Απαράμιλλη φυσική ομορφιά, βιοποικιλότητα, γαστρονομία, τέχνη και πολιτισμός, ιστορία, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, «πάντρεμα» παράδοσης και σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά, κυρίως, φιλόξενοι και ζεστοί άνθρωποι, που αγαπούν και τιμούν τον τόπο τους. Η Φλώρινα όμως είναι κάτι παραπάνω… διαθέτει αυτόνομη και υπερβάλλουσα προσωπικότητα, που δεν περιορίζεται και έχει μάθει να συνθέτει και να συντίθεται.
Η κομβική γεωγραφική της θέση ανάμεσα σε δύο βαλκανικές χώρες, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και τρεις νομούς, την Κοζάνη, την Πέλλα και την Καστοριά, έχοντας βιώσει στο πετσί της τους Βαλκανικούς πολέμους και αποτελώντας το επίκεντρο της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Φλώρινα αναδεικνύει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, όπως τα κρασιά της: Ροζέ, δηλαδή αυτά που έχουν προκύψει από σύνθεση…
Αυτό το μαγευτικό ταξίδι εξοικείωσης με τη νύμφη του βορρά βίωσε πρόσφατα μια ομάδα δημοσιογράφων μέσα της Tourism Media & Events με επικεφαλής την κα. Μάρα Σαμαρά. Η ομάδα επισκέφτηκε την πανέμορφη Φλώρινα, κατόπιν πρόσκλησης του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Βασίλη Άμπα.
Η Φλώρινα «έβγαλε τα λευκά της» και υποδέχτηκε τη δημοσιογραφική ομάδα σε ένα press fam trip με επίκεντρο τις φυσικές ομορφιές, τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Έπειτα από γευστικές δοκιμές, περιηγήσεις, νέες ανακαλύψεις και επαφές με τους ντόπιους, ο στόχος της γνωριμίας με τη «Νύμφη» της Δυτικής Μακεδονίας επιτεύχθηκε, αφήνοντας ανοιχτές εκκρεμότητες για μελλοντικές επισκέψεις.
Η αποστολή έφτασε στη Φλώρινα και ύστερα από περιήγηση στο κέντρο της πόλης, κατέφτασε σε ένα από τα πιο διάσημα παγκοσμίως κτήματα παραγωγής κρασιού, το πολυβραβευμένο Κτήμα Alpha στο Αμύνταιο, όπου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και δοκίμασε τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά από διαφορετικές ποικιλίες.
Το Αμύνταιο
Το Αμύνταιο είναι η πλέον ανερχόμενη περιοχή παραγωγής υψηλής ποιότητας κρασιών στην Ελλάδα και μια από τις πιο «δυνατές» εισαγωγές στο διεθνές Champions League της οινοποιίας. Μετά τις επενδύσεις που έχει κάνει το Κτήμα Alpha από το 1995 και μετά, η περιοχή τείνει να γίνει η ανερχόμενη «πρωτεύουσα» για την ελληνική οινοποιία, καθώς πολλά κτήματα αναπτύσσουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές διεθνώς ποικιλίες, που κερδίζουν σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς.
Η πρώτη μέρα συνεχίστηκε με επίσκεψη σε εργαστήριο γλυκών του κουταλιού της Φλώρινας της οικογένειας Βέικου, που παράγει τα παραδοσιακά γλυκά του νομού, όπως το φημισμένο «καρυδάτο», εφαρμόζοντας πατροπαράδοτες πρακτικές αρκετών γενιών, διατηρώντας πάντα αναλλοίωτη την πηγαία γεύση που «παντρεύει» το σπιτικό γλυκό με το… DNA της φιλόξενης Φλώρινας.
Προς έκπληξη όλων, το πρώτο γεύμα πραγματοποιήθηκε στο καταπράσινο Πάρκο Αγίου Παντελεήμονα, όπου ο σεφ Γιώργος Τσελίδης (ιδιοκτήτης του βραβευμένου εστιατορίου Γεντέκι στο κέντρο της Φλώρινας, δίπλα στο ποτάμι) και η ομάδα του υποδέχτηκαν τους δημοσιογράφους με ένα εντυπωσιακό τραπέζι στη φύση και μια ξυλόσομπα, ετοιμάζοντας ένα πλούσιο γεύμα με τοπικές γεύσεις.
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του τόπου εναρμονίστηκαν με μαεστρία από τη μαγειρική ικανότητα και τις παραδοσιακές τεχνικές μαγειρικής του σεφ, καθώς σε ένα γεύμα συμπεριλήφθηκαν όλες οι ντόπιες γευστικές ιδιαιτέροτητες (κεμπάπια, πιπεριές Φλωρίνης). Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Βασίλης Άμπας έδωσε το παρών στο γεύμα και συνομίλησε εκτενώς με τους δημοσιογράφους, ενώ επισήμανε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ τις δυνατότητες ανάπτυξης του γαστρονομικού και φυσιολατρικού τουρισμού της περιοχής.
Το «σπίτι» της πιπεριάς και το τυροκομείο «Γκρέκα», των Γιαλαμά – Δημητρίου
Η γευσιγνωσία συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια όλου του τριημέρου με την πραγματοποίηση επισκέψεων στο «σπίτι» της πιπεριάς Φλωρίνης της οικογένειας Ναουμίδη, η οποία διακρίνεται σε σειρά δραστηριοτήτων στο χώρο της εστίασης. Μάλιστα, η εταιρεία της οικογένειας Ναουμίδη που έχει καθετοποιημένη μονάδα σποράς, φύτευσης και επεξεργασίας σε όλα τα στάδια της παραδοσιακής πιπεριάς, εξάγει ήδη σε 34 χώρες τα προϊόντα της, μολονότι ξεκίνησε μόλις το 2008. Κατόπιν, η ομάδα ξεναγήθηκε στο εργαστήριο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων της νέας εταιρείας που παράγει τα προϊόντα «Γκρέκα», των Γιαλαμά – Δημητρίου, όπου η ομάδα γνώρισε βήμα-βήμα τις διαδικασίες παραγωγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου