ΣΙΝΕ

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Με άδεια χέρια φεύγει από τη ΔΕΘ η ασφαλιστική αγορά

Για ακόμα μια φορά φέτος δεν ακούσαμε στη ΔΕΘ μέτρα-κίνητρα για την ανάπτυξη της ασφαλιστική αγοράς, παρότι ο σημερινός πρωθυπουργός και μάλιστα πρόσφατα, από το βήμα της βουλής, είχε αναφερθεί στο... κλάδο και στην στήριξη του στο κομμάτι της περιουσίας.

Οι ασφαλιστές δεν τα περίμεναν απλά γιατί θα έκανε καλό γενικότερα στις εργασίες τους αλλά γιατί υπάρχουν σοβαροί λόγοι που αφορούν την κοινωνία. 

Πρώτος και κύριος είναι ότι η Ελληνική κοινωνία, χρόνια τώρα, είναι υπασφαλισμένη και η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται περίπου στο 2% του ΑΕΠ, όπως λένε τα νούμερα και επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία και τα στελέχη της αγοράς. Αυτό, με απλά λόγια σημαίνει πως σε μια πιθανή "κακιά στιγμή" επιχειρήσεις μπορεί να κλείσουν και νοικοκυριά να βρεθούν σε δεινή οικονομική θέση! 

Δεύτερον, όσον αφορά την σημερινή κυβέρνηση, έχουν γίνει πάμπολλες υποσχέσεις πριν αλλά και μετά τις εκλογές του 2019 για στήριξη του κλάδου. 

Και τέλος, όπως πολλές φορές, αλλά ακόμα και στην ίδια την ΔΕΘ έχει τονιστεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι φυσικές καταστροφές ως απόρροια αυτής θα είναι όλο και πιο έντονες τα επόμενα χρόνια. 

Φυσικά βλέπουμε γενναίες οικονομικές κινήσεις προς τους παθόντες πολίτες από το κράτος ή τουλάχιστον έτσι έχει προαναγγελθεί, όμως το ερώτημα είναι, είναι αρκετές ή ακόμα καλύτερα είναι καλύτερες από αυτές που θα έδινε η ασφαλιστική αγορά; Και με τι κόστος; 

Φτάνουν 150.000 ευρώ για ένα σπίτι που φτιάχτηκε με 400.000 ευρώ από κόπους μιας ζωής; 

Είναι πολλά τα 80, 100 ή και 150 ευρώ το χρόνο για να μπορέσεις να το ξαναφτιάξεις χωρίς να εξαρτάσαι από την όποια κυβέρνηση;

Όλα αυτά τα λέμε γιατί στην Ελλάδα δυστυχώς η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι κάτι σαν ταμπού παρότι όλοι, δεξιοί κι αριστεροί, την προτιμούν και στην περίπτωση της ασφαλιστικής αγοράς μπορεί κανείς να πει ότι τα πράγματα είναι "μετρημένα κουκιά". Αυτός είναι ο κίνδυνος, αυτά μπορούμε να καλύψουμε, τόσο είναι το κόστος ώστε να συνεχίσει κανείς τη ζωή του μετά από ένα καταστροφικό γεγονός με την οικονομική άνεση σαν να μην συνέβη ποτέ. 

Είναι πολλοί οι λόγοι που οι Έλληνες σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο είναι ανασφάλιστοι, δεν φταίει μόνο το κράτος και η κυβέρνηση ή η κάθε κυβέρνηση για να είμαστε δίκαιοι, όμως τα κίνητρα που περιμένει η αγορά είναι δίκαια κι έπρεπε να υπάρχουν χρόνια τώρα. Δεν είναι λοιπόν άδικη η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια κι ελπίζουμε σύντομα οι υποσχέσεις να γίνουν πραγματικότητα για το καλό του πολίτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: