ΣΙΝΕ

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Ευφροσύνη Μήτσιου: Πώς να χειριστείτε τη θλίψη των γιορτών

Η Ευφροσύνη Μήτσιου, Mental Trainer ~ Ψυχολόγος, μοιράζεται τρόπους για να χειριστούμε τη θλίψη των γιορτών

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.
Φέτος είναι διαφορετικά.
Και αν μέχρι πρότινος ψάχναμε χρόνο να τα προλάβουμε όλα... φέτος μάλλον αναζητάμε την ελευθερία μας, αυτή που τώρα φαντάζει μεταξύ άλλων από τα πιο πολύτιμα δώρα.

Το διάστημα αυτό επίσης ενεργοποιούνται αναμνήσεις από αγαπημένα πρόσωπα που έχουν απομακρυνθεί από την οικογενειακή στέγη ή δεν είναι πια στη ζωή ή υψηλές προσδοκίες που εντείνουν τη θλίψη η οποία εκδηλώνεται με έντονους πονοκεφάλους, διαταραχές ύπνου, υπερκατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ, κυκλοθυμία.

Μπορεί άραγε να αλλάξει αυτή η διάθεση;

Σας μοιράζομαι κάποιους τρόπους.

  • Να αναπροσαρμόσετε τις προσδοκίες

Αναρωτηθείτε με ποιους ανθρώπους και με ποιο τρόπο θέλετε να περάσετε αυτές τις στιγμές. Δεν είναι κάπου γραμμένο ότι ‘πρέπει’ να περάσουμε καλά επειδή είναι Χριστούγεννα. Μπορείτε να δώσετε σε αυτές τις γιορτές το νόημα που επιθυμείτε.

  • Να βρείτε το νόημα

που αγγίζει πιο πολύ το μυαλό και την ψυχή σας όπως είναι η Προσφορά προς τους άλλους, το βίωμα και η έκφραση της Αγάπης ή η Συγχώρεση.

  • Να επενδύετε χρόνο στις στιγμές για να φτιάχνετε περισσότερες αναμνήσεις

και όχι μόνο για να φτιάχνετε γλυκά ή να καθαρίζετε το σπίτι.

  • Να αφιερώνετε χρόνο για τη Φροντίδα του εαυτού σας

Για να είσαστε ουσιαστικά εκεί για τα αγαπημένα σας πρόσωπα χρειάζεται να έχετε φορτίσει τον εαυτό σας με την απαραίτητη ενέργεια σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο. Ας βάλετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα νιώθοντας σημαντικοί με αυτό που πιστεύετε ότι σας χρειάζεται περισσότερο [όπως, περπάτημα, τρέξιμο, βιβλίο, ήρεμο ντουζ, προσευχή, ύπνος, συνομιλία με αγαπημένα άτομα].

  • Να σημειώνετε πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη

που τα έχετε, τα έχετε καταφέρει ή που είστε. Όσο περισσότερο επικεντρώνετε την προσοχή σας σε αυτά που έχετε ή είστε παρά σε αυτά που σας λείπουν θα νιώθετε επαρκείς, ικανοποιημένοι και με λιγότερο άγχος.

Εύχομαι να είναι μια μικρή Φροντίδα για το μυαλό και την ψυχή σας!

Και να θυμάστε «Η ζωή αλλάζει όταν αλλάζουμε εμείς!»

Ευφροσύνη Μήτσιου

Mental Trainer ~ Ψυχολόγος

*Η Ευφροσύνη Μήτσιου εξειδικεύεται στη Σχολική Ψυχολογία και Παιδοψυχολογία, στην Αθλητική Ψυχολογία και στην Εμψύχωση Ομάδων [εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων]. Στις εξειδικεύσεις της προστίθεται επίσης η πολύπλευρη προσέγγιση για τη ρύθμιση του Άγχους σε εφήβους και ενήλικες. Μπορείτε να επισκεφθείτε το κανάλι της στο YouTube Froso Mitsiou

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: