ΣΙΝΕ

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Έρχονται νέα μέτρα και ωράριο σε καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και νέα απαγόρευση κυκλοφορίας

«Ματώνει» ο κλάδος της εστίασης στην Ελλάδα.

Νέα σκληρά μέτρα έρχονται στην εστίαση. Η επιτροπή εισηγήθηκε να αλλάξει το ωράριο σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ και... προφανώς να μειωθεί. 
Πάει για επέκταση η απαγόρευση κυκλοφορίας....
«Ματώνει» ο κλάδος της εστίασης στην Ελλάδα.

Μπροστά σε νέα σκληρά μέτρα βρίσκεται η εστίαση, καθώς όλα πλέον δείχνουν ότι καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ θα βρεθούν με νέο ωράριο τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ταυτόχρονα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα πάει νωρίτερα.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργιάς στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία, δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού» τόνισε ο κ. Τσακρής. Ανέφερε οτι τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα παραπάνω, τα επόμενα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση είναι:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.

-Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι. Να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.

-Περιορισμό των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών. Ένα μέτρο που είχε ακουστεί, είχε διαψευστεί, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο.

Η εστίαση στην εντατική
«Η εστίαση είναι από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερo αλλά το σύνολο της οικονομίας σε όλους τους δείκτες της (κύκλος εργασιών, προσφορά – ζήτηση, επενδύσεις κ.α.) έχει πληγεί » δήλωσε στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

«Στο λιανεμπόριο που είναι συνυφασμένο με τον τουρισμό, η κατάσταση είναι τραγική, είναι μηδενικός ο τζίρος καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο, στην Πλάκα και αλλού» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος πρόσθεσε «έχουμε ζητήσει από την αρχή της κρίσης την επιδότηση του 50% του μη μισθολογικού κόστους. Έχουμε τώρα την ανάγκη για την κάλυψη στο 100% του μη μισθολογικού κόστους για ορισμένους κλάδους, αλλά και για το ασφαλιστικό κόστος».

«Στον χώρο της εστίασης είναι πραγματικα μια πολεμική αναμέτρηση στο οικονομικό επίπεδο, αναμέτρηση με την πανδημία. Χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης του κλάδου της εστίασης, η οποία έχει 330.000 εργαζόμενους και 75-80.000 επιχειρήσεις. Έχει υποστεί μια καθίζηση της τάξεως του 60% περίπου χωρίς να συνυπολογίζω σε αυτήν τη μείωση και τις επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στη χώρα από τις 10 Αυγούστου και μετά, που έχουν οδηγήσει ένα τμήμα του κλάδου, όπως τα μπαρ, τα κλαμπ, τα κέντρα διασκέδασης, τα catering, τα κτήματα σε ουσιαστικό lockdown. Πλην της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία είναι ένα καλό οριζόντιο μέτρο, αλλά μη ικανό να βοηθήσει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις, η ρευστότητα από πλευράς των τραπεζών είναι μηδαμινή, άλλωστε από την πλευρά τους έχει δηλωθεί ότι στήριξαν 20.000 επιχειρήσεις και είναι ικανοποιημένοι», δήλωσε μεταξύ άλλων στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και συναφών Επαγγελμάτων και συνέχισε:

«Οι τράπεζες επί κυβερνήσεως Καραμανλή πήραν τα πρώτα 28 δισ και στη συνέχεια πήραν τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που χρεώθηκαν στους Έλληνες πολίτες και στη συνέχεια, με αυτήν την καραμέλα των “κόκκινων δανείων”, ξεφορτώθηκαν κάποια μέσω των funds. Γιατί δεν τα ξεφορτώθηκαν δίνοντας προτεραιότητα στον δανειολήπτη, όταν έδιναν τα χαρτοφυλάκια των “κόκκινων” δανείων στα επιθετικά funds; Πήραν 24 δισ από την ΕΚΤ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τι δώσανε; Τίποτα. Και παραμένουν στις λογικές που είχαν διαχρονικά, κλειστές οι τράπεζες προς τη μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας. Ο κ. Στουρνάρας έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο στο επίπεδο της ΕΚΤ, μην ξεχνάμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι κομμάτι της, δεν είναι αυτόνομη».

Τρεις λύσεις προτείνει η Λινού
Τρεις ορθολογικές λύσεις έθεσε επι τάπητος η Αθηνά Λινού, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στα καταστήματα εστίασης, τα οποία «ματώνουν», με τα μέτρα που λαμβάνονται διαρκώς.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για κουπόνια στους πολίτες για τουριστικά λεωφορεία και ταξί, πρόταση, την οποία έχουν αναφέρει προ καιρού και οι παρουσιαστές της ραδιοφωνικής εκπομπής του Alpha 98,9.

Επιπλέον, η κ. Λινού αναφέρθηκε και στις επιδοτήσεις που πρέπει να δώσει το κράτος στις επιχειρήσεις για θερμάστρες εξωτερικού χώρου, έτσι ώστε τα μαγαζιά εστίασης να επιτρέπουν στον κόσμο να κάθεται έξω.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει συνωστισμός στα λεωφορεία. Θα μπορούσαν να υπάρχουν κουπόνια για ταξί ή τουριστικά λεωφορεία, από τη στιγμή που δεν μπορούν να βγουν περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους. Αν δεν μπορεί να τα ναυλώσει για λόγους διαφάνειας, ή προκηρύξεων ή ενστάσεων, θα μπορούσε να δώσει κουπόνια και να μπορούν οι άνθρωποι να πάρουν ταξί ή τουριστικό λεωφορείο. Πρέπει να έχουμε ανορθόδοξες λύσεις, όπως στον πόλεμο», τόνισε.

«Επίσης, πρέπει να υπάρχει επιδότηση για θερμάστρες εξωτερικού χώρου, έτσι ώστε να τρώνε όλοι έξω. Να υπάρξει αλλαγή των ζωνών που να μπορεί να βάλει ο επιχειρηματίας τραπέζια έξω. Με αυτόν τον τρόπο θα είχαμε μεγάλο κέρδος από τη διασπορά μέσα σε εσωτερικούς χώρους.

Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει ισχυρή επιδότηση στο ηλεκτρικό, για να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σώματα στους χώρους εργασίας, ώστε να μένουν ανοιχτές οι πόρτες και τα παράθυρα».

«Εγώ δεν ανήκω στην επιτροπή για να κάνω τις προτάσεις, τις κάνω δημόσια. Το πιο πιθανό είναι να πάμε σε χειρότερη φάση. Το βασικό είμαστε οι πολίτες και εμείς μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Αν αποφασίσω ότι θα βλέπω μόνο μία οικογένεια μέχρι να περάσει αυτή η κατάσταση, έτσι θα περιορίζαμε τη διασπορά. Ή αν θα παίρνουμε φαγητό από έξω αντί να πηγαίνουμε σε εστιατόριο ή θα φορέσουμε ρούχα χιονιού και θα καθίσουμε έξω. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να ήμαστε μίζεροι», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα:

«Είχαμε δει μια ραγδαία αύξηση την περασμένη εβδομάδα, αυτό εξαρτάται όχι μόνο από τα τεστ, αλλά από τα πρόσωπα στα οποία έγιναν. Δηλαδή αν έγιναν σε ανθρώπους που μπορεί να υπήρχε υποψία ότι είναι θετικοί ή αν έγιναν σε τυχαίο δείγμα. Δεν είναι αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού το δείγμα, γι αυτό ποικίλουν οι δείκτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: