ΣΙΝΕ

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Επιτακτική η ανάγκη να συμπεριληφθούν και τα Γρεβενά στο πρόγραμμα των νέων αγροτών

Προς: κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη - συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.


ΘΕΜΑ:  «Ένταξη της περιφερειακής  ενότητας  Γρεβενών στο υπομέτρο 6.1 εγκατάσταση νέων αγροτών στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης»

Αξιότιμε κ. Μουσουρούλη

Η περιοχή της Κοζάνης και της Φλώρινας με τους χιλιάδες εργαζόμενους και το γενικότερο κύκλο εργασιών στα εργοτάξια, δημιούργησαν συνθήκες υψηλού ΑΕΠ στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας . 
Τα Γρεβενά, επωμιζόμενα αδίκως όλα αυτά τα χρόνια το υψηλό ΑΕΠ της ΔΕΗ,  απεμπόλησαν υψηλές ενισχύσεις πιστώσεων στο ΕΣΠΑ, καθώς και  πληθώρα χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Από τα πρώτα εργαλεία που χαρτογραφήθηκαν στην χωροθέτηση του Ταμείου Δίκαιης  Μετάβασης είναι το υπομέτρο 6.1 (εγκατάσταση νέων αγροτών ) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τα Γρεβενά δεν πρέπει να μείνουν εκτός  του μέτρου αυτού.

Την δεδομένη χρονική στιγμή  τα Γρεβενά , έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας σε επίπεδο χώρας, έντονο δημογραφικό πρόβλημα  και έναν πληθυσμό μεταναστών  στον ορεινό όγκο, που αποτελεί τροχοπέδη για την  τουριστική ανάπτυξη.
 
Με τα δεδομένα αυτά, σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική  ανάγκη η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, δημιουργώντας  πληθώρα μεταρρυθμίσεων για την στήριξη και την ανάπτυξη του .
Η ένταξη των Γρεβενών στο υπομέτρο 6.1 «εγκατάσταση νέων αγροτών» αποτελεί άμεση αναγκαιότητα, ένδειξη περιφερειακής συνείδησης και ουσιαστικής παρέμβαση για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχή μας.

Αποτελεί, ένα μέτρο που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων  μέσω την ηλιακής ανανέωσης επιχειρηματιών γεωργών που θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια  και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.
Κρίνεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να συμπεριληφθούν και τα Γρεβενά στο υπομέτρο 6.1 «εγκατάσταση νέων αγροτών»

Με εκτίμηση
Αθανάσιος Μ.Φωλίνας
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Γρεβενών  

Δεν υπάρχουν σχόλια: