ΣΙΝΕ

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Γρεβενών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Στις 8 Μαρτίου τιμούμε τους αγώνες των γυναικών και του φεμινιστικού κινήματος για ίσα δικαιώματα στην εργασία, την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. Στην μακρόχρονη πορεία του το φεμινιστικό κίνημα πέτυχε πολλά. 

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, οι αδικίες εις βάρος των γυναικών συνεχίζουν να υφίστανται σε όλους τους τομείς, καθιστώντας τες πιο ευάλωτες εργασιακά και κοινωνικά. Στο νεοφιλελεύθερο περιβάλλον του σήμερα και ελλείψει κοινωνικών και κρατικών δομών πρόνοιας αντιμετωπίζουν συχνότερα φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό, βία και κακοποίηση. 

Η φετινή επέτειος της 8ης Μαρτίου βρίσκει την Ελλάδα με την εξής αντίφαση: από τη μία έχουμε την επιδημία του Covid 19 που βρίσκει τις γυναίκες ευάλωτες όχι μόνο στην ανεργία, αλλά και στην ενδοοικογενειακή βία, η οποία σημείωσε τους μήνες της καραντίνας τεράστια αύξηση. Από την άλλη όμως έχουμε την έκρηξη του ελληνικού metoo, ενός κινήματος που όχι μόνο δίνει φωνή στα θύματα έμφυλης βίας, αλλά τους στέκεται αλληλέγγυο χωρίς προϋποθέσεις. 

Για πρώτη φορά σπάει η σιωπή, η συγκάλυψη και η ενοχοποίηση των θυμάτων. Έχει ανοίξει μια τεράστια συζήτηση που δεν περιορίζεται μόνο στην παρενόχληση και κακοποίηση των γυναικών. Το φεμινιστικό κίνημα άλλωστε από τα σπάργανά του υπερασπίζεται κάθε αδικημένο της πατριαρχίας και του ρατσισμού, ενώ σήμερα έχει συμπεριλάβει στον αγώνα του το δικαίωμα του σεξουαλικού προσδιορισμού και την ταυτότητα φύλου κάθε ατόμου. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα σε αυτήν την συγκυρία δεν στέκεται απλά κατώτερη των περιστάσεων. Είναι ίδιον της αντίληψής της να θέλει τη γυναίκα «παραδοσιακή», επιφορτισμένη με την αναπαραγωγή και την φροντίδα των ανήλικων και υπερήλικων μελών της οικογένειας. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι από την επόμενη των εκλογών του 2019 κατήργησε τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και την υποβάθμισε σε Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής. 

Ο δρόμος για την επίτευξη ισότητας σε όλους τους τομείς είναι ακόμη μακρύς. Το γυναικείο κίνημα όμως δεν πτοείται από τον σεξισμό και τη δυσφήμιση και είναι έτοιμο να συνεχίσει να δίνει τη μάχη μέχρι την τελική δικαίωση. 

Τομέας Φεμινιστικής Πολιτικής 
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια: