Στις 7 και 8 Ιουλίου 49 ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στην Πορτογαλία και τη Φινλανδία στο πλαίσιο ενός προγράμματος που οργανώθηκε από την Επιτροπή και την ελληνική Ειδική Γραμματεία...
Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, σε συνεργασία με οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.
Οι δύο αυτές ενέργειες σηματοδοτούν την έναρξη της κύριας φάσης του προγράμματος. Με τις προπαρασκευαστικές εργασίες τις οποίες συντονίζει η Επιτροπή και οι οποίες έχουν πλέον ολοκληρωθεί, καθώς και με τη χαλάρωση των σχετικών ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω του κορονοϊού, οι μετεγκαταστάσεις θα προχωρήσουν σταδιακά τους επόμενους μήνες. Οι επόμενες μεταφορές θα πραγματοποιηθούν αργότερα εντός του μήνα, με 18 παιδιά να βρίσκουν νέα στέγη στο Βέλγιο, 50 στη Γαλλία, 106 (συμπεριλαμβανομένων των αδελφών και των γονέων) στη Γερμανία, 4 στη Σλοβενία και 2 στη Λιθουανία.
Ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε με στόχο τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον 1 600 παιδιών και νέων, τα κράτη μέλη έχουν πλέον δεσμευτεί για έως και 2 000 θέσεις. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στα ασυνόδευτα παιδιά, αλλά θα περιλαμβάνει επίσης παιδιά με σοβαρές ιατρικές παθήσεις και τα βασικά μέλη της οικογένειάς τους. Παράλληλα, πρέπει να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για την προστασία και φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Η Επιτροπή είναι πρόθυμη να παράσχει αυξημένη στήριξη στην Ελλάδα και τα κράτη μέλη στον τομέα αυτό.
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε: «Σε μια απτή έκφραση της στήριξης προς την Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Φινλανδία θα ανοίξουν σύντομα τις πόρτες τους σε 49 παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματός μας για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων. Η ενέργεια αυτή ενσαρκώνει το ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης και θα ήθελα ειλικρινά να συγχαρώ τα κράτη μέλη που συμμετέχουν. Ωστόσο, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε ad hoc λύσεις για πάντα. Κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να αφεθεί να φέρει μόνο του μια δυσανάλογη ευθύνη. Ο στόχος του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα είναι να διασφαλίζει ότι παρέχεται αλληλεγγύη σε μόνιμη βάση.»
Η κ. Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε: «Έχουμε εργαστεί άοκνα για να εξασφαλίσουμε ότι η μετεγκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά τις επιπλοκές που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Το γεγονός ότι αυτά τα 49 παιδιά θα ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Πορτογαλία και τη Φινλανδία δείχνει ότι οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς. Οι υπηρεσίες μας συνεργάζονται καλά με τις ελληνικές αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος και μετατρέπουν τις δεσμεύσεις σε δράση.»
Ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε: «49 ασυνόδευτοι ανήλικοι αναχώρησαν χθες και σήμερα για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή σε ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, στην Πορτογαλία και τη Φινλανδία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πορτογαλία και τη Φινλανδία για τη στήριξη και γι' αυτήν την απτή χειρονομία αλληλεγγύης. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνεχή βοήθεια και ενθάρρυνση, ώστε να καταστεί δυνατή η μετεγκατάσταση 1 600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλα κράτη μέλη.»
Ιστορικό
Από τα μέσα Ιουνίου υπήρχαν πάνω από 4 800 ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της Ελλάδας, η Επιτροπή πρότεινε τη μετεγκατάσταση έως και 1 600 παιδιών στο πλαίσιο του προγράμματος που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).
Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα συμμετέχουν 11 κράτη μέλη και η Νορβηγία (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Κροατία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Λιθουανία και Σλοβενία). Οι πρώτες ενέργειες μετεγκατάστασης πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο, όταν 12 παιδιά μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο και 47 στη Γερμανία. Στις 17 Ιουνίου 8 ασυνόδευτα παιδιά μετεγκαταστάθηκαν στην Ιρλανδία, κατόπιν διμερούς συμφωνίας προγενέστερης του καθεστώτος. Τέλος, 6 ασυνόδευτα παιδιά που δεν μπόρεσαν να μετεγκατασταθούν στη Γερμανία τον Απρίλιο, καθώς τότε δεν ήταν σε θέση να ταξιδέψουν, μεταφέρθηκαν στη Γερμανία στις 26 Ιουνίου.
Οι μετεγκαταστάσεις στο πλαίσιο του καθεστώτος θα πραγματοποιηθούν σταδιακά σε ομάδες διαφόρων μεγεθών για να εξασφαλιστεί επαρκής ικανότητα υποδοχής στα κράτη μέλη υποδοχής. Εκτός από τον συντονιστικό της ρόλο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει οικονομικά τα περισσότερα μέτρα προετοιμασίας και τα προαναχωρησιακά μέτρα στην Ελλάδα, καθώς και το κόστος μεταφοράς, ενώ τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να ζητήσουν χρηματοδότηση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα (6 000 ευρώ ανά μεταφερόμενο άτομο).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου