ΣΙΝΕ

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Ετοιμαστείτε και διαλέξτε… Εφαρμογή στο κινητό ή βραχιολάκι;

Γράφει ο Ιωάννης Νασιούλας*

Ο ευρωπαϊκός ρυθμιστικός φορέας που είναι επιφορτισμένος με την εποπτεία του ιδιωτικού απορρήτου στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε την...

Δευτέρα την ανάπτυξη και επιβολή μιας ενιαίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα ελέω πανδημίας του Νέου Κορονοϊού…

Η πρόσκληση του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ) έρχεται σε συνέχεια ανάπτυξης εθνικών ψηφιακών εφαρμογών για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της φυσικής μετακίνησης των πολιτών, με την δικαιολογία της διαχείρισης της πανδημίας. Στην ανακοίνωσή του ο φορέας αναφέρει χαρακτηριστικά για τον Κανονισμό GDPR ότι “το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν είναι απόλυτο“…

Επίσης, η νύξη είναι σαφής πως τα προτεινόμενα μέτρα περιορισμού, ελέγχου και παρακολούθησης θα εκταθούν στον χρόνο: “Η κρίση δεν θα ολοκληρωθεί μέσα σε εβδομάδες. Θα χρειαστούν μήνες για να την πολεμήσουμε και χρόνια για να αναρρώσουμε πλήρως“….

Η εφαρμογή smartphone της Πολωνίας, για παράδειγμα, περιλαμβάνει άτομα που ανεβάζουν σέλφι φωτογραφιών τους όταν τους ζητηθεί, ώστε οι υπάλληλοι να μπορούν να εντοπίσουν την ακριβή τους θέση και είναι υποχρεωτική για τους μολυσμένους ή σε καραντίνα. Άλλες κυβερνήσεις ζήτησαν από τους χρήστες να κατεβάσουν οικειοθελώς μια εφαρμογή ή να συμπληρώνουν τα στοιχεία και τον σκοπό της μετακίνησής τους, κάθε φορά που επίκειται η έξοδός τους από την κύρια κατοικία τους, όπως στην Ελλάδα.

Την περασμένη εβδομάδα, Ευρωπαίοι ερευνητές ανακοίνωσαν κώδικα για μια εφαρμογή που αναλύει τα σήματα Bluetooth μεταξύ κινητών τηλεφώνων για να ανιχνεύσει χρήστες που είναι αρκετά κοντά για να μολύνουν ο ένας τον άλλο.

Τώρα, ο υπεύθυνος προστασίας προσωπικών δεδομένων, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και άλλων οργάνων, ζητά από τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα ​​και να αναπτύξουν μια κοινή εφαρμογή για την καταπολέμηση της επιδημίας.

“Ο ΕΕΠΔ έχει επίγνωση του γεγονότος ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ή βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούν διαφορετικές προσεγγίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, με τη χρήση προσωπικών δεδομένων με διαφορετικούς τρόπους. Η χρήση προσωρινών αναγνωριστικών εκπομπών και τεχνολογίας bluetooth για τον εντοπισμό επαφών φαίνεται να είναι μια χρήσιμη οδός για την αποτελεσματική προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων».

«Δεδομένων αυτών των αποκλίσεων, ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων ζητεί ένα πανευρωπαϊκό μοντέλο« κινητής εφαρμογής COVID-19», συντονισμένο σε επίπεδο ΕΕ. Ιδανικά, θα πρέπει επίσης να πραγματοποιηθεί συντονισμός με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από την αρχή», δήλωσε σήμερα το πρωί ο επικεφαλής του ΕΕΠΔ Wojciech Wiewiórowski.

Η αυξανόμενη εστίαση στις εφαρμογές έρχεται εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών σχετικά με την αξία ενός διαφορετικού εργαλείου που έχει αποδειχθεί δημοφιλές μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ, καθώς και της Επιτροπής: χρήση των δεδομένων θέσης από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να χαρτογραφήσουν την εξάπλωση του ιού.
Διάφορες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα δεδομένα δεν είναι αρκετά ακριβή για να εντοπίσουν έναν ιό όπου χρειάζεται οι μολυνθέντες να βρίσκονται σε στενή επαφή με άλλους για να εξαπλωθεί, ενώ υπάρχουν φόβοι – που εξέφρασε δημοσίως την περασμένη εβδομάδα ο ολλανδικός ρυθμιστής ιδιωτικότητας – ότι είναι αδύνατον να εξασφαλισθεί η προστασία των δεδομένων, παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου.

Παρόλο που δεν είναι επί του παρόντος σαφές σε ποιο όργανο σκοπεύει ο ΕΕΠΔ να αναθέσει τον συντονισμό της κοινής εφαρμογής επίπεδο ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθέσει στην ερευνητική της υπηρεσία, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Center), την πραγματοποίηση της ανάλυσης για τη χρήση μεταδεδομένων εντοπισμού θέσης τηλεπικοινωνιών για τη χαρτογράφηση της εξάπλωσης του ιού: δηλαδή για τον εντοπισμό της θέσης της καθεμίας και του καθενός από εμάς κάθε στιγμή της ζωής μας…

Στην εύλογη απορία πολλών, τί θα γίνει με όσες και όσους δεν διαθέτουν κινητό τηλέφωνο νέας τεχνολογίας, η απάντηση είναι: υπάρχει και το βραχιολάκι…

Πηγή: *Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής aristeia.site

Δεν υπάρχουν σχόλια: