ΣΙΝΕ

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Καύσωνας & οδήγηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Οι μετεωρολόγοι κρούουν εδώ και μέρες το καμπανάκι του κινδύνου για τον επερχόμενο καύσωνα, ο οποίος από σήμερα ξεκινάει την επέλασή του, με θερμοκρασίες που στην Αττική μπορεί να αγγίξουν ακόμα και... τους 44 βαθμούς Κελσίου. Όσοι θα χρειαστεί να οδηγήσετε είτε για δουλειά, είτε για διακοπές, διαβάστε τι θα πρέπει να προσέξετε!

Τους καλοκαιρινούς μήνες και πόσο δε μάλλον τις ημέρες αυτές που η θερμοκρασία θα φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, εντός της καμπίνας αναπτύσσονται εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τη διαύγεια του οδηγού κατά την οδήγηση. Προετοιμαστείτε ανάλογα λοιπόν για να φτάσετε στον προορισμό σας με ασφάλεια. Για να δούμε τι πρέπει να προσέξετε:

Αν πρέπει να ταξιδέψετε πράξτε το είτε νωρίς το πρωί, είτε το βράδυ!

Οι λόγοι είναι προφανέστατοι! Νωρίς το πρωί, ή το βράδυ η θερμοκρασία είναι ελαφρώς μειωμένη συγκριτικά με το υπόλοιπο της ημέρας, κάτι που θα κάνει το ταξίδι σας πιο ευχάριστο, μιας και δεν θα καίγεστε από τον ήλιο, ενώ και η χρήση του κλιματιστικού θα γίνεται με φειδώ.

Ντυθείτε ελαφριά

Όσοι έχετε την άνεση να μην φορέσετε το «ασφαλιστικό» σας κουστούμι αυτές τις μέρες, επιλέξετε άνετα ρούχα τα οποία δεν θα σας ταλαιπωρούν κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Βαριά ρούχα θα σας κάνουν να ιδρώσετε, με αποτέλεσμα να σας κάνουν να νιώθετε δυσάρεστα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορείτε να νιώσετε έως και δυσφορία.

Ενυδατωθείτε

Όσο περισσότερο ιδρώνετε και δεν αναπληρώνετε τα υγρά υπάρχει ο κίνδυνος να αφυδατώσετε τον οργανισμό σας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχετε πάντοτε διαθέσιμο ένα μπουκάλι δροσερό νερό για να ξεδιψάτε! Επίσης, με λίγο νερό μπορείτε να βρέξετε μία πετσέτα, που θα την χρησιμοποιήσετε για να δροσίσετε το πρόσωπό σας.


Προστατέψτε την καμπίνα του αυτοκινήτου

Κατά τη διάρκεια που είναι σταθμευμένο το αυτοκίνητό σας, εντός της καμπίνας οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται συγκρίνονται με αυτές ενός... φούρνου! Επομένως η χρήση ηλιοπροστασίας όταν το αυτοκίνητό σας είναι σταθμευμένο, είναι μία αποτελεσματική λύση Αυτή η κίνηση θα εμποδίσει ένα μεγάλο ποσοστό θερμότητας να αναπτυχθεί στην καμπίνα. Επίσης, αν έχετε χρόνο και διάθεση και πρόκειται να αφήσετε σταθμευμένο το αυτοκίνητό σας για αρκετές μέρες, καλό είναι να τοποθετήσετε μία κουκούλα, ώστε να προστατέψετε και τα μέρη του αυτοκινήτου σας. Τέλος, η χρήση κάποιου αποσμητικού αυτοκινήτου με "βαρύ" άρωμα προτείνετε να αφαιρεθεί τη θερινή περίοδο.

Ανοίξτε τις πόρτες!

Πριν μπείτε στο αυτοκίνητο που ήταν εκτεθειμένο στον ήλιο, πριν εισέλθετε καλό θα ήταν να ανοίξετε τις πόρτες του οδηγού και του συνοδηγού, ώστε να εξέλθουν οι μεγάλες μάζες καυτού αέρα και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσετε το σύστημα κλιματισμού στην ανώτερη ταχύτητα του ανεμιστήρα και στη χαμηλότερη θερμοκρασία. Αφού η ατμόσφαιρα στη καμπίνα γίνει ανεκτή, τότε μπαίνετε στο αυτοκίνητο και αυξάνετε τη θερμοκρασία του κλιματισμού, ώστε να έχετε ιδανικές συνθήκες εντός της καμπίνας. Μια ιδανική θερμοκρασία είναι οι 25 βαθμοί Κελσίου, ώστε να μην σοκάρετε ο οργανισμός σας από τις αλλαγές. Επιβάλλεται η άρτια συντήρηση του συστήματος κλιματισμού, που πέρα από τη σωστή λειτουργία, να σας παρέχει και μία υγιεινή ατμόσφαιρα.

Δεν αφήνουμε πότε μέσα παιδιά και κατοικίδια!

Ακόμα και σε μια ολιγόλεπτη στάση δεν αφήνουμε ποτέ εντός της καμπίνας παιδιά και ζωάκια, ειδικά όταν το αυτοκίνητο μένει στον ήλιο, μιας και οι θερμοκρασίες αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.


Γενικά ακολουθήστε τα παρακάτω:
  • Να είστε ενυδατωμένοι. Πιείτε άφθονη ποσότητα νερού. Υπολογίστε ένα ποτήρι νερό κάθε μια ώρα. Δυο ποτήρια με χυμό πορτοκαλί κατά την διάρκεια της ημέρας, θα σας τονώσουν.
  • Επιλέξτε ελαφριά φαγητά. Μειώστε την ποσότητα του φαγητού και αυξήστε τον αριθμό των γευμάτων.
  • Μην οδηγείτε μετά το φαγητό.
  • Ξεχάστε την παγωμένη μπύρα και όλα τα αλκοολούχα ποτά.
  • Ντυθείτε ελαφρά. Μην οδηγείτε με σαγιονάρες.
  • Μην αναπτύσσετε υψηλές ταχύτητες.
Ρυθμίστε τον κλιματισμό στους 25 βαθμούς. Μην ξεχνάτε το σοκ που δέχεται ο οργανισμός σας όταν βγείτε από το αυτοκίνητο. Η διαφορά θερμοκρασίας ίσως να ξεπεράσει τους 20 βαθμούς.
Αν νοιώσετε αδιαθεσία, σταματήστε αμέσως και καλέστε βοήθεια.
Ο πιο ύπουλος εχθρός είναι η υπνηλία. Κατεβείτε από το αυτοκίνητο και περπατήστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: