ΣΙΝΕ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

11 διαφορές στον τρόπο σκέψης ενός άνδρα και μιας γυναίκας

Οι άνδρες και οι γυναίκες είναι διαφορετικοί και υπάρχουν μερικοί καλοί βιολογικοί λόγοι γι’ αυτό. Μελέτες σε τομογραφίες εγκεφάλου ανδρών και γυναικών δείχνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να χρησιμοποιούν και τις... δύο πλευρές του εγκεφάλου τους, επειδή έχουν μεγαλύτερο μεσολόβιο.

Αυτό είναι η γέφυρα μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου και επιτρέπει στις γυναίκες να μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ αυτών των δύο μισών του εγκεφάλου ταχύτερα από τους άνδρες.

Οι άνδρες τείνουν να χρησιμοποιούν την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου η οποία είναι η πιο λογική και ορθολογική πλευρά. Οι τομογραφίες αποκαλύπτουν επίσης και άλλους ενδιαφέροντες τρόπους με τους οποίους οι άνδρες και οι γυναίκες κάνουν τα πράγματα διαφορετικά ή επεξεργάζονται τις πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο ο ένας από τον άλλον.

Διαβάστε παρακάτω 11 διαφορές σκέψης ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες.

1. Αντίληψη


Οι γυναίκες έχουν μικρότερο εγκέφαλο και οι συνδέσεις του είναι πιο πυκνές. Αυτό τους επιτρέπει να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε καθήκοντα που αφορούν την ευρύτερη εικόνα και κατάστασης σκέψης.

Ο εγκέφαλος ενός άνδρα τείνει να αποδίδει καλύτερα σε χωρική σκέψη που αφορά την αναγνώριση προτύπων και την επίλυση προβλημάτων με αντικείμενα σε ένα χωρικό περιβάλλον.

2. Ένα μέρος του μυαλού

Οι άνδρες έχουν την τάση να υπερέχουν καλύτερα όταν ασχολούνται με μόνο ένα πράγμα ενώ οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να ασχολούνται ταυτοχρόνως με μια σειρά από εργασίες.

Αυτό μπορεί να προέρχεται από τον αρχέγονο αρσενικό ρόλο του κυνηγού που είχε εμμονή με ένα μοναδικό στόχο, ενώ ο παραδοσιακός γυναικείος ρόλος του διαχειριστή του σπιτιού της, ανάγκασε την γυναίκα να κάνει πολλά ταυτοχρόνως.

3. Κοινωνικότητα

Οι γυναίκες τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε κοινωνικές καταστάσεις από ότι οι άνδρες. Οι άνδρες τείνουν να υπερέχουν σε πιο αφηρημένη σκέψη και είναι προσανατολισμένοι στο συγκεκριμένο έργο τους.

Και πάλι, αυτό μπορεί να προέρχεται από τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων σύμφωνα με τους οποίους οι γυναίκες έπρεπε να εργαστούν από κοινού για να καταφέρουν πιο σύνθετα καθήκοντα, ενώ οι άνδρες αφιέρωναν περισσότερο χρόνο μόνοι καταδιώκοντας τη λεία.

4. Αντιμετώπιση αισθημάτων

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο μεταιχμιακό σύστημα στον εγκέφαλό τους που τους επιτρέπει να είναι περισσότερο σε επαφή με τα συναισθήματα τους και να έχουν μεγαλύτερη ικανότητα έκφρασης των συναισθημάτων τους.

Οι άνδρες τείνουν να είναι πιο λογικοί στον τρόπο σκέψης τους και απορρίπτουν τις πληροφορίες που δεν εμπλέκονται άμεσα με το θέμα που είναι υπό συζήτηση. Οι γυναίκες τείνουν να είναι πολύ περισσότερο ευαίσθητες στα συναισθήματα που επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης τους.

5. Μαθηματικοί υπολογισμοί

Οι άνδρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερο το κατώτερο μέρος του βρεγματικού λοβού από ότι οι γυναίκες. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου πιστεύεται ότι ελέγχει την μαθηματική ικανότητα και διαδικασία.

Οι άνδρες τείνουν να είναι καλύτεροι στα μαθηματικά εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν είναι καλές στα μαθηματικά αλλά ότι οι άνδρες έχουν ένα μικρό βιολογικό πλεονέκτημα, όταν πρόκειται για τα μαθηματικά και τις δεξιότητες που βασίζονται στην λογική.

6. Αντιμετώπιση του πόνου

Η αμυγδαλή είναι η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον πόνο. Ο πόνος ενεργοποιείται είτε στο δεξιό (άνδρες) ή αριστερό (γυναίκες) ημισφαίριο. Η δεξιά πλευρά είναι περισσότερο συνδεδεμένη με τα εξωτερικά ερεθίσματα, ενώ η αριστερή είναι περισσότερο συνδεδεμένη με τα εσωτερικά ερεθίσματα. Οι γυναίκες έχουν την τάση να αισθάνονται τον πόνο πιο έντονα από ότι οι άνδρες εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

7. Εκμάθηση ξένων γλωσσών

Οι γυναίκες τείνουν να είναι καλύτερες στην εκμάθηση γλωσσών και είναι πιο δεκτικές στις λέξεις και τους ήχους. Αυτό μπορεί να είναι γιατί οι άνδρες έχουν την τάση να θεωρούν ότι είναι δύσκολο να εκφραστούν λεκτικά.

Μπορεί να προέρχεται από τις αυξημένες απαιτήσεις που υπήρχαν για τις γυναίκες πάνω από εκατομμύρια χρόνια, που τις ανάγκασαν να συνεργαστούν και να οργανωθούν, προκειμένου να διαχειριστούν μεγάλα και πολύπλοκα καθήκοντα.

8. Οι γυναίκες θυμούνται καλύτερα

Οι γυναίκες έχουν την τάση να έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο τους, την περιοχή υπεύθυνη για τη διαμόρφωση και την αποθήκευση των αναμνήσεων, από ότι οι άνδρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να θυμούνται πρόσωπα, ονόματα, αντικείμενα και γεγονότα καλύτερα από τους άνδρες.

9. Προσανατολισμός

Οι άνδρες τείνουν να έχουν καλύτερες δεξιότητες χωρικής σκέψης και είναι καλύτεροι στο να θυμούνται γεωγραφικά στοιχεία. Τείνουν να έχουν καλύτερη έμφυτη αίσθηση της κατεύθυνσης και να θυμούνται περιοχές και τοποθεσίες.

Η ικανότητα αυτή πιθανότατα προέρχεται από τότε που ήταν κυνηγοί, όταν οι άνδρες έπρεπε να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς τη βοήθεια χάρτη και πυξίδας.

10. Ανάληψη κινδύνων

Οι άνδρες τείνουν να είναι πιο πιθανοί στο να αναλάβουν κινδύνους. Οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο επιφυλακτικές απέναντι στους κινδύνους. Οι άνδρες εκκρίνουν περισσότερες ενδορφίνες όταν αναλαμβάνουν κάτι ριψοκίνδυνο.

Όσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος τόσο μεγαλύτερη είναι η ευχαρίστηση που προέρχεται από την επικίνδυνη συμπεριφορά. Οι άνδρες μπορεί να είναι εξοικειωμένοι με του κινδύνους λόγω του ότι όταν κυνηγούσαν την τροφή τους, αυτή μπορεί να ήταν πιο μεγάλη και πιο δυνατή από αυτούς.

11. Σεξ

Οι άνδρες προκαλούνται από το θέαμα ενώ οι γυναίκες τείνουν να προκαλούνται από ένα συνδυασμό πραγμάτων, όπως η ατμόσφαιρα, τα συναισθήματα, οι μυρωδιές, καθώς η οπτική αντίληψη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: