ΣΙΝΕ

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Σκυλάνθρωποι*

Γράφει ο Τάσος Σεβαστιάδης

Από τις λίγες γνώσεις που έχω για την προϊστορική ανθρωπολογία και την παλαιοντολογία πρέπει να σας πω ότι ο άνθρωπος με τη σημερινή του μορφή σαν Κρο-Μανιόν είναι ένα από...

τα πιο νέα είδη πάνω στον πλανήτη, παρότι όπως είπε ο Μενέλαος Λουντέμης, όταν του ζητήθηκε να κάνει δήλωση μετανοίας για τις ιδέες του, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του στρατοδικείου που του ζήτησε να κάνει τη δήλωση και να φύγει από τις φυλακές και τις εξορίες είπε: «Δηλαδή κύριε πρόεδρε ο άνθρωπος έκανε τέσσερα εκατομμύρια χρόνια να σηκωθεί από τα τέσσερα πόδια στα δύο και εσείς με ζητάτε να ξανακατέβω στα τέσσερα;» Γράφω αυτή τη συνομιλία του Λουντέμη με το στρατοδίκη, για να εξηγήσω ότι ενώ όπως είπαμε πιο πάνω  ο άνθρωπος είναι από τα πιο νέα είδη στη γη, είναι πιο νέος με αυτή την τελειοποιημένη μορφή του Κρο-Μανιόν, αλλά η εξελικτική του πορεία σαν είδος είναι τόσο χρόνων όσα είπε ο Λουντέμης στο στρατοδίκη.

Τέσσερα εκατομμύρια έτη!!!

Το διάβασα για τις ανακαλύψεις της οικογένειας των εγγλέζων παλαιοανθρωπολόγων (πατέρας, μάνα, γιος, κόρη) ονόματι οικογ. Λίκι στην κοιτίδα του ανθρώπου στην Αιθιοπία.

Έτσι ενώ είναι το νεότερο είδος πάνω στη γη τα τελευταία χρόνια, όπως λένε οι επιστήμονες, αυτό το είδος ο άνθρωπος τα τελευταία εξήντα χρόνια προκάλεσε μεγαλύτερη καταστροφή σε αυτή όση δεν προκάλεσαν όλα τα άλλα είδη από γεννησιμιού της γης και για να δικαιολογήσουν αυτή τη στάση τους κάνουν πολλά πράγματα να μπερδεύουν τα απλά μυαλά. Βέβαια αυτά στο όνομα του άνομου πλουτισμού και του κέρδους. Το κέρδος το οποίο δεν μπορεί παρά να πάει μόνο στους λίγους, έγινε δυστυχώς αυτό που με βάση τη θεολογική σημασία του όρου που σχετίζεται με την πλεονεξία, τη ματαιοδοξία, αδικία, την ψευτιά, την απάτη και που με μία λέξη ονομάζεται Μαμωνάς.

Η ματαιοδοξία των ανθρώπων αυτών, αν δεν αλλάξει ρότα η κατάσταση στη γη, οδηγεί, με αργή να φαίνεται, αλλά οι επιστήμονες μιλούν για ιλιγγιώδη πορεία προς την καταστροφή του είδους. Γι’  αυτό ψάχνονται για άλλους πλανήτες; Δεν λύνουν κανένα πρόβλημα όμως. Η ύπαρξή τους είναι καταστροφική και ας βγάζουν μία απέραντη αγάπη για το σκυλάκι τους ενώ πεθαίνουν χιλιάδες μωράκια και γενικότερα άνθρωποι πάνω στη γη από τη ασιτία, τις αρρώστιες και την ανέχεια τροφής και νερού…

* η ολιγαρχία του πλούτου πάνω στη γη

Δεν υπάρχουν σχόλια: