ΣΙΝΕ

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Η ΓΕΒ της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, ο Βασιλικός Πολτός και ο Μελάς Γιαννιώτης εκ Βλάστης Κοζάνης

Η δημιουργική και επιτυχημένη πορεία του ιδρυτή και Προέδρου του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, Μελά Γιαννιώτη, είναι γνωστή εντός και εκτός Ελλάδος και πολλές φορές αναφέρθηκα στις Εκδόσεις μας για το έργο στο χώρο των Ασφαλειών... (δείτε Τεύχος «ΝΑΙ» 80, Νοεμ.-Δεκ. 2002, 14 σελίδες).

Μέρες Εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς 2021, θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα άλλο επίτευγμά του στο χώρο των αγνών ελληνικών προϊόντων. Τονίζει χαρακτηριστικά: «Στρέψτε την προσοχή σας και αγαπήστε τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Γνωρίστε τις πολύτιμες υπηρεσίες που έχει να μας προσφέρει η Φύση». Το 2007 ίδρυσε την Γενική Επιχείρηση Βλάστης (ΓΕΒ), στην ορεινή Βλάστη Κοζάνης, ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο Μελάς Γιαννιώτης, αεικίνητος, πολυεργατικός, πολυδημιουργικός, εργάζε-ται από μικρός, δημιουργεί, καινοτομεί. Έτσι, προχώρησε στις πωλήσεις φυσικών προϊόντων και ενεργειακών προϊόντων.

Η ΓΕΒ προσφέρει μοναδικά προϊόντα διατροφικής αξίας και ομορφιάς. Αυθεντικά και παραδοσιακά προϊόντα ανόθευτης και πραγματικής ολικής άλεσης, σε δικούς του πετρόμυλους και αγνά ζυμαρικά από πιστοποιημένα εργαστήρια παραγωγής. Προσφέρει άλευρα ολικής άλεσης σιτηρών και της πανάρχαιας Ζέας των Ελλήνων. Διαθέτει αγνά μελισσοκομικά προϊόντα. Τα παγκοσμίως φημισμένα τυροκομικά της Βλάστης. Όλα τα βότανα, αιθέρια έλαια και αποστάγματα. Βιολογικές καλλιέργειες αρωματικών και θεραπευτικών φυτών, δημητριακά και όσπρια σωστής διατροφής και πολλά άλλα.

Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, γλυκό αεράκι λες και κατεβαίνει από τα λοφάκια της Βλάστης, μου φέρνει στο νου τις μυρωδιές από τα βότανα, από τις πλαγιές των βουνών Άσκιο και Μουρίκι (Σινιάτσικο), αλλά και τις όχθες του Μύριχου ποταμού: δαφνόφυλλα, λάπατα, ρίγανη, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, τριαντάφυλλο, σπαθόχορτο, τσουκνίδα, χαμομηλιά, ζαμπούκο, δυόσμος, λεβάντα, μέντα, μελισσόχορτο. Νιώθω ευεξία, λες και δοκίμασα μόλις μέλι με κερήθρα, μέλι ανθόμελο, βασιλικό πολτό, γύρη νωπή μελισσών, εκχύλισμα πρόπολης. Ακόμα δεν ξέχασα την γεύση των τυροκομικών του, που δοκίμασα στα εγκαίνια του πολυσυνεργείου που έχει από το 2000, και έχει πολλά αννθότυρα, αερομάνουρο, τυρί φέτα, μανούρι, κεφαλογραβιέρα. Δεν θα ήθελα αν παραλείψω τα πλήρη θεραπευτικών ουσιών όσπριά τους, τα φασόλια γίγαντες, τις φακές, τα φασόλια πλακέ, τα φασόλια μαυρομάτικα, τα ρεβίθια, προϊόντα απαραίτητα για τις οικογένειες.

Στην ΓΕΒ, οι καλές νοικοκυρές μπορούν να βρουν και να παραγγείλουν καλά άλευρα για ψωμί και τσουρέκια, κριθάλευρο και καλαμποκάλευρο, χωρίς συντηρητικά, χωρίς διογκωτικά ή άλλες προσμίξεις, πλούσια σε ίνες και βιταμίνες, αλεσμένα σε μυλόπετρες παλιού μύλου της οικογένειας Γιαννιώτη. Ακόμα, άριστες προμήθειες για τις οικογένειες με παιδιά τα ζυμαρικά, οι ταλιατέλες, οι χυλοπίτες, το κοφτό μακαρονάκι, το κους-κους, το κριθαράκι, ο τραχανάς, οι σπαστές χυλοπίτες και άλλα, με γεύσεις νηστίσιμες ή όχι, με κρόκο Κοζάνης, ντομάτα, καρότα, βασιλικό, σπανάκι κλπ.

Ο Ασφαλιστικός Κλάδος ήταν πολύ τυχερός που στις τάξεις του ο Μελάς Γιαννιώτης έδωσε υπεραξία, αν και πολλοί συνάδελφοί του τον ζήλευαν ή και κάποιοι τον πολέμησαν, αδίκως και υπέρμετρα όμως οι ασφαλιστές πρώτης γραμμής τον πίστεψαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Ο Μελάς Γιαννιώτης πρόσθεσε πολλά στον ασφαλιστικό χώρο, δίνοντας «γλυκό ψωμάκι» σε χιλιάδες οικογένειες. Παράλληλα, λάτρης της αρχαίας σοφίας των Ελλήνων, χαλκέντερος Ελληνιστής και ακαταπόνητος ηγέτης διδασκαλίας στην καθημερινότητα των γνώσεών τους και μαθητής του Αριστοτέλους, κατάλαβε νωρίς τι είπε στο «Περί Ζώων» και «Περί Αισθήσεων»: «Ταις των ανθών οσμαίς, μόνον χαίρει των ζώων άνθρωπος» και έτρεξε να το μοιράσει στους συμπατριώτες του με την ΓΕΒ.

Έσκυψε στα λουλούδια της φύσεως και γνωρίζοντας ότι το άνθος βγαίνει από το άνω + θέω, δηλαδή άνω πηγαίνει, κατευθύνεται, μαζί τους με τα εκ της γης αναθορώντα, δηλαδή τα άνθη που λέγονται και θρόνα, από το θρώσκειν άνω, σήκωσε τα μάτια του στο Θεό, ζητώντας ευλογία να σηκωθούν ψηλά και οι συμπατριώτες της Γενικής Επιχείρησης Βλάστης (ΓΕΒ) και όλοι οι συνέλληνες. Και ο Θεός ευλόγησε το έργο του. Δεν έχω χώρο και χρόνο να γράψω ένα-ένα τα άνθη και την αρχαία ως σήμερα ονοματοθεσία τους, που με τα αρωματικά του φυτά μου θύμισε ο Ελπιδοδότης Μελάς Γιαννιώτης: αλόη, άμπελος, ανεμώνη, αμυγδαλέα, βότρυς, αρακός (αρακάς), απιδέα (αχλαδιά), δάφνη (φυτό Απόλλωνος), δίκταμο, ελαία (αλέα – θερμοκρασία), ρείκι (σχίζω εύκολα), ευκάλυπτος, ηδύοσμος (δυόσμος), ηλιανθές, θύμον-θυμάρι (θύω, στο θυμικό αρεστόν), καρυά-καρυδιά (κάρα = κεφαλή), κάστανον (καστόν = ξύλο), κρόμμυον, λάχανον (λαχαίνω = σκάπτω), μήλον, μορέα, μυρτόν-μυρτιά, ορίγανον = ρίγανη, όσπρια – οσπόρεα, ρητίνη (ρέει δακρύπευκον), σέλινον, ελεόθρεπτον σέλινον (Όμηρος), σήσαμον-σησάμι (σήθω = κοσκινίζω), σίτος-ψίτος, ψιώ = τρίβω, αλέθω.

«Των ανθρώπων ένεκεν πάντα πεποίηκεν η φύσις», είπε ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά» και ο Μελάς Γιαννιώτης υπηρέτησε και μέσω της ΓΕΒ τον άνθρωπο. Ήταν για τους συνανθρώπους του μια άμπελος που όπως αυτή απλώνεται και αναρριχάται, έτσι και αυτός άπλωσε την ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ και έδωσε ως οινομήτωρ, οίνο δημιουργίας, ως οινοπληθής (πλούσιος σε οίνους) και οινοχόος ιδεών και εργασίας, οινοβαρής (βεβαρημένος ο ίδιος από οίνο) για όλα εκείνα που μέσω του θεσμού ασφαλειών κρίνονται απαραίτητα στη σύγχρονη εποχή ασφάλισης (Ασφάλεια Ζωής, Υγείας, Γενικές Ασφάλειες, Τεχνική Υποστήριξη, Αερομεταφορική και Τουριστική Εταιρεία, AIR ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, Ιατρική Βοήθεια, Οδική Βοήθεια, εκπτωτικές κάρτες, υγειονομική μεταφορά, ομαδικά ασφαλιστήρια σε ειδικές ομάδες, ορεινές περιοχές, νησιά, εκπαιδευτικά κέντρα, κτίρια, εταιρική κοινωνική ευθύνη κλπ. Και μέσα στα άλλα και την ΓΕΒ που προαναφέραμε.

«Βαπτισμένος» στις αξίες της Ελλάδος και του τόπου του, υπηρέτησε έφεδρος αξιωματικός, εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος στην Εμπορική Τράπεζα. Πτυχιούχος Βιομηχανικής Πειραιά, μετείχε σε σεμινάρια σε Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ, δούλεψε ως ασφαλιστής στον ΦΟΙΝΙΚΑ και στην ΕΘΝΙΚΗ, NORDSTERN DIANA, Ιταλική SAI, γαλλική UAP. Τέλος, ίδρυσε τον ΟΜΙΛΟ ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, «αμπελόεσσα» εταιρεία (με πολλές άμπελους), συνεχώς αναπάλλων, κατά του Ομήρου την έννοια (σείομαι προς τα άνω, ανατινάσσομαι). Εκτός των άλλων είναι και αξιόλογος συγγραφέας βιβλίων και πολλών άρθρων.

Ευχόμεθα μίμηση του έργου του στην κοινωνία (κάτι που συνεχίζει ο γιος του Κώστας), μαζί με τις ευχές μας για καλή χρονιά 2021 και συνέχιση της φιλοσοφίας του ότι «παν πλήθος και πας πλούτος αρετής υπείκει», όπως μας προέτρεψε ο Πλάτων στον Μενέξενο, και επειδή αυτό είναι και του Ελπιδοδότου δημοσίου ανδρός Γιαννιώτη υπενθύμιση, ότι «ανδρών γαρ όντων, ερκός εστίν ασφαλές» για την Ελλάδα μας («Εφόσον υπάρχουν άνδρες (ο προς τα άνω αίρων), υπάρχει ασφαλές φυλακτήριο» - Αισχύλου Πέρσες).

Αυτά με αφορμή την ΓΕΒ, έργο του Μελά Γιαννιώτη, που για την Κοζάνη είναι και μελιηδύς και μελίφρων.













Δεν υπάρχουν σχόλια: