ΣΙΝΕ

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Ενημερωτικές ημερίδες με στόχο, την παρουσίαση των δράσεων προστασίας και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου


O Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου διοργάνωσε με επιτυχία, το διήμερο 22 και 23 Ιουλίου, δύο ενημερωτικές ημερίδες στα Γρεβενά και τα Ιωάννινα με στόχο,... την παρουσίαση των δράσεων προστασίας και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας, που υλοποιεί στο πλαίσιο της Πράξης «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου για δράσεις διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη, ΕΣΠΑ 2014 - 2020» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ).
Στις ημερίδες παρουσιάστηκαν από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης τα Πακέτα Εργασιών που περιέχει η συγκεκριμένη Πράξη, και τα οποία περιλαμβάνουν δράσεις δικτύωσης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας, δράσεις παρακολούθησης ειδών, διαχειριστικές δράσεις και δράσεις επέμβασης στη φύση καθώς και δράσεις προβολής και ανάδειξης του Εθνικού Πάρκου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε κάποιες καινοτόμες δράσεις για την ελάττωση των συγκρούσεων ανθρώπου - ειδών άγριας πανίδας όπως η δημιουργία ομάδας απώθησης αρκούδων, με την απόκτηση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, καθώς και η δημιουργία ομάδας ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων επίσης με την απόκτηση ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου.

Επιπλέον, στις ημερίδες παρουσιάστηκαν από τον Επικ. Καθηγητή Κωνσταντίνο Σωτηρόπουλο του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,τα πρώτα αποτελέσματα της διερεύνησης της κατανομής του Μακεδονικού Τρίτωνα (Triturusmacedonicus) στο Εθνικό Πάρκο, που υλοποιείται στα πλαίσια του Πακέτου Εργασιών 3.5: «Διερεύνηση της κατανομής και της κατάστασης διατήρησης του είδους προτεραιότητας (κοινοτικού ενδιαφέροντος) Triturusmacedonicus και των ενδιαιτημάτων του, στην Προστατευόμενη Περιοχή του Πάρκου Βόρειας Πίνδου»  

Τέλος, παρουσιάστηκε από τον Δρ. Αλέξιο Γιαννακόπουλο, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Οικολογίας της Άγριας Φύσης, Ζωονόσων και GIS,του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η δράση ενίσχυσης της αποτελεσματικής λειτουργίας του Δικτύου Σκύλων Φύλαξης κοπαδιών.

Όπως τονίστηκε τόσο από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου Δρ. Γεώργιο Μαλλίνη, όσο και από τους βουλευτές κα Μαρία Κεφάλα και κ. Σταύρο Καλογιάννη, που τίμησαν με την παρουσία τους την ημερίδα στα Ιωάννινα, καθώς και από όλους τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που συμμετείχαν στις δύο ημερίδες, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, υλοποιώντας όλα αυτά τα χρόνια ένα πολυδιάστατο έργο,έχει κατορθώσει να επιτύχει την αποδοχή του ρόλου του τόσο από την τοπική κοινωνία και το ευρύτερο κοινό όσο και από τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Μαλλίνης, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου,συγκαταλέγεται ξεκάθαρα στους Φορείς Διαχείρισης με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την απορρόφηση πόρων και υλοποίηση ποικίλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων διαχρονικά.
Οι ημερίδες, ολοκληρώθηκαν με τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων και υποβολή ερωτημάτων προς τη διοίκηση και τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης που οδήγησαν στη διεξαγωγή γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: