ΣΙΝΕ

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Ερώτηση του Βουλευτή Ανδρέα Πάτση για την ανάγκη παροχής διευκολύνσεων από τη ΔΕΗ προς τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις

Σε κατάθεση Ερώτησης προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη προχώρησε την Πέμπτη, 23 Ιουλίου ο Βουλευτής Π.Ε. Γρεβενών,...
κ. Ανδρέας Πάτσης αναφορικά με την επιτακτική ανάγκη παροχής διευκολύνσεων εκ μέρους της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού προς τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, ανταποκρινόμενος άμεσα στο αίτημα που εξέφρασε εκ μέρους των επαγγελματιών και το Επιμελητήριο Γρεβενών.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
………………………………………………………………………………………………………………

Αθήνα, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Προς:
Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κωστή Χατζηδάκη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Επιτακτική η ανάγκη παροχής διευκολύνσεων εκ μέρους της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού προς τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση

Η πρόσφατη υγειονομική κρίση και η απορρύθμιση που προκάλεσε στην οικονομική δραστηριότητα και κατά συνέπεια στο σύνολο σχεδόν της πραγματικής οικονομίας, έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα σε πολλές μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις με κυριότερο αυτό της κατακόρυφης πτώσης του κύκλου των εργασιών τους και της συνεπαγόμενης έλλειψης ρευστότητας.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες που στόχευσαν στην άμβλυνση των συνεπειών που προκάλεσε το αναγκαστικό πάγωμα της αγοράς, αρκετές επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον σε ιδιαίτερα δεινή θέση, καθώς το καταναλωτικό ενδιαφέρον έχει περιοριστεί, τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν είναι προσβάσιμα σε όλους και οι υποχρεώσεις εξακολουθούν να υφίστανται και να συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κίνδυνο τόσο οι θέσεις απασχόλησης όσο και η ίδια η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου τα ποσοστά ανεργίας είναι σταθερά σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και μπροστά στο κατώφλι της «μετά-λιγνίτη» εποχής που είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον κατά τη μεταβατική της περίοδο θα επιφέρει σχεδόν ολοκληρωτικό μετασχηματισμό στον τομέα της απασχόλησης, είναι εξέχουσας σημασίας η στήριξη της υφιστάμενης μικρομεσαίας και μικρής επιχειρηματικότητας, ώστε να αποτραπεί όσο το δυνατόν ένα γενικευμένο κλείσιμο επιχειρήσεων και απώλειας θέσεων απασχόλησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξεταστεί άμεσα η πολιτική της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις, η οποία παρά τις προσπάθειες διευκολύνσεων και ελάφρυνσης που έχουν γίνει τόσο από την πλευρά της Πολιτείας, όσο και σε ένα βαθμό από τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, εξακολουθεί να απέχει συστηματικά από οποιαδήποτε ενέργεια στήριξης των επιχειρήσεων.

Σε αντίθεση λοιπόν με τις σημαντικότατες κρατικές πρωτοβουλίες ως προς την είσπραξη φορολογικών υποχρεώσεων, ακόμα και την ελαστικότερη στάση των τραπεζών απέναντι στις αντίστοιχες δανειακές, η ΔΕΗ εξακολουθεί να εφαρμόζει μια ιδιαίτερα αυστηρή και σε κάποιες περιπτώσεις σκληρή πολιτική, να απαιτεί την είσπραξη των οφειλών προς αυτή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως και πριν την υγειονομική κρίση σαν να μην έχουν συμβεί οι σοβαροί αυτοί τριγμοί στην αγορά, να μην παρέχει την δυνατότητα ενός ευνοϊκότερου πλαισίου ρυθμίσεων των οφειλών, είτε των υφιστάμενων είτε των νέων που δημιουργήθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες και να επιτρέπει να πλανάται σταθερά η απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης, με ό τι αυτό συνεπάγεται για μια επιχείρηση.

Παρόλα αυτά, το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος αποτελεί ένα από τα βασικότερα πάγια έξοδα μιας επιχείρησης και ως επί τω πλείστον ο όγκος της κατανάλωσής του δεν συνδέεται απαραίτητα με τον όγκο των εσόδων που η επιχείρηση παράγει. Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ανελαστικό έξοδο με το οποίο οι επιχειρήσεις αναγκαστικά επιβαρύνονται είτε έχουν δουλειά είτε όχι.

Όπως λοιπόν υιοθετήθηκε από την αρχή η τακτική της διευκόλυνσης ως προς τα έξοδα ενοικίων, αντίστοιχα είναι σημαντικό να εξεταστούν και τρόποι διευκόλυνσης και ως προς την αποπληρωμή της κατανάλωσης ρεύματος με ευέλικτες πολιτικές που θα προβλέπουν ευνοϊκότερες διατάξεις στη ρύθμιση των οφειλών, με επιμήκυνση δόσεων ακόμα και «πάγωμα» για κάποιους μήνες υφιστάμενων διακανονισμών που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από αρκετές μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Με δεδομένο ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας μας και προσφέρει πάνω από το 80% των θέσεων απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα της χώρας μας -με το ποσοστό αυτό να είναι ακόμα μεγαλύτερο σε κάποιες Περιφέρειες όπως ο Νομός Γρεβενών- και έχοντας ήδη υποστεί πολλαπλές απώλειες από την προηγηθείσα δεκαετή οικονομική κρίση, κάθε πολιτική στήριξής τους αποτελεί μια ανάσα ζωής και ένα βήμα πιο κοντά στην επιβίωσή τους προκειμένου να ξεπεραστεί και αυτός ο σκόπελος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κρατική παρέμβαση για την υιοθέτηση πρωτοβουλιών ελάφρυνσης και διευκόλυνσης προς τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις εκ μέρους της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, αποτελεί ουσιώδη ενέργεια στήριξης, η οποία θα προσφέρει μια ακόμη δίοδο εξαιρετικής σημασίας έμμεσης ενίσχυσης στο σημαντικότερο πρόβλημα που παρατηρείται αυτή τη στιγμή και δεν είναι άλλο από την έλλειψη ρευστότητας ενώ θα συντελέσει σημαντικά στη διατήρηση της βιωσιμότητας αρκετών επιχειρήσεων και κατά συνέπεια στη διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  • Θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για το πάγωμα απαίτησης οφειλών προς τη ΔΕΗ τουλάχιστον ως το τέλος του τρέχοντος έτους από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σοβαρά από την ύφεση που προκάλεσε η υγειονομική κρίση;
  • Υπάρχει πρόβλεψη για τη θέσπιση ενός ευνοϊκότερου καθεστώτος ως προς την επιμήκυνση των δόσεων σε υφιστάμενους και νέους διακανονισμούς;
  • Θα εφαρμοστεί μια ευνοϊκότερη τιμολογιακή πολιτική στις επαγγελματικές παροχές ρεύματος για τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον σε ό τι αφορά την ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος που αποτελεί ένα βασικό ανελαστικό έξοδο;

Ο ερωτών, 
Ανδρέας Πάτσης
Βουλευτής Π.Ε. Γρεβενών – Νέα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: