει να υπάρξει κάποια στήριξη των συγκεκριμένων παραγωγών. Το εξετάζουμε. Εγώ θα μελετήσω συγκεκριμένα, ποιες είναι οι επιπτώσεις και θα δούμε τι πρόκειται να κάνουμε στο συγκεκριμένο διάστημα.
Όταν μιλάμε, τώρα για τους κτηνοτρόφους, να συγκεκριμενοποιήσουμε ότι μιλάμε για τους αιγοπροβατοτρόφους. Έχει υπάρξει όλο το προηγούμενο διάστημα μια φιλολογία, η οποία λέει ότι θα καταρρεύσει η εσωτερική ζήτηση, γιατί δεν θα υπάρχουν μετακινήσεις των πολιτών για να πάνε στην περιφέρεια για τον εορτασμό του Πάσχα. Την άκουσα εγώ αυτήν τη φιλολογία. Διερωτώμαι το εξής: Πράγματι, δεν θα πάνε. Στο σπίτι που θα μείνουμε - το έχω πει δυο, τρεις φορές στα μέσα, θα το πω και στη Βουλή- το Πάσχα ψαρόσουπα θα φάμε; Διότι εγώ λέω ότι θα το τηρήσουμε το έθιμο και το αρνάκι ή το κατσικάκι θα το φάμε. Τώρα, αν θα είναι η ίδια ποσότητα, αν θα είναι κάτι λιγότερο ή κάτι περισσότερο, θα το δούμε.
Και λέω εγώ κανείς να μην είναι βιαστικός. Διότι είναι ελλειμματική η αιγοπροβατοτροφία στη ζήτηση της υπό κανονικές συνθήκες και γίνονται εισαγωγές της τάξεως των τριακοσίων και τετρακοσίων χιλιάδων αμνοεριφίων ετησίως τη συγκεκριμένη περίοδο, για να καλύψουν την εσωτερική ζήτηση. Ξέρετε πόσες είναι οι εισαγωγές μέχρι σήμερα; Είναι εννιάμιση χιλιάδες. Τα παρακολουθώ ένα, ένα. Θα σας πω ποιοι τα έχουν πάρει. Θα σας πω, πού τα έχουν πάει και ποιοι τα εμπορεύονται. Είναι εννιάμιση χιλιάδες όμως. Έχουν έρθει από τη Ρουμανία. Αυτές είναι οι εισαγωγές μέχρι σήμερα.
 Άρα λοιπόν, αφήνουμε λίγο να δούμε, πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση. Διότι προεξοφλούμε τη μειωμένη ζήτηση. Και ορισμένοι που προεξοφλούν τη μειωμένη ζήτηση, δημιουργούν μία τρομοκρατία αυτή τη στιγμή στους παραγωγούς, στους κτηνοτρόφους ότι -ξέρετε- θα σας μείνει και για αυτό δώστε το χαμηλά. Αφήστε να δούμε, πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση. Να μην προτρέχουμε.
 Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι εμείς, ναι, βάζουμε ένα γενικό πλαίσιο στήριξης, αλλά παρακολουθούμε, όπως σας είπα, την αγορά πώς εξελίσσεται και πώς διαμορφώνεται. Δεν θέλουμε να γινόμαστε μέρος αυτών των κερδοσκοπικών πολιτικών.
Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι εμείς εξετάζουμε, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση.  Να μην ανησυχεί κανένας. Εκεί που πραγματικά χρειάζεται και θα δούμε διαταραχή της ζήτησης, εκεί θα το εντοπίσουμε.
Προς το παρόν, νομίζω ότι μπορούμε να παρακινήσουμε τους συμπολίτες μας να εορτάσουν το Πάσχα, υπό αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες με τον παραδοσιακό τρόπο και βεβαίως, έχοντας εξασφαλίσει ότι θα είναι διαθέσιμα για τον εορτασμό και την τήρηση των εθίμων ελληνικά αμνοερίφια σε εξαιρετική ποιότητα. Επομένως, δεν υπάρχει ως προς αυτό…
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Και χαμηλή τιμή!
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Και σε δίκαιη τιμή, θα πω εγώ, για όλους, και για τους κτηνοτρόφους και για τους εμπόρους και για τους καταναλωτές.
Πηγαίνω σε κάτι άλλο, το οποίο το λέτε και το ξαναλέτε.
 Η ιχθυοκαλλιέργεια, καταρχάς, δεν είναι τρεις επιχειρήσεις. Είναι πράγματι πέντε μεγάλες επιχειρήσεις. Το σύνολο, όμως, των επιχειρήσεων στην ιχθυοκαλλιέργεια είναι κοντά στις ογδόντα επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας. Άρα, δεν είναι πέντε. Πέντε επιχειρήσεις είναι οι μεγάλες. Έχουμε και άλλες εβδομήντα, εβδομήντα πέντε επιχειρήσεις, οι οποίες είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας.
Εγώ ποτέ δεν έχω πει ότι δεν θα στηριχθεί κάποιος. Θα στηριχθούν όλοι. Διότι και τις μεγάλες επιχειρήσεις τις χρειαζόμαστε για την παραγωγή και τις μεσαίες επιχειρήσεις τις χρειαζόμαστε για την παραγωγή και τους παράκτιους αλιείς τους χρειαζόμαστε. Όλους τους χρειαζόμαστε. Απλώς, δεν κάνω τη διάκριση που κάνετε εσείς και θεωρώ ότι μας αδικείτε -αδικείτε την Κυβέρνηση και εμένα προσωπικά- λέγοντας ότι «Στηρίζεις αυτούς και δεν στηρίζεις εκείνους». Όλοι θα στηριχθούν. Πρέπει να βρούμε το κατάλληλο εργαλείο για να τους στηρίξουμε και δουλεύουμε για αυτό. Θέλω να μην υπάρχει ανησυχία.
 Ως προς τα συγκεκριμένα αιτήματα που μου θέτετε, αν με κρατική ευθύνη θα αναλάβουμε τη διοχέτευση της εγχώριας παραγωγής, σας απαντάω ότι όχι, δεν πρόκειται να κάνουμε ως κράτος τον έμπορο. Δεν πρόκειται να χτίσουμε εμείς εμπορική αλυσίδα και δεν θα κάνουμε αυτό το πράγμα για κανένα προϊόν.
Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαταραχή. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν διαταραχές και συμμετρίες εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Ενδεχομένως, να υπάρχουν και σημεία που γίνεται απόπειρα κερδοσκοπίας και τα εντοπίζω και τα δείχνω.
Ειδικά, για το ζήτημα του κρέατος, φέραμε ειδική ρύθμιση, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία δημιουργείται υποχρέωση τους εμπόρους κρέατος να μας ενημερώνουν ανά τρεις ημέρες για τα αποθέματα τους στις αποθήκες, προκειμένου να διευκολύνεται ο έλεγχος. Ήδη, εξήγγειλα νομοθεσία, την οποία πρόκειται να περάσουμε αμέσως στο επόμενο διάστημα με την οποία βαρύνω -και θα δω τώρα και τη στάση εδώ των πολιτικών κομμάτων σε αυτή τη νομοθεσία- και αυστηροποιώ το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων.
Θα ήθελα εδώ μόνο να ανοίξω μία παρένθεση. Πόσα χρόνια συζητάμε μέσα σε αυτήν την Αίθουσα για τις ελληνοποιήσεις και τον μιμητισμό; Το ξέρετε ότι δεν υπάρχει ποινική διάταξη; Τόσα χρόνια που συζητάμε για το θέμα αυτό, ποινική κύρωση για αυτό το έγκλημα, για το οποίο το σύνολο του πολιτικού κόσμου συμφωνεί ότι έχει μέγιστη ηθικοκοινωνική απαξία και τεράστιες οικονομικές συνέπειες για την παραγωγή μας, δεν υπάρχει. Δεν έχει ποινική διάταξη. Φέρνω, λοιπόν, ποινική διάταξη.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Υπέρ των εμπόρων είναι.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Και μάλιστα, φέρνω βαριά ποινική διάταξη. Τρία με πέντε χρόνια είναι η φυλάκιση. Βαρύ πλημμέλημα.
Το ξέρετε ότι τα διοικητικά πρόστιμα τόσα χρόνια έφταναν το μέγιστο μέχρι τις 30.000 ευρώ για αυτή την πράξη; Τώρα, τα πρόστιμα θα πάνε στις 300.000 ευρώ. Και σε περίπτωση μεγάλων επιχειρήσεων, θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και 600.000 ευρώ, όταν θα κάνουμε αυτήν την πράξη. Για να δούμε, λοιπόν. Και θα φτιάξω και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Διότι αυτό είναι ένα δεύτερο κεφάλαιο για το οποίο θα μιλήσω.
Για να σοβαρευτούμε και να δούμε, εάν εννοούμε πράγματι αυτά τα οποία λέμε εδώ. Εγώ ό,τι λέω, το εννοώ.  Άρα, λοιπόν, το δεύτερο μεγάλο κομμάτι είναι αυτό.
Τώρα, γι’ αυτό που με ρωτάτε, εάν θα απαγορεύσουμε τις εισαγωγές αμνοεριφίων και αυγών, όχι, δεν θα τις απαγορεύσουμε. Διευκρινίζω, όμως, ότι οι έλεγχοι γίνονται και θα γίνονται. Είναι συνοριακοί έλεγχοι. Συνδέονται με την δημόσια υγεία και την τήρηση της δημόσιας υγείας. Πάντως, όπως βλέπετε, μπορώ να σας πω μετά μεγίστης λεπτομέρειας, πού βρίσκεται η κάθε εισαγωγή.
 Με ρωτάτε, εάν θα στηρίξουμε τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών. Σας απάντησα «ναι». Θα το μελετήσουμε.
 Πρέπει να σας πω το εξής: Είναι μία άσκηση -αποζημιωτικά αυτό- λίγο πιο περίπλοκη από αυτό που συνήθως κάνουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Διότι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αποζημιώνουμε απολεσθέν εμπορικό εισόδημα, εισόδημα, δηλαδή, από την πώληση. Αποζημιώνουμε παραγωγές.
Άρα λοιπόν, αυτό, επειδή εξειδικεύεται με έναν ορισμένο τρόπο, έχει μία δυσκολία τεχνικού χαρακτήρα. Θα την αντιμετωπίσουμε, εν πάση περιπτώσει, και θα κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε.
Για την εξασφάλιση της άδειας μετακίνησης, η λύση, η οποία θα δοθεί τώρα, είναι αυτή την οποία είπα προηγουμένως: Παραγωγοί, οι οποίοι δηλώνουν ότι κατοικούν στην περιφέρεια που εμπορεύονται, δηλαδή στη λαϊκή αγορά, στην οποία θέλουν να συμμετάσχουν, πλην όμως, έχουν συγγενείς ή άλλους που τους επιτρέπουν τη φόρτωση, χωρίς τη μετακίνηση τους, από περιφέρεια σε περιφέρεια, αυτοί θα επιτρέπεται να εμπορεύονται. Αυτή είναι η ρύθμιση. Έχει υπογραφεί από τον κ. Γεωργιάδη και πρόκειται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ σήμερα και να ισχύσει.
Τα υπόλοιπα θέματα, τα οποία μου θέτετε, είναι οριζόντια θέματα. Πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι ζητήματα τα οποία απασχολούν και συμφωνώ ότι είναι θέματα της παραγωγής. Πάντως, είναι οριζόντια ζητήματα και επομένως, δεν συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Το θέμα, δηλαδή, του αγροτικού πετρελαίου δεν είναι κάτι το οποίο ανακύπτει, λόγω κορωνοϊού. Είναι μία συζήτηση, την οποία την έχουμε -εγώ έχω πει τη θέση μου- και το εξετάζει και το αντιμετωπίζει στις δημοσιονομικές της δυνατότητες η Κυβέρνηση.
Σε άλλα ζητήματα, λοιπόν, όπως για παράδειγμα, αυτά που ζητάτε για τις αναστολές, θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι μια αναστολή οριζόντια δεν έχει νόημα. Αναστολές εκεί που βλέπουμε πληττόμενους κλάδους, -αλιεία, ανθοπαραγωγοί- τους κλάδους τους βάζουμε μέσα. Πρέπει, όμως, να διαπιστώσουμε πληττόμενους κλάδους, και μάλιστα, πληττόμενους πέραν ενός ορίου, όπου δεν αρκεί -να το πω διαφορετικά- να τους στηρίξουμε εισοδηματικά με μια ενίσχυση κρατική, προκειμένου να ανταπεξέλθουν ή να αναπληρώσουν το χαμένο τους εισόδημα.
Θέσατε το ζήτημα της ρευστότητας. Αυτό απασχολεί και είναι σημαντικό. Εκείνο, λοιπόν, το οποίο πρέπει να γίνει από πλευράς ρευστότητας, είναι -και είναι μια συζήτηση που την έχουμε αυτή τη στιγμή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ότι πρέπει να μπουν οι αγροτικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις αλιείας στα μέτρα στήριξης μέσα από τα δανειακά εργαλεία, τα οποία οικοδομούνται στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Αυτός είναι ένας μηχανισμός δίπλα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επομένως, θέλει ειδικές προβλέψεις, τις οποίες είμαστε σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να τις εξασφαλίσουμε.
Συνοψίζω, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής η εικόνα του πρωτογενούς τομέα είναι μια εικόνα ικανοποιητική. Έχει ασυμμετρίες και δυσκολίες, αλλά παρεμβαίνουμε και αντιμετωπίζουμε στοχευμένα αυτές τις ασυμμετρίες και τις δυσκολίες. Θέλω να ξέρουν οι παραγωγοί και το λέω με πολύ μεγάλη ευθύνη από αυτό το Βήμα, ότι παρακολουθούμε με λεπτομέρεια την πορεία της κάθε παραγωγής, τις τιμές, τις ποσότητες και να ξέρουν ότι εκεί που πραγματικά θα χρειαστεί θα παρέμβουμε και δεν πρόκειται να αφήσουμε να υπάρξει παραγωγικό πρόβλημα στη χώρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: