ΣΙΝΕ

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Ποιος ο λόγος να έχουμε αιολικά;;;

«Η απάντηση είναι απλή δεν συμφέρουν τον Έλληνα πολίτη τα αιολικά. Για λόγους κόστους, για λόγους τεχνικής και για ένα λόγο παραπάνω που δεν τον έχουμε αναλύσει ιδιαίτερα.

Στην Ελλάδα μετά από...

πάρα πολλά χρόνια μελετών, που μάλιστα συμμετείχα σε αυτά, έχει βγει το συμπέρασμα ότι ο αέρας μας έχει ενέργεια στις υψηλές συχνότητες.
Δηλαδή ο αέρας μας εκτός από τα νησιά έχει πολλές δίνες ή αλλιώς τύρβη (turbulence).
Με αποτέλεσμα οι ανεμογεννήτριες που είναι σχεδιασμένες για τις Βόρειες χώρες να καταστρέφονται στην Ελλάδα για αυτό οι περισσότερες είναι σταματημένος αν το έχετε προσέξει.

Για να δουλέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα οι ανεμογεννήτριες πρέπει να έχουν πολύ δυνατά φρένα και να αντέχουν οι πύργοι και τα φτερά τους στις υψηλότερες συχνότητες που έχει ο Ελληνικός αέρας. Γιατί η ιδιοσυχνότητα του συστήματος πρέπει να είναι υψηλότερη ή πολύ χαμηλότερη για να μπορεί να αντέξει τον ελληνικό αέρα ώστε να μην σπάσουν τα φτερά και οι πύργοι.


Τα μόνα μέρη στην Ελλάδα που έχουν αέρα κατάλληλο για ανεμογεννήτριες κατασκευασμένες στη βόρεια Ευρώπη είναι τα νησιά και οι θάλασσες μας.
Όμως αυτές οι περιοχές έχουν ένα βασικό πρόβλημα δεν είναι διασυνδεδεμένες. Και οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες που δημιουργούν προβλήματα στις ηλεκτρικές απώλειες αν χρησιμοποιήσουμε υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να καίμε πολύ πετρέλαιο σε stand by για να μπορούμε να εξισορροπήσουμε την αυξομείωση της ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες


Στην Ελλάδα αυτό που έχει νόημα να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον είναι η ηλιακή ενέργεια και αυτή στα σπίτια στις ταράτσες με αποθήκευση σε συνδυασμό με μπαταρίες. Αυτό που λένε microgrids και distributed power generation. Σε αυτό το μοντέλο έχει θέση και ο άνεμος με μικρές κάθετες αθόρυβες ανεμογεννήτριες που θα συμπληρώνουν τα ηλιακά, όλα όμως πάντα σε συνδυασμό με αποθήκευση.


Είναι το μόνο μοντέλο που έχει νόημα για την Ελλάδα του αύριο.…»



Evangelos Achillopoulos ηλεκτρολόγος μηχανικός, με ερευνητικό έργο στην αιολική ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: