ΣΙΝΕ

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Καραντίνα στην Βασιλίτσα

Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου και ακόμα η ερώτηση που επικρατεί μεταξύ φίλων και γνωστών που έχουν καιρό να συναντηθούν είναι μία: “Πως πέρασες στην καραντίνα;”

Γεια σε όλους, είμαι ο Ανδρέας, ή αλλιώς...

zethon ή αλλιώς #happyrasta και εγώ στην καραντίνα πέρασα μία από τις καλύτερες περιόδους της ζωής μου. Για αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης, το άρθρο αυτό δεν έχει ως στόχο να περιαυτολογήσω αλλά να μοιραστώ μια υπέροχη εμπειρία.

Όπως για όλους, έτσι και για μένα η ιστορία ξεκινάει στις 22/3/2020 και ώρα 18:00. Η χειμερινή σεζόν μέχρι στιγμής είναι η χειρότερη που έχω ζήσει, το ταξίδι στην Αυστρία που οργανώναμε τελευταία στιγμή μήπως και καταφέρουμε να βγάλουμε τα σπασμένα ακυρώνεται, ήδη έχουμε περάσει την pre-lockdown εβδομάδα κατά την οποία απλά είμαι κλεισμένος στο σπίτι, τρώω συνέχεια ό,τι βρω, βλέπω σειρές και ταινίες, παίζω video games και έρχεται η ανακοίνωση του lockdown για να με ισοπεδώσει. Νιώθω ότι χάνω την ελευθερία μου. Κάνω refresh το tab του forecast, “Βαριά χιονόπτωση” από αύριο. Η επόμενη ώρα περνάει στα τηλέφωνα με την φράση: “Εγώ φεύγω και ό,τι γίνει. Θα έρθεις;”

Είναι σχεδόν μεσάνυχτα και ανοίγω την πόρτα του σπιτιού στην Σμίξη της Βασιλίτσας. Τα πράγματα εδώ είναι απλά, το μυαλό είναι κενό και υπάρχει ένα συνεχές χαμόγελο. Χτυπάει το τηλέφωνο, “Έρχόμαι!” ήταν η πρώτη φράση του Βαγγέλη και το τελευταίο μικρό άγχος που μπορεί να υπήρχε, διαγράφεται αυτόματα. Δεν θα είμαι μόνος σε όλο αυτό.

Εβδομάδα 1η (23-29/3/2020)

Τα forecasts ευτυχώς έπεσαν μέσα. Γύρω στο μισό μέτρο το καινούργιο χιόνι. Ασπρίζουν σταδιακά τα πάντα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην φετινή σεζόν. Μαζί με τον Βαγγέλη στήνουμε το πρώτο αλματάκι στο σημείο της Βασιλίτσας γνωστό ως “κωλοφλιπ”. Στην παρέα έρχεται να προστεθεί η οικογένεια Ζωγράφου, οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι της γύρω περιοχής και λίγες μέρες αργότερα ο Άρης ο οποίος περνάει την καραντίνα στο χωριό Πάδες. Η εβδομάδα περνάει με ατελείωτο freestyle snowboarding, flips, spins και δυνατές τούμπες μέχρι το απόγευμα, μαγειρική και άραγμα το βράδυ στο σπίτι. Το Σάββατο 28/3 έφτασε και είναι η μεγάλη μέρα. Ανάβαση μέχρι την κορυφή της ελιμείας και κατάβαση από ΑΚ με όλη την ομάδα. Το χιόνι τέλειο, φρέσκο, πούδρα που στις στροφές έρχεται σαν spray και σου καλύπτει τη μάσκα. Φτάνουμε στην βάση της πλαγιάς και βγάζουμε κραυγές ευχαρίστησης, η αδρεναλίνη στα ύψη, η ανάβαση δύσκολη και κουραστική όμως δεν συγκρίνεται με το συναίσθημα της κατάβασης. Πάμε πάλι και πάλι. Η τελευταία κατάβαση θα καταλήξει στην βάση του τριπλού λιφτ όπου αρχίζει η δεύτερη περιπέτεια της ημέρας. Από τότε που ο φίλος και μέντορας μου, Σπύρος Μπάντιος, με κάλεσε για πρώτη φορά να περάσουμε το βράδυ σε ιγκλού στη μέση του δάσους, δεν νοείται σεζόν χωρίς να ζήσω ξανά αυτό το συναίσθημα. Μετά από τρεις περίπου ώρες φτυάρισμα, το ιγκλού μας ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει εμένα και τους συγκατοίκους μου, Βαγγέλη και Άρη. Η εβδομάδα τελειώνει την Κυριακή με μερικές δυνατές καταβάσεις ακόμα από την ΑΚ και την Κ2.

Week 1 Photo Gallery






























Εβδομάδα 2η (30/3-5/4/2020)

Ο Απρίλιος ήρθε δυναμικά, όπως άλλωστε συνηθίζει, με 1 μέτρο φρέσκο χιόνι και μαζί του ήρθε και ο Πάνος για να ολοκληρώσει την ομάδα της καραντίνας. Κάθε πρωί freeride στις πλαγιές της Βασιλίτσας και κάθε βράδυ φρέσκο χιόνι για να καλύψει τις γραμμές μας. Τις μέρες με πολύ ομίχλη, τα φτυάρια έπιαναν δουλειά και ξεκινούσαν τα freestyle sessions. Το βράδυ όλοι μαζί στο μαγευτικό σπίτι του Πάνου, με ωραίες μαγειρικές και κρασάκι.

Week 2 Photo Gallery

























Εβδομάδα 3η (6-12/4/2020)

Η πιο δυνατή εβδομάδα της καραντίνας. Ιδανικός καιρός. Ξεκίνημα με μικρή χιονόπτωση για φρεσκάρισμα και αμέσως μετά λιακάδα με χαμηλές θερμοκρασίες. Περισσότερο freeride, ακόμα περισσότερο freestyle. 8η Απριλίου, πανσέληνος, πεντακάθαρος ουρανός, λίγες ώρες πριν την ημέρα των γενεθλίων μου, νυχτερινή ανάβαση στην κορυφή της Βασιλίτσας και κατάβαση υπό το φως του φεγγαριού το οποίο φωτίζει όλο το βουνό, ίσως η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου. Φτάνει το τέλος της εβδομάδας και ανακαλύψαμε ένα καινούργιο spot το οποίο σε στέλνει απευθείας στο ηλιοβασίλεμα!

Week 3 Photo Gallery





















































Εβδομάδα 4η (13-19/4/2020)

Η μέρα έχει μεγαλώσει, η θερμοκρασία έχει αυξηθεί, παρόλα αυτά η ποσότητα και η ποιότητα του χιονιού παραμένει καλή για κάποια τελευταία freestyle sessions. Λίγο περπάτημα για να φτάσουμε στο spot που θα χτίσουμε ένα step up kicker, αρκετά μεγάλο και safe για να δοκιμάσουμε μεγάλα και λίγο πιο περίτεχνα κόλπα. Το αποτέλεσμα είναι μικρός τραυματισμός και στα δύο χέρια και λίγο στην μέση, αλλά άξιζε. 19 Απριλίου, ορθόδοξο Πάσχα, ε ρε γλέντια!

Week 4 Photo Gallery



































Εβδομάδα 5η (20-26/4/2020)

Τα χιόνια αρχίζουν και λιώνουν, λίγες βροχές, όμως η Βασιλίτσα ποτέ δεν μας απογοητεύει. Νέα χιονόπτωση στις 23/4 με περίπου 30 εκατοστά φρέσκο χιόνι και την ευκαιρία για ένα τελευταίο freestyle session για να κλείσουμε τη σεζόν.

Week 5 Photo Gallery























Εβδομάδα 6η (27/4-2/5/2020)

Δυστυχώς τελειώνει το snowboarding όμως η ευρύτερη περιοχή είναι μία από τις ομορφότερες ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Οι μέρες περνάνε με χειρωνακτικές εργασίες στο σπίτι του Πάνου, απογευματινό περίπατο ή τρέξιμο στο δάσος και δημιουργικές στιγμές στην κουζίνα.

Week 6 Photo Gallery



































Εβδομάδα 7η (3-11/5/2020)

Η εβδομάδα ξεκινάει με την τελευταία μας εκδρομή, στη δρακόλιμνη του Σμόλικα και μετά άραγμα με καλή παρέα στο Παλαιοσέλλι. Το τέλος της καραντίνας έχει πλέον ανακοινωθεί. Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να γυρίσω πίσω. Πέρασαν 50 μέρες σε ένα μέρος που στα μάτια μου μοιάζει με τον παράδεισο, 50 μέρες με ανθρώπους που η φιλία πλησιάσε τον όρο οικογένεια, 50 μέρες με άπειρο snowboarding το οποίο απλά με κάνει #happyrasta, 50 μέρες καραντίνας που τις περάσαμε σε ένα παράλληλο σύμπαν που όλα ήταν ωραία. Σας ευχαριστώ όλους εσάς που ήσασταν εκεί.

Week 7 Photo Gallery


Photo Credits : Βαγγέλης Μαλτέζος, zethon
zethon’s instagram profile :https://www.instagram.com/zethon/

Δεν υπάρχουν σχόλια: