Ένα νέο μηχανισμό παροχής ρευστότητας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κινητοποιεί η κυβέρνηση, αυτή την φορά με παροχή... δωρεάν χρήματος (επιδότηση), καθώς διαπιστώνεται ότι οι άλλοι μηχανισμοί παροχής ρευστότητας με τραπεζικά δάνεια ή επιστρεπτέα προκαταβολή δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των «μικρών» της αγοράς.
Το νέο πρόγραμμα έχει ήδη ενεργοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας και, με χθεσινή απόφαση της Κομισιόν, δίνεται η δυνατότητα να επεκταθεί στην Αττική και σε άλλες 10 περιφέρειες της χώρας. Για την Κεντρική Μακεδονία έχουν "βγει στην άκρη" 150 εκατ. ευρώ και ήδη υποβάλλονται αιτήσεις (από 10 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου). Με την προσθήκη και των άλλων περιφερειών το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί από το ΕΣΠΑ θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στο σχεδιασμό του προγράμματος για τις υπόλοιπες περιφέρειες και αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα έχει γίνει η κατανομή των πόρων, ώστε να αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.
Ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει ότι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με τις δαπάνες που είχαν δηλώσει το 2019 στο Ε3. Ειδικότερα
Δικαιούχοι είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή εκείνες που απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, δικαιούχοι είναι μικρές επιχειρήσεις, με λιγότερους από 50 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόγραμμα θα «τρέξει», εκτός της Κεντρικής Μακεδονίας, στις ακόλουθες περιφέρειες: Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου, Ιόνιων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως ισχύει και το πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας, η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση θα καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ. Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το παραπάνω ποσοστό (50%) προκύπτουν από το άθροισμα: των αγορών εμπορευμάτων χρήσης, των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών, του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση, του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε αγροτικές βιολογικές δραστηριότητες), διάφορα λειτουργικά έξοδα.
Πρόκειται για το άθροισμα των δηλωθέντων ποσών των πεδίων του έντυπου Ε3 του προηγούμενου έτους στους κωδικούς 102, 202, 181, 281, 481, 185, 285, 485 πολλαπλασιαζόμενο με 50%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου