ΣΙΝΕ

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Επίδομα ενοικίου, ΚΕΑ, επίδομα παιδιού: Αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης – Ποιες οι νέες προϋποθέσεις

Αλλαγές αναμένεται να εφαρμοστούν σε μία σειρά από επιδόματα. Πρόκειται για το επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου και το επίδομα Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος (σ.σ. πρώην ΚΕΑ). Τουλάχιστον, αυτό προβλέπει διάταξη του υπουργείου...
Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων. Μάλιστα, πρόκειται να κατατεθεί για διαβούλευση εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος. Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε:
Αλλαγές σε κριτήρια επιδομάτων: Οι προϋποθέσεις

Ειδικότερα στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος παιδιού, του επιδόματος στέγασης (ενοικίου) και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, πρώην ΚΕΑ, θα περιλαμβάνεται πλέον η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών δικαιούχων σε σχολείο. Επιπλέον, έχει μπει ως προϋπόθεση η «συνέπεια» του παιδιού-μαθητή στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Δηλαδή, να μη μείνει από απουσίες. Έτσι από φέτος, δηλαδή το σχολικό έτος 2020-2021 απαραίτητη είναι η όχι μόνο η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών όσων οικογενειών λαμβάνουν τα εν λόγω επιδόματα, αλλά και η εξέλιξή τους εκπαιδευτικά. Σκοπός είναι να μην μένουν την ίδια τάξη.

Αναλυτικότερα όσοι έχουν εξαρτώμενο τέκνο για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής του σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής του. Αυτή θεωρείται ότι συντρέχει όταν το εξαρτώμενο τέκνο δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του.

Έτσι όσοι καταθέτουν αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος παιδιού, του επιδόματος στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πρέπει, εφόσον έχουν παιδιά που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση να δηλώνουν και το σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά τους. Για το επίδομα παιδιού η τέταρτη δόση για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η πληρωμή θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου.


Αλλαγές σε κριτήρια επιδομάτων: Υπολογισμός και αίτηση

Το Επίδομα Παιδιού υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020. Επίσης, σύμφωνα και με την τελευταία εκκαθαριστική φορολογική δήλωση. Υπενθυμίζεται πως για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.

Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα. Έτσι, δεν λαμβάνεται υπόψη. Οι αιτούντες μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο https://opeka.gr/oikogeneies/epidoma-paidiou/erotiseis-apantiseis/ και να διαβάζουν τις συχνές ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις που δίδονται από τον οργανισμό. Αυτές στοχεύουν σε τυχόν διευκρινίσεις γύρω από το Επίδομα Παιδιού.

Η αίτηση για το επίδομα στέγασης υποβάλλεται ηλεκτρονικά, είτε από τους αιτούντες απευθείας, είτε μέσω των αρμοδίων οργάνων των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων στους οποίους διαμένουν οι αιτούντες. Τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα και οι μονογονεϊκές οικογένειες υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά στους Δήμους ή τα Κέντρα Κοινότητας.
Αλλαγές σε κριτήρια επιδομάτων: Κι άλλες πληροφορίες για την αίτηση

Η αίτηση υποβάλλεται από το πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχει συναφθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο της κύριας κατοικίας. Σε περίπτωση νοικοκυριού που απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο ή τον σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού.

Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης το Α.Φ.Μ. και τον Α.Μ.Κ.Α. Όλα τα δεδομένα που αφορούν σε προσωπικά στοιχεία, στη σύνθεση του νοικοκυριού, σε φορολογικά και οικονομικά στοιχεία προκύπτουν από διασυνδέσεις ή διασταυρώσεις με τις βάσεις δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε. της Η.Δ.ΙΚ.Α., του Ε.Φ.Κ.Α., του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Παιδείας, Εργασίας. Τι γίνεται σε περίπτωση που προκύπτει αναντιστοιχία στοιχείων; Σε αυτή την περίπτωση, η αίτηση παραμένει σε εκκρεμότητα. Έτσι, ο αιτών προσκομίζει στον Δήμο ή το Κέντρο Κοινότητας κάθε πρόσφορο δικαιολογητικό για την τεκμηρίωση της πραγματικής κατάστασης του νοικοκυριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: