ΣΙΝΕ

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Θεοφάνεια 2021: Ο Καθαγιασμός των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στην πολεμική σκάλα Κω

Έγινε τελικά η τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, στην Κω.

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης αποτελούν τα Θεοφάνια, τα οποία... εορτάζονται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και της τελετής καθαγιασμού των υδάτων στον ΙΝ Ευαγγελιστρίας στο Μαστιχάρι.

Στην συνέχεια μετέβη με την συνοδεία του στην πολεμική σκάλα Κω όπου καθαγίασε την θάλασσα με Αγιασμό που έφερε από την εκκλησία, ανέγνωσε το Ευαγγέλιο και πραγματοποίησε την ρίψη και κατάδυση του Τιμίου Σταυρού αγιάζοντας τα νερά και τη φύση σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας μας (προκειμένου να θωρακιστεί από φυσικές ή άλλες καταστροφές).

Χρόνια πολλά σε όλους!

Το όνομα των Θεοφανίων προήλθε από τη φωνή του Θεού που ακούστηκε στη Γη, προκύπτει δηλαδή από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές.

Η εορτή των Θεοφανίων λέγεται επίσης και Επιφάνια και Φώτα ή Φωτά (ή Εορτή των Φώτων), καθώς όπως λέει στο τέλος το Απολυτίκιο της Εορτής, ήλθε ο Χριστός για να φωτίσει τον κόσμο, μπολιάζοντάς τον και πνευματικά δια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος.

Βασική τελετουργία της ημέρας των Θεοφανίων είναι ο «αγιασμός των υδάτων» με τη κατάδυση (ρίψη) του Σταυρού κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου. Στην ελληνική εθιμολογία όμως, ο εν λόγω Αγιασμός έχει και την έννοια του καθαρμού, του εξαγνισμού των ανθρώπων καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια των δαιμονίων και της πνευματικής προστασίας τους από κάθε κακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: