ΣΙΝΕ

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Στον Νίκο Ακριτίδη τον Γρεβενιώτη Καθηγητή της Ιατρικής στα Γιάννενα

Ήλθες σήμερα στην πατρική σου γη Νίκο για να μείνεις οριστικά και μόνιμα πλέον εδώ. Γύρισες στην πατρίδα των γονιών σου, όπου ο πατέρας σου ήρθε με τον δικό μου πατέρα από... το ίδιο χωριό του Πόντου.

    Εσύ δεν βολεύεσαι Νίκο σε δύο μέτρα γης. Το δικό σου ανάστημα είναι χιλιόμετρα πολλά από τα Γρεβενά έως τα Γιάννενα και ακόμη πιο πέρα. Το δικό σου ανάστημα Νίκο είναι αστραφτερό, εκπέμποντας εκτυφλωτικό φως και το σκοτάδι δεν μπορεί μαζί του να υπάρξει.

    Μια μεγάλη προσωπικότητα φεύγει σήμερα από την ζωή και από κοντά μας. Μια τεράστιας αξίας προσωπικότητα που ένωσε τα Γρεβενά με Γιάννενα με την πληθωρική επιστημονική του παρουσία και την τεράστια κοινωνική του προσφορά.

    Αριστούχος μαθητής και σημαιοφόρος στο Γυμνάσιο Γρεβενών, επέλεξες την Ιατρική όχι ως επαγγελματική μόνο κατεύθυνση, αλλά και ως μια μεγάλη κοινωνική ενασχόληση και προσφορά αγάπης στον συνάνθρωπο και στην κοινωνία.

    Εγκαταστάθηκες στα Γιάννενα , στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα και έγινες το πρώτο όνομα στην πόλη αλλά και σε όλη την Ήπειρο. Καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τον τεράστιο πλούτο γνώσεων που απέδειξες στην πράξη πως κατείχες.

    Όμως αυτό που σε χαρακτήρισε ήταν η αμεσότητα με τα προβλήματα υγείας των ανθρώπων και η ιδιαίτερη σχέση ιατρού- ασθενή, που ξέφευγε από τα ψυχρά επαγγελματικά πρότυπα και έγινες έτσι, ο γιατρός του λαού, ο γιατρός των παραμυθιών και του απόλυτου ευγενούς προτύπου ζωής. Η ικανότητα σου να κάνεις την απόλυτη διάγνωση με την πρώτη ματιά έγινε παροιμιώδης, όπως με δέος τονίζουν όλοι οι φοιτητές σου.

    Άτομο χαμηλό τόνων, σεμνό , ταπεινό, με αστείρευτη ευγένεια και ατελείωτη καλοσύνη.

    Έγινες ο φύλακας άγγελος των ασθενών, των συνανθρώπων σου και ο φύλακας άγγελος της Μυρσίνας της γενέτειρας σου.

    Είχαμε μια διαρκή επικοινωνία Νίκο και μια φιλική σχέση, που την έκανε ακόμη πιο θερμή, η κοινή μας συγγενική ρίζα.

    Ήσουν τόσο έντιμος γιατρός Νίκο, που δεν δεχόσουν ποτέ δώρα από κανέναν ασθενή όσο υπηρετούσες στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα και βγαίνοντας στην σύνταξη και άνοιξες το ιδιωτικό ιατρείο, μου είπες κάποια στιγμή χαριτολογώντας: «Κυριάκο τώρα περίσσεψαν χρήματα στα χέρια μου…».

    Φεύγει σήμερα πρόωρα στα 74 από κοντά μας, μια λαμπρή προσωπικότητα της Ιατρικής επιστήμης που τίμησε και καταξιώθηκε στα Γιάννενα και στα Γρεβενά με την τεράστια επιστημονική και κοινωνική του προσφορά.

    Η σύζυγος, τα παιδιά σου, τα αδέρφια σου και ο εγγονός σου θα νιώθουν περήφανοι για τον άνθρωπό τους.

    Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σήμερα δεν επέτρεψαν τους συμπολίτες μας και από τις δύο πόλεις, να βρεθούν κοντά σου, αλλιώς δεν θα χωρούσε η εκκλησία, η πλατεία και όλο το χωριό τον κόσμο που θα ερχόταν για το τελευταίο σου αντίο.

Αγαπημένε μας Νίκο σε αποχαιρετούμε σήμερα με πόνο ψυχής και θα μείνεις μέσα στην καρδιά όλων μας, στους δε δικούς σου ανθρώπους πολύτιμο φυλαχτό.


Μετά τιμής, 
Κυριάκος Ταταρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις