ΣΙΝΕ

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Δήμος Γρεβενών: Απαραίτητος ο επανασυντονισμός των τηλεοπτικών δεκτών την Παρασκευή 9 Απριλίου – Τα Χρήσιμα Βήματα

Την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, θα πραγματοποιηθεί από κοινού και από τους δύο παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, την ΕΡΤ και την DIGEA, η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση, όπως... αυτή προβλέπεται από τον ανανεωμένο Χάρτη Συχνοτήτων που εκπόνησε η Πολιτεία και αφορά τις περιοχές: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα.

Όσοι κάτοικοι λαμβάνουν επίγειο ψηφιακό σήμα από τα κέντρα εκπομπής ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΕΛΛΗ, ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ, ΠΥΛΗ, ΒΟΥΝΑΣΑ, ΜΕΤΑΞΑΣ, ΤΣΟΤΥΛΙ, ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ, θα χρειαστεί στις 9 Απριλίου 2021 να επανασυντονίσουν τον δέκτη τους (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή), καθώς πλέον το τηλεοπτικό πρόγραμμα θα μεταδίδεται σε νέες συχνότητες.

Διαφορετικά θα χάσουν όλα τα κανάλια και θα βλέπουν μαύρο στις οθόνες τους.

Με τη νέα ψηφιακή μετάβαση, δε θα χρειαστεί να αλλάξουν τίποτα στον εξοπλισμό τους. Αρκεί να κάνουν μια νέα αυτόματη αναζήτηση προκειμένου να συντονίσουν τη συσκευή τους στις νέες συχνότητες.

Για την πραγματοποίηση του συντονισμού χρειάζεται να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • να μεταβούν στο μενού του δέκτη τους
  • να επιλέξουν «Εγκατάσταση» αν διαθέτουν αποκωδικοποιητή ή «Ρυθμίσεις» αν διαθέτουν τηλεόραση (ενδέχεται να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές διατυπώσεις ανάλογα τον δέκτη)
  • να πραγματοποιήσουν αυτόματο συντονισμό, όπου ο δέκτης αναζητά και αποθηκεύει στη μνήμη όλα τα διαθέσιμα προγράμματα, είτε να πραγματοποιήσουν χειροκίνητο συντονισμό, όπου αποθηκεύει στη μνήμη τα προγράμματα συγκεκριμένης συχνότητας
  • στο τέλος της αναζήτησης πατούν ΟΚ/ ΝΑΙ
  • επιλέγουν έξοδο (exit) ώστε να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα που επιθυμούν

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ζώνη φάσματος των 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιείται από την ψηφιακή τηλεόραση θα διατεθεί για την ανάπτυξη του δικτύου 5G από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, η νέα μετάβαση γίνεται ουσιαστικά για να πραγματοποιηθεί η μετακίνηση των τηλεοπτικών δικτύων στο φάσμα που παραμένει για την ψηφιακή τηλεόραση.

Περισσότερες πληροφορίες και περαιτέρω διευκρινήσεις για τον επανασυντονισμό, υπάρχουν στις ιστοσελίδες της ΕΡΤ  και της DIGEA.


Γραφείο Τύπου

 Δημάρχου Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια: