ΣΙΝΕ

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Covid-19: ΄Εβαλε «λουκέτο» σε Εκκλησίες, Τεμένη και Συναγωγές… Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Χωρίς αμφιβολίες η πανδημία covid-19 σημειώνει πρωτόγνωρες ‘πρωτιές’ όχι μόνο στην Πατρίδα μας αλλά σε ολάκερη την Υφήλιο…
     Οι Κυβερνήσεις, στην Πατρίδα μας Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως υιοθέτησαν τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων στους τομείς της Δημόσιας Υγεία και των λοιμώξεων  και διέταξαν να κλείσουν Εκκλησίες, Συναγωγές και Τεμένη καθώς εκεί ΔΕΝ ήταν δυνατό να τηρηθεί ‘η φυσική απόσταση 2 μέτρων ανάμεσα στα άτομα’ (αυτό που βάπτισαν ‘κοινωνική απόσταση’).
     Η συγκεκριμένη ιστορική ‘πρωτιά’, όταν κοπάσει η θύελλα, θα συζητηθεί ευρύτατα από Θεολόγους, φιλοσόφους, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και πολιτικούς επιστήμονες ( όπως θα συζητηθούν και άλλα περίεργα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πανδημίας).

     Εδώ και αρκετές δεκαετίες δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σημείωναν και υπογράμμιζαν το γεγονός ότι έχουμε χάσει σε μεγάλο βαθμό παλιές αξίες όπως την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την εκτίμηση στη συμμετοχή στο μεγαλοπρεπές «εμείς» και αποφυγή του τόσο παθολογικού, μικροπρεπούς «εγώ» που κατακερματίζει την έννοια της ‘κοινότητας’.
     Διαβάζαμε και πολλοί συζητούσαμε κιόλας το γεγονός ότι αυξάνονταν στα εκατοντάδες εκατομμύρια οι συνάνθρωποί μας, παιδιά, άνδρες και γυναίκες σε όλο τον πλανήτη γη που πέφταν για ύπνο με άδεια στομάχια ενώ οι υπόλοιποι, με περισσή άνεση, αφήναμε στα τραπέζια ταβέρνας και ρεστοράν «αποφάγια» που θα μπορούσαν να μειώσουν την πείνα…

     Το γεγονός είναι ότι ο 21ος αιώνας φέρνει στο προσκήνιο την παλιά διαμάχη ‘ορθολογιστών και πιστών’, την διαμάχη Επιστήμης και Θρησκείας, καθώς σημειώνεται ραγδαία πτώση στα επίπεδα ‘πίστης’ στην Ευρώπη και αλλού. 
     Για σήμερα ας μείνουμε στην Ευρώπη και τον Χριστιανισμό καθώς σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες σε 15 χώρες (δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα) το 91% των Χριστιανών (Καθολικοί και διαμαρτυρόμενοι) είναι βαπτισμένοι, το 81% ανατράφηκαν με Χριστιανικές παραδόσεις, το 71% συνεχίζει να δηλώνει τον Χριστιανισμό ως θρησκεία του ΑΛΛΑ μόνο το 22% συμμετέχει σε Λειτουργίες τουλάχιστο μια φορά τον μήνα. (https://www.pewforum.org/2018/05/29/being-christian-in-western-europe/).
     Θέτω υπόψη σας σχετική δημοσκόπηση που έκανε πριν 10 χρόνια το ‘Ευρωβαρόμετρο’ με το ερώτημα «πόσο σημαντική είναι η θρησκεία στην καθημερινή σας ζωή;». Δείτε τα ποσοστά των Ευρωπαίων συμπολιτών μας που δήλωσαν ότι είναι σημαντική:
Σερβία, Ιρλανδία, Αυστρία περίπου στο 55%
Κροατία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, Πορτογαλία , Ιταλία, Πολωνία, Κύπρος, Ρουμανία 70-80%.

     Σε άλλη σχετική με τη θρησκεία έρευνα πριν 10 χρόνια, 1 στους 2 Ευρωπαίους δήλωσε πως πιστεύει ότι υπάρχει Θεός, 1 στους 4 δήλωσε ότι δέχεται την ύπαρξη Θεού ή κάποιας πνευματικής δύναμης ενώ 1 στους 5 απορρίπτει την ύπαρξη Θεού, ή κάποιας άλλης πνευματικής δύναμης ζωής..
    Θυμήθηκα τον Γάλλο φιλόσοφο και διπλωμάτη JosephdeMaistre και κάποιες θέσεις του που σχετίζονται με θέματα αντιπαλότητας Θρησκευτικής Πίστης και Επιστήμης.
     Μου ήρθε στο νου η θέση του ότι «η ορθολογική απόρριψη του Χριστιανισμού ήταν άμεσα υπεύθυνη για την αναταραχή και την αιματοχυσία που ακολούθησε τη Γαλλική Επανάσταση του 1789».
    Ο ορθολογισμός (ρασιοναλισμός - rationalism) είναι η συνολική φιλοσοφική κατεύθυνση που αποδέχεται ως γνώμονα και αφετηρία της γνώσης τη λογική σκέψη και υποστηρίζει ότι  τα βασικά στοιχεία της γνώσης μπορούν να αναζητηθούν στο νου μας. Είναι η άποψη που ‘θεωρεί τον λόγο ως την κύρια πηγή και το τεστ της γνώσης’. Περισσότερο τυπικά, ο ορθολογισμός ορίζεται ως μια μεθοδολογία ή μια θεωρία ‘στην οποία το κριτήριο της αλήθειας δεν είναι αισθητηριακό αλλά διανοητικό και αφαιρετικό’.
     Ο Ορθολογισμός έκανε αισθητή την παρουσία του στα τέλη του 17ου και τις αρχές του 18ου αιώνα και  ο όρος «ορθολογιστής» χρησιμοποιήθηκε συχνά ως αναφορά σε ελεύθερους στοχαστές μιας ‘αντικληρικής και αντί-θρησκευτικής προοπτικής, και για μια στιγμή αυτός ο όρος, αυτή η συγκεκριμένη λέξη απέκτησε μια σαφή εκφραστική δύναμη (κάποιοι αντίπαλοι του ορθολογισμού έγραψαν και χαρακτήρισαν δυσφημιστικά ‘τον ορθολογιστή ως έναν άθεο’.  Οι 3 κορυφαίοι του ορθολογισμού ήταν ο Descartes, ο Spinozaand ο Leibniz. 
Καθώς η Ανθρωπότητα βιώνει την πανδημία covid-19 κάποιοι κάνουν αναφορές σε ‘λανθάνουσα’ σύγκρουση Θρησκείας και Επιστήμης. .

     Οι Εκκλησίες, οι Συναγωγές και τα Τεμένη έκλεισαν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού (όντως περίεργη σύμπτωση) σε εποχή που 2,5 δισεκατομμύρια Καθολικών, Προτεσταντών και Ορθοδόξων Χριστιανών γιορτάσαμε φέτος το Πάσχα στις 12 και στις 19 Απριλίου και οι Εβραίοι το δικό τους στις 16 Απριλίου. Για το 1,8 δισεκατομμύρια Μουσουλμάνων η νηστεία για το δικό τους Ραμαζάνι ξεκίνησε στις 23 Απριλίου ενώ και αυτοί διεθνώς τελούν υπό υποχρεωτικό εγκλεισμό στα σπίτια τους και τα Τεμένη τους είναι κλειστά…
     Στην Ελλάδα Εκκλησίες, Συναγωγές και Τεμένη θα ανοίξουν οσονούπω αλλά πάντα      αναρωτιόμουν ως Έλληνας, ίσως και εσείς, πώς θα ήταν οι διάλογοι εάν ο Απόστολος Παύλος στο πέρασμα από την Ελλάδα είχε απέναντί του τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη;

     Διαβάζω κάποια σχόλια για επικείμενο Κυβερνητικό ανασχηματισμό (δικαίωμα του κάθε Πρωθυπουργού) και ίσως αιφνίδιες ΕΘΝΙΚΕΣ εκλογές…
     Επειδή αναφέρθηκα στον JosephdeMaistre θα κλείσω με την υπενθύμιση ότι δική του είναι η κλασική ρήση που αποδίδει στους Λαούς πολιτικές ευθύνες που όπως οι μετεκλογικοί «κοψοχέρηδες» συμπατριώτες μας, ποτέ ΔΕΝ παραδέχονται: Page | 2
     «Το κάθε Έθνος (δηλαδή κάθε Λαός) αξίζει την Κυβέρνηση που εκλέγει…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: