ΣΙΝΕ

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Ι. Τσακιρίδης περί Φιλαρμονικής: Ήρθε Σεπτέμβριος και έπρεπε να είμαστε έτοιμοι αλλά είμαστε διαλυμένοι...

Πέρσι τέτοιο καιρό αλλά και όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι του 2019, το Σχολείο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καστοριάς δεν έπαυσε να λειτουργεί, πραγματοποιώντας εντατικές και συστηματικές προετοιμασίες για...
την συμμετοχή στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και 11ης Νοεμβρίου αλλά και στην λιτανεία του Αγίου Μηνά, παρουσιάζοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα πολύ καλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα με 25 μουσικούς. Δυστυχώς σήμερα είμαστε στο σημείο μηδέν. Ένα χρόνο χωρίς νέα σύμβαση ή επαναπροκήρυξη της θέσης του αρχιμουσικού, οι μουσικοί της Φιλαρμονικής απαξιωμένοι και χωρίς τα μουσικά όργανα και τις στολές τους, και μη πραγματοποίηση μαθημάτων.
Εγώ ακόμα περιμένω την αποπληρωμή των παρεχόμενων υπηρεσιών αρχιμουσικού του 2019... Όλα αυτά έδωσαν την χαριστική βολή σε ένα όραμα σημαντικό για τον τόπο μας με έμπρακτη κοινωνική και πολιτιστική προσφορά. Πλέον ακόμα και να επαναλειτουργήσει η Φιλαρμονική θα χρειαστεί πολύς καιρός να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή της μιας και όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν είχαν ως συνέπεια να αποχωρήσουν βασικά μέλη της που για να φθάσουν στον βαθμό καλής απόδοσής τους χρειάστηκαν τρία χρόνια.... 


Δυστυχώς εκεί στον Δήμο Καστοριάς, νόμιζαν ότι η Φιλαρμονική είναι μια ομάδα απο ντουντούκες και ότι ένα γραφικός "αρχιμουσικός" κουνάει τα χέρια του και τα οικονομάει. 

Δεν μπήκαν στον κόπο να ρωτήσουν τι κόπος χρειάζεται και πόσες ώρες μελέτης ένας απο το μηδέν να ξεκινήσει να μαθαίνει μουσικό όργανο για να αποδώσει αλλά και να έχει συνέπεια μαζί με άλλους να κρατήσουν ένα ορχηστρικό μουσικό σύνολο σε συστηματική βάση. 

Πόσες ώρες χρειάζεται ένας... "αρχιμουσικός" κατ' οίκον να προετοιμάζει διασκευές και ενορχηστρώσεις για ένα ανερχόμενο μουσικό σύνολο αλλά και να επιμελείται διαφορετικής και διαβαθμισμένης θεωρητικής και πρακτικής ύλης για 42 μαθητευόμενους μουσικούς, διαφορετικών μουσικών οργάνων και μουσικών επιπέδων. Λυπάμαι πραγματικά τον κόπο μου που τόσα χρόνια δίδαξα εκατοντάδες άμισθες ώρες πέραν των συμβάσεων και μη συμβάσεων για να φθάσουμε σήμερα σε αυτό το σημείο. Λυπάμαι τον κόπο των 42 μαθητών μου και των κηδεμόνων τους που όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια υποστήριξαν το έργο της Φιλαρμονικής. 

Ήρθε Σεπτέμβριος και έπρεπε να είμαστε έτοιμοι αλλά είμαστε διαλυμένοι. Ευελπιστώ κάποιοι αιρετοί και άρχοντες να διδάχθηκαν από την ζημια που προκάλεσαν στην Καστοριά και στους μαθητές μουσικούς και κηδεμόνες της Φιλαρμονικής και σύντομα να επανορθώσουν στον βέλτιστο βαθμό την αποκατάσταση της λειτουργίας της.

Ιωάννης-Κωνσταντίνος Τσακιρίδης

Πρώην Αρχιμουσικός Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Καστοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: