ΣΙΝΕ

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Αίσχος! Δεν φτάνει που άρπαξαν την Αγια-Σοφιά, τώρα χτίζουν «απόπατους» μέσα στο μνημείο

Δεν έχουν τέλος οι παλινωδίες του Ερντογάν! Επιστήμονες της διεθνούς κοινότητας αντιδρούν στην εξευτελιστική απόφαση της κυβέρνησης να χτίσουν τουαλέτες μέσα στον ναό – σύμβολο! Δεν φτάνει που μετέτρεψαν το... μνημείο – σύμβολο της Χριστιανοσύνης σε τζαμί, τώρα θέλουν και να δημιουργήσουν κανάλια αποχέτευσης και να τοποθετήσουν τουαλέτες για να κάνουν την ανάγκη τους οι μουσουλμάνοι όταν προσέρχονται για προσευχή.

Η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας να προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή τουαλετών μέσα στον ναό, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.
Αντιδράσεις από Τούρκο καθηγητή Ιστορίας

Σύμφωνα με το ethnos.gr, ο Τούρκος καθηγητής Ιστορίας, Ιλμπέρ Ορταϊλί, προειδοποίησε πριν 2 χρόνια για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει το κτίριο πριν, καθώς δεν γίνεται να δημιουργηθούν κανάλια αποχέτευσης κάτω από τον ναό:
«Τι θα κάνουμε αν 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες (το χρόνο) “αφήνουν” από ένα λίτρο ο καθένας τους; Είναι τόσο παράλογο και η συζήτηση τόσο ανόητη και ηλίθια. Κανείς δεν μπορεί να πει τι είδους επίδραση θα έχει στη δομή του κτιρίου. Δεν γνωρίζουμε την υποδομή από κάτω. Επειδή δεν υπάρχει καμία μελέτη, δεν επιτρέπουν μελέτη. Δεν μπορείτε να τοποθετείτε μια τουαλέτα παντού. Κάντε τη στο σπίτι σας. Εδώ και 1.500 χρόνια, η Αγία Σοφία δεν αποτελεί δημόσια τουαλέτα. Εδώ και 1500 χρόνια οι άνθρωποι δεν έρχονται στην Αγία Σοφία για να κάνουν την τουαλέτα τους», είχε καταγγείλει ο Τούρκος καθηγητής.

Το έργο ανατέθηκε τελικά πριν λίγες ημέρες στην εταιρία Iras Yapı Organizasyon A.Ş., τα στελέχη της οποία διατηρούν στενές σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια: