Ένα απλό τρικ που λίγοι γνωρίζουν και θα απογειώσει τις τηγανητές σας πατάτες. Απλά πρέπει να τις τηγανίσετε δύο φορές.
Ποιο είναι αυτό το μυστικό, το κόλπο των Βέλγων στη συνταγή τους για...
τις τηγανιτές πατάτες; Τις τηγανίζουν δυο φορές. Την πρώτη φορά τηγανίζουν τις πατάτες για να μαλακώσουν και τη δεύτερη, ώρες αργότερα, λίγο πριν τις σερβίρουν, για να πάρουν αυτό το χρυσό χρώμα και να γίνουν τραγανές. Πάντως, πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο λάδι δύο φορές, για αυτόν εδώ τον σοβαρό λόγο.
Υλικά συνταγής για βελγικές τηγανιτές πατάτες
3 έως 4 φλιτζάνια φυτικό λάδι για τηγάνισμα
2 κιλά πατάτες ξεφλουδισμένες, πλυμένες και στεγνές
αλάτι
Εκτέλεση συνταγής για βελγικές τηγανιτές πατάτες
Ρίξτε αρκετό λάδι στη φριτέζα ή στο τηγάνι σας, τουλάχιστον μέχρι με τη μέση του σκεύους, αλλά όχι περισσότερο από τα 3/4 αυτού. Ζεστάνετέ το μέχρι η θερμοκρασία του λαδιού να φθάσει στους 160 βαθμούς.
Κόψτε τις πατάτες σε μπαστουνάκια.
Στεγνώστε καλά τις πατάτες με μια πετσέτα.
Χωρίστε τις πατάτες σε μικρές… παρτίδες.
Κάθε φορά θα τηγανίζετε τόσες πατάτες όσες χωράνε περίπου σε μια κούπα.
Οταν το λάδι πιάσει τη θερμοκρασία που θέλουμε τηγανίστε τις πατάτες για 4 με 5 λεπτά ανά παρτίδα.
Αν η φριτέζα σας διαθέτει καλάθι απλά σηκώστε το, διαφορετικά χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα.
Αφήστε τις πατάτες στην άκρη για να κρυώσουν, για όση ώρα θέλετε.
Λίγο πριν θελήσετε να τις σερβίρετε ανάψτε πάλι το μάτι και αφήστε το λάδι να έρθει πάλι σε θερμοκρασία 160 βαθμών.
Τηγανίστε πάλι τις πατάτες ανά παρτίδες έως ότου ροδίσουν και γίνουν τραγανές, για 1 ή 2 λεπτά.
Βγάζετε τις πατάτες και τις στραγγίζετε σε μια πιατέλα με χαρτοπετσέτες.
Πασπαλίζετε με αλάτι και σερβίρετε τις πιο τραγανές τηγανιτές πατάτες που έχετε δοκιμάσει.
Τρώτε τηγανητές πατάτες μαζί με τοστ; Πρόκειται για ένα συνδυασμό που μπορεί να προκαλέσει…
Τρώμε τοστ γιατί δεν έχει πολλές θερμίδες και δεν είναι τόσο παχυντικό. Το ξέρατε όμως ότι μπορεί να γίνει καρκινογόνο; Το λες και παγκόσμιο σοκ και έχει και εξήγηση!
Οι φέτες του τοστ ή οι πατάτες αποτελούν πιθανό κίνδυνο για καρκίνο, αν έχουν ψηθεί ή τηγανιστεί πολύ και έχουν χάσει πια το χρυσοκίτρινό χρώμα τους, προειδοποιούν οι Βρετανοί επιστήμονες.
Δεν είναι το μόνο φαγητό που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, όσο περίεργο και αν ακούγεται, αφού μάθαμε πρόσφατα ότι και άλλες τροφές που χρησιμοποιούμε σχεδόν σε καθημερινή βάση είναι άκρως τοξικές, δείτε εδώ ποιες είναι.
Ποιο είναι αυτό το μυστικό, το κόλπο των Βέλγων στη συνταγή τους για...
τις τηγανιτές πατάτες; Τις τηγανίζουν δυο φορές. Την πρώτη φορά τηγανίζουν τις πατάτες για να μαλακώσουν και τη δεύτερη, ώρες αργότερα, λίγο πριν τις σερβίρουν, για να πάρουν αυτό το χρυσό χρώμα και να γίνουν τραγανές. Πάντως, πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο λάδι δύο φορές, για αυτόν εδώ τον σοβαρό λόγο.
Υλικά συνταγής για βελγικές τηγανιτές πατάτες
3 έως 4 φλιτζάνια φυτικό λάδι για τηγάνισμα
2 κιλά πατάτες ξεφλουδισμένες, πλυμένες και στεγνές
αλάτι
Εκτέλεση συνταγής για βελγικές τηγανιτές πατάτες
Ρίξτε αρκετό λάδι στη φριτέζα ή στο τηγάνι σας, τουλάχιστον μέχρι με τη μέση του σκεύους, αλλά όχι περισσότερο από τα 3/4 αυτού. Ζεστάνετέ το μέχρι η θερμοκρασία του λαδιού να φθάσει στους 160 βαθμούς.
Κόψτε τις πατάτες σε μπαστουνάκια.
Στεγνώστε καλά τις πατάτες με μια πετσέτα.
Χωρίστε τις πατάτες σε μικρές… παρτίδες.
Κάθε φορά θα τηγανίζετε τόσες πατάτες όσες χωράνε περίπου σε μια κούπα.
Οταν το λάδι πιάσει τη θερμοκρασία που θέλουμε τηγανίστε τις πατάτες για 4 με 5 λεπτά ανά παρτίδα.
Αν η φριτέζα σας διαθέτει καλάθι απλά σηκώστε το, διαφορετικά χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα.
Αφήστε τις πατάτες στην άκρη για να κρυώσουν, για όση ώρα θέλετε.
Λίγο πριν θελήσετε να τις σερβίρετε ανάψτε πάλι το μάτι και αφήστε το λάδι να έρθει πάλι σε θερμοκρασία 160 βαθμών.
Τηγανίστε πάλι τις πατάτες ανά παρτίδες έως ότου ροδίσουν και γίνουν τραγανές, για 1 ή 2 λεπτά.
Βγάζετε τις πατάτες και τις στραγγίζετε σε μια πιατέλα με χαρτοπετσέτες.
Πασπαλίζετε με αλάτι και σερβίρετε τις πιο τραγανές τηγανιτές πατάτες που έχετε δοκιμάσει.
Τρώτε τηγανητές πατάτες μαζί με τοστ; Πρόκειται για ένα συνδυασμό που μπορεί να προκαλέσει…
Τρώμε τοστ γιατί δεν έχει πολλές θερμίδες και δεν είναι τόσο παχυντικό. Το ξέρατε όμως ότι μπορεί να γίνει καρκινογόνο; Το λες και παγκόσμιο σοκ και έχει και εξήγηση!
Οι φέτες του τοστ ή οι πατάτες αποτελούν πιθανό κίνδυνο για καρκίνο, αν έχουν ψηθεί ή τηγανιστεί πολύ και έχουν χάσει πια το χρυσοκίτρινό χρώμα τους, προειδοποιούν οι Βρετανοί επιστήμονες.
Δεν είναι το μόνο φαγητό που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, όσο περίεργο και αν ακούγεται, αφού μάθαμε πρόσφατα ότι και άλλες τροφές που χρησιμοποιούμε σχεδόν σε καθημερινή βάση είναι άκρως τοξικές, δείτε εδώ ποιες είναι.
Ο κίνδυνος προέρχεται από την ουσία ακρυλαμίδιο, που παράγεται όταν οι τροφές με άμυλο (ψωμί, πατάτες κ.α.) ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να μαυρίζουν.
Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, σε νέες επίσημες συστάσεις της, σύμφωνα με το BBC, καλεί τους καταναλωτές να προσέχουν και να βγάζουν τις πατάτες ή το τοστ, μόλις αποκτήσουν το χρυσό χρώμα τους, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ακρυλαμιδίου.
Η FSA επίσης συστήνει στους καταναλωτές να μην διατηρούν τις πατάτες στο ψυγείο τους αλλά εκτός ψυγείου, επειδή σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρων, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα ακρυλαμιδίου που παράγεται κατά το μαγείρεμα.
Όπως αναφέρει, οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό σκοτεινό μέρες με θερμοκρασία άνω των έξι βαθμών Κελσίου.
Το ακρυλαμίδιο υπάρχει σε πολλές τροφές και είναι φυσικό υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος. Τα υψηλότερα επίπεδα της εν λόγω ουσίας παράγονται, όταν τροφές με πολύ άμυλο μαγειρεύονται σε πάνω από 120 βαθμούς Κελσίου (όπως τσιπς, ψωμί, μπισκότα, κράκερ, κέικ κ.α.). Όσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει π.χ. το τοστ, τόσο περισσότερο ακρυλαμίδιο περιέχει.
Σύμφωνα με την FSA, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο ακρυλαμίδιο μπορεί να ανεχθεί ένας άνθρωπος με ασφάλεια, όμως θεωρείται ότι ήδη καταναλώνουμε πάρα πολύ.
Ένας εκπρόσωπος πάντως της οργάνωσης Cancer Research σχολίασε ότι η καρκινογόνα δράση των καλοψημένων ή καλοτηγανισμένων πατατών ή τοστ δεν έχει αποδειχθεί στους ανθρώπους.
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο είναι τοξικό για το DNA και προκαλεί καρκίνο ή προβλήματα στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε οι επιστήμονες υποθέτουν – αν και δεν έχουν αποδείξει- ότι το ίδιο συμβαίνει στους ανθρώπους.
Το ακρυλαμίδιο περιέχεται και στον καπνό του τσιγάρου, με συνέπεια το κάπνισμα να εκθέτει τους καπνιστές σε τριπλάσια ή τετραπλάσια επίπεδα της ουσίας, σε σχέση με τους μη κανπιστές.
Καταβάλλονται ήδη προσπάθειες, ώστε η βιομηχανία τροφίμων να μειώσει το ακρυλαμίδιο στις επεξεργασμένες τροφές και ήδη καταγράφεται κάποια πρόοδος.
Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι το ακρυλαμίδιο υπάρχει και ότι είναι δυνητικά επικίνδυνο. Γι’ αυτό, η FSA μόλις ξεκίνησε στη Βρετανία σχετική καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, σε συνεργασία με «χρυσούς» Ολυμπιονίκες και με σύνθημα «Επιδιώξτε το χρυσό» (σ.σ. χρώμα στο μαγείρεμα).
πηγη
Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, σε νέες επίσημες συστάσεις της, σύμφωνα με το BBC, καλεί τους καταναλωτές να προσέχουν και να βγάζουν τις πατάτες ή το τοστ, μόλις αποκτήσουν το χρυσό χρώμα τους, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ακρυλαμιδίου.
Η FSA επίσης συστήνει στους καταναλωτές να μην διατηρούν τις πατάτες στο ψυγείο τους αλλά εκτός ψυγείου, επειδή σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρων, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα ακρυλαμιδίου που παράγεται κατά το μαγείρεμα.
Όπως αναφέρει, οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό σκοτεινό μέρες με θερμοκρασία άνω των έξι βαθμών Κελσίου.
Το ακρυλαμίδιο υπάρχει σε πολλές τροφές και είναι φυσικό υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος. Τα υψηλότερα επίπεδα της εν λόγω ουσίας παράγονται, όταν τροφές με πολύ άμυλο μαγειρεύονται σε πάνω από 120 βαθμούς Κελσίου (όπως τσιπς, ψωμί, μπισκότα, κράκερ, κέικ κ.α.). Όσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει π.χ. το τοστ, τόσο περισσότερο ακρυλαμίδιο περιέχει.
Σύμφωνα με την FSA, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο ακρυλαμίδιο μπορεί να ανεχθεί ένας άνθρωπος με ασφάλεια, όμως θεωρείται ότι ήδη καταναλώνουμε πάρα πολύ.
Ένας εκπρόσωπος πάντως της οργάνωσης Cancer Research σχολίασε ότι η καρκινογόνα δράση των καλοψημένων ή καλοτηγανισμένων πατατών ή τοστ δεν έχει αποδειχθεί στους ανθρώπους.
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο είναι τοξικό για το DNA και προκαλεί καρκίνο ή προβλήματα στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε οι επιστήμονες υποθέτουν – αν και δεν έχουν αποδείξει- ότι το ίδιο συμβαίνει στους ανθρώπους.
Το ακρυλαμίδιο περιέχεται και στον καπνό του τσιγάρου, με συνέπεια το κάπνισμα να εκθέτει τους καπνιστές σε τριπλάσια ή τετραπλάσια επίπεδα της ουσίας, σε σχέση με τους μη κανπιστές.
Καταβάλλονται ήδη προσπάθειες, ώστε η βιομηχανία τροφίμων να μειώσει το ακρυλαμίδιο στις επεξεργασμένες τροφές και ήδη καταγράφεται κάποια πρόοδος.
Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι το ακρυλαμίδιο υπάρχει και ότι είναι δυνητικά επικίνδυνο. Γι’ αυτό, η FSA μόλις ξεκίνησε στη Βρετανία σχετική καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, σε συνεργασία με «χρυσούς» Ολυμπιονίκες και με σύνθημα «Επιδιώξτε το χρυσό» (σ.σ. χρώμα στο μαγείρεμα).
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου