ΣΙΝΕ

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Ο Αιώνιος λάτρης των σπορ Δικαιώνεται!!!

*Του Μάκη Λιοσάτου

1.000 % Δικαίωση...
Με την τελική εξέλιξη να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της volleyleague απευθείας με την πρώτη τετράδα, έκλεισε ο κύκλος των...

αποφάσεων για τον επαγγελματικό αθλητισμό . Εσείς βέβαια τα ξέρατε όλα ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ , αφού στις 22/4 σας ενημέρωσα ακριβώς για το τι θα γίνει . Είχα πεί εν ολίγης ότι μπάλα θα παίξουν όλοι θέλουν δε θέλουν , μπάσκετ δε θα δούμε γιατί δεν θέλει κανείς και volley θα παίξουν ΜΟΝΟ οι πρώτοι τέσσερις . Αυτά για να μη ξεχνιόμαστε . Παραθέτω και το άρθρο από τις 22/4 για όσους δε το διάβασαν . Τη καλημέρα μου .

” Επανέναρξη των εθνικών πρωταθλημάτων από Ιούνιο . Γενναία αναδιάρθρωση από Σεπτέμβριο ; ”

Από : Μακης Λιοσάτος

Ο κ. υφυπουργός αθλητισμού ανακοίνωσε την απόφαση του για τροποποιήσεις στη βουλή , ώστε να δώσει το ελεύθερο στις ομοσπονδίες να δρομολογήσουν τι μέλει γενέσθαι με τα εθνικά πρωταθλήματα . Είπε ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν να πηγαίνουν τόσο καλά με την αντιμετώπιση του κορωναιου στη χώρα μας , οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα ανοίξουν μέσα στο Μάιο , καταρχήν μεμονωμένα για τους Αθλητές – Ολυμπιονίκες και στη συνέχεια και για τις ομάδες όλων των σπορ.

Όπως είχα γράψει εξ’αρχής και επανειλημμένως , η απόφαση για την συνέχεια των πρωταθλημάτων δεν είναι οριζόντια . Μπορεί να αποφασίσει η κάθε ομοσπονδία κατά το δοκούν , με ρητή βέβαια απαγόρευση έλευσης φιλάθλων για παιχνίδια μόνο κεκλεισμένων των θυρών . 


Ας δούμε όμως τι συμβαίνει επί του πρακτέου στα τρία πιο δημοφιλή αθλήματα :
Mπάλα θα παίξουν όλοι γιατί πιέζει η ΟΥΕΦΑ (είναι πολλά τα λεφτά) . Κι επίσης, δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να συμφωνήσουν μεταξύ τους για την τελική κατάταξη . Δεν θα συμφωνήσουν και δεν θα επικαιροποιηθεί ακόμα και όταν τελειώσουν τα playoff άλλωστε , όπως σχεδόν κάθε χρόνο . Στα δικαστήρια θα κριθούν όλα πάλι .

Μπάσκετ δε θέλει να παίξει κανείς . Καταρχήν γιατί η προετοιμασία για τις ομάδες θα είναι πιο δύσκολή και πιο ” ειδικών συνθηκών ” λόγω της φύσης του αθλήματος . Άλλα κυρίως γιατί κανείς δε θέλει να πέσει ο Παοκ κι ο Άρης και να έχουμε του χρόνου μια Α1 χωρίς αυτούς και τον Ολυμπιακό , οπότε χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον και έσοδα . Επίσης στις γυναίκες κανείς δεν θέλει να πέσουν τα Γιάννενα , που είναι άκρως υγιές σωματείο , ή ο ΠΑΟΚ . Στις υπόλοιπες κατηγορίες επίσης δε βλέπω να υπάρχει όρεξη , θέληση και κυρίως ” κουράγια ” για επανέναρξη .

Στο volley όπως ξαναείπα, από νότο μέχρι και βορρά, βιάστηκαν όλοι να κηρύξουν πρωταθλητή στα χαρτιά τον Ολυμπιακό και να συνταχτούν με το πρόεδρο. Τώρα πρέπει να κατεβούν να παίξουν χωρίς ξένους παίκτες και παίκτριες οι περισσότεροι , αφού για οικονομικούς ή οικογενειακούς λόγους , έφυγαν πίσω στις χώρες τους . Λογικά θα πάμε κατευθείαν στα plαyoff , ίσως και απευθείας στη τετράδα , αφού για τους περισσότερους το πρωτάθλημα έχει τελειώσει επί της ουσίας προ πανδημίας , άλλα δεν υπάρχουν και γήπεδα με aircondition .

Συμπέρασμα ;
Ο ελληνικός επαγγελματικός αθλητισμός χρειάζεται γενναίες αναδιαρθρώσεις . Μικρές λίγκες σαν της premier Σκωτίας για παράδειγμα . Λίγες ομάδες με περισσότερους γύρους . 8 έως 12 ομάδες π.χ. , με 3εις γύρους πρωταθλήματος και μικρά playoff ή fainal 4 για το τέλος .

Αλλιώς ας επιστρέψουμε σε ημιεπαγγελματικό μοντέλο όπως η Δανία π.χ.

Έτσι θα έχουμε πάντα καλές Εθνικές ομάδες , γιατί τα Ελληνόπουλα θα βρίσκουν χώρο να παίξουνε .

Αφού δε μπορούμε, ας μη κοροιδευόμαστε άλλο .

Λιοσάτος Δ. Θωμάς
Αιώνιος λάτρης των σπορ

Δεν υπάρχουν σχόλια: